Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Citigroup: Δύσκολα θα γίνουν αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα - Θα επανασχεδιαστεί το πακέτο διάσωσης της Ισπανίας - Barclays: Οι αποφάσεις της Συνόδου δεν μπορούν να αλλάξουν την καθοδική πορεία του ευρώ

tags :
Citigroup: Δύσκολα θα γίνουν αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα - Θα επανασχεδιαστεί το πακέτο διάσωσης της Ισπανίας - Barclays: Οι αποφάσεις της Συνόδου δεν μπορούν να αλλάξουν την καθοδική πορεία του ευρώ
(upd) Μόνο ορισμένα θέματα που κλονίζουν την Ευρώπη αντιμετωπίστηκαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ αντίθετα σε κάποια άλλα η πρόοδος που σημειώθηκε ήταν μεγαλύτερη του αναμενόμενου, όπως εκτιμά η Citigroup σε έκθεση της. Σύμφωνα με τη Citigroup, το πακέτο διάσωσης της Ισπανίας θα επανασχεδιαστεί, μετά την αλλαγή της εποπτικής αρχής, με σκοπό να προέλθει πλέον από τους μηχανισμούς διάσωσης EFSF και ESM, και όχι από το ισπανικό δημόσιο ή το Ταμείο ομαλής αναδιάρθρωσης των τραπεζών.
Προσθέτει επίσης, πως η απόφαση να τεθεί η ΕΚΤ επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας συνιστά ότι οι κινήσεις προς την τραπεζική ενοποίηση θα αφορούν τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης και όχι την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών. Αναφορικά με την Ελλάδα, εκτιμά ότι πολύ δύσκολα θα γίνουν αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με τον οίκο, προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι η χώρα εκτός από επιπλέον χρόνο πρέπει να προχωρήσει και σε αναπροσαρμογή των όρων.«Η αλλαγή σε όρους και προϋποθέσεις που περιλαμβάνει το δεύτερο μνημόνιο, θα μπορούσε να δημιουργήσει δυσκολίες για τους ηγέτες της Ευρωζώνης, όταν αυτοί θα κληθούν να πείσουν τις άλλες χώρες της περιφέρειας να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Για παράδειγμα, αν επιτραπεί στην Ελλάδα να μειώσει το ΦΠΑ για την εστίαση στο 13% από 23% όταν η Πορτογαλία αναγκάστηκε να τον αυξήσει, ενώ το ίδιοςζητείται και αποό την Ιπανία  θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι η Ελλάδα τυγχάνει ιδιαίτερης μεταχείρισης, αποκτώντας ταυτόχρονα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον τομέα του τουρισμού», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Barclays: Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής δεν μπορούν να αλλάξουν την καθοδική πορεία του ευρώ


Για αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες κάνει λόγο από την πλευρά της η Barclays, σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν χθες, με την Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel να υποχωρεί στη συμφωνία για τη δημιουργία, μέχρι το τέλος του 2012, ενός μηχανισμού, που θα επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης (EFSF και ESM).
Η Barclays προβλέπει βελτίωση της ψυχολογίας των επενδυτών μετά τις ειδήσεις για στήριξη του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, καθώς και για την συμφωνία σχετικά το θέμα της δημοσιονομικής ενοποίησης της ευρωζώνης. Ωστόσο, οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι η συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών να αναλάβουν επείγουσα δράση για να μειώσουν τα αυξανόμενα κόστη δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας δεν μπορούν να αλλάξουν την καθοδική πορεία του ευρώ.
Όπως επισημαίνουν, θα χρειαστεί επιπλέον ένας ενιαίος εποπτικός μηχανισμός για τις τράπεζες της ευρωζώνης, κάτι που δεν αναμένεται να δημιουργηθεί πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Στο μεταξύ, η διάσωση των ισπανικών τραπεζών θα συνεχίσει να βαραίνει το κρατικό χρέος της Ισπανίας. Η Barclays, παραθέτοντας, τα σχόλια της Γερμανίδας Καγκελαρίου, σύμφωνα με την οποία, «η τρόικα των ΕΕ/ΔΝΤ θα επιβλέπει, όπως είθισται στον EFSF και τον ESM, αν τηρούνται οι όροι», αποδεικνύουν ότι η συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών δεν είναι τόσο ισχυρή, όσο παρουσιάζουν τα πρωτοσέλιδα του Τύπου.
Ως εκ τούτου οι αναλυτές της τράπεζας αναμένουν να παραμείνουν επιφυλακτικοί, γεγονός που θα κρατήσει αυξημένο το ασφάλιστρο κινδύνου για το ευρώ. Επιπλέον, η αδύναμη ανάπτυξη στην ευρωζώνη, σε συνδυασμό με τον χρόνο που θα χρειαστεί για τις διαρθρωτικές αλλαγές και την χαλαρή νομισματική πολιτική που αναμένεται να διατηρήσει η ΕΚΤ, η Barclays προβλέπει ότι το ευρώ θα υποχωρήσει ως τα 1,15 δολάρια μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης