Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Ακτινοθεραπευτική ογκολογία: Εξατομικευμένη αντιμετώπιση με την τεχνολογία RTsafe

tags :
Ακτινοθεραπευτική ογκολογία: Εξατομικευμένη αντιμετώπιση με την τεχνολογία RTsafe
Η ακτινοθεραπεία είναι από τις κύριες θεραπευτικές επιλογές στη μάχη κατά του καρκίνου. Τώρα, μια νέα μέθοδος, η τεχνολογία RTsafe, κάνει στην πράξη τη θεραπεία ακόμα πιο αποτελεσματική. Με ποιον τρόπο, όμως, και με ποια πλεονεκτήματα;
Γράφουν οι
Γεώργιος Κριτσέλης, Ακτινοθεραπευτής – Ογκολόγος, Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ
Σοφία Κοσμίδη, Ακτινοθεραπεύτρια – Ογκολόγος, Αναπληρώτρια Δ/ντρια Κέντρου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ
Χρύσα Παρασκευοπούλου, Ακτινοφυσικός, Συντονίστρια Υπηρεσιών Κέντρου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ

Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση του καρκίνου με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα για περισσότερα από 100 χρόνια.
Σχεδόν τα 2/3 των καρκινοπαθών υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της νόσου τους.
Ο σκοπός της ακτινοθεραπείας είναι να εναποθέσει θανατηφόρα δόση ακτινοβολίας στα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να βλάψει τους γύρω φυσιολογικούς ιστούς.
Οι εξελιγμένες τεχνικές ακτινοθεραπείας προσφέρουν σήμερα πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες. Ειδικότερα για τις θεραπείες εγκεφάλου και κεφαλής-τραχήλου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, σε συνεργασία με την εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας RTsafe, εφαρμόζεται μια νέα μέθοδος εξατομικευμένης επιβεβαίωσης της ακτινοθεραπευτικής αλυσίδας από την απεικόνιση μέχρι και τη χορήγηση της θεραπευτικής δόσης.

Πώς λειτουργεί

Φανταστείτε ένα παθολογικό σημείο μέσα στον εγκέφαλο ή στο σπλαχνικό κρανίο-τράχηλο, που μπορούμε να το ακτινοβολήσουμε με μέγιστη ακρίβεια, διασφαλίζοντας τη χορήγηση της μέγιστης προκαθορισμένης δόσης ακτινοβολίας, χωρίς να προκαλείται βλάβη στα γειτνιάζοντα ζωτικά όργανα ή τους υγιείς ιστούς και ότι όλη η διαδικασία της θεραπείας μπορεί να εξομοιωθεί, να μετρηθεί και να επαληθευθεί σε ένα τρισδιάστατο ομοίωμα του ασθενούς.
Η χρήση της τεχνολογίας RΤsafe μπορεί να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις ακτινοβόλησης ή και επανακτινοβόλησης όγκων εγκεφάλου, κεφαλής – τραχήλου, καθώς και παιδιατρικών όγκων.
Η εκ των προτέρων επιβεβαίωση δόσης που θα λάβουν η περιοχή ακτινοβόλησης και τα γειτνιάζοντα ζωτικά όργανα, είναι μεγίστης σημασίας και ωφελεί τόσο στον τοπικό έλεγχο της νόσου όσο και στη βελτίωση ή τη διατήρηση της ποιότητας ζωής του ασθενούς, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για επανακτινοβόληση της ίδιας περιοχής.
Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται πριν από την έναρξη της θεραπείας του ασθενούς με τη χρήση της τεχνολογίας Personalized PseudoPatientTM της RTsafe, προσφέροντας τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και αποτελεσματική εφαρμογή της θεραπείας.
Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας την αξονική τομογραφία του ασθενούς και υψηλής ακρίβειας τεχνολογία τρισδιάστατης (3D) εκτύπωσης, κατασκευάζεται ένα ακριβές ομοίωμα της κεφαλής και της οστικής δομής του ασθενούς που πρόκειται να ακτινοβοληθεί, συμπεριλαμβανομένων και των γειτνιαζόντων υγιών οργάνων.
Το εξατομικευμένο ομοίωμα αλληλοεπιδρά με την ακτινοβολία με παρόμοιο τρόπο όπως και ο ανθρώπινος ιστός, παρέχοντας τη μοναδική δυνατότητα να δοκιμαστεί και να επαληθευθεί ολόκληρη η διαδικασία-αλυσίδα του σχεδιασμού και της χορήγησης της θεραπείας πριν αυτή εφαρμοστεί στον ασθενή.
Το ακριβές ομοίωμα του ασθενούς διαθέτει κατάλληλες οπές, οι οποίες επιτρέπουν μέτρηση της χορηγούμενης δόσης στον όγκο-στόχο και τα πέριξ ευαίσθητα υγιή όργανα κατά τη διάρκεια της ακτινοβόλησης και επαλήθευση της θεραπείας.
Με άλλα λόγια, η ακτινοθεραπευτική αγωγή του ασθενούς προσομοιώνεται με ακρίβεια και εφαρμόζεται πρώτα στο ομοίωμα του πριν ο ίδιος ο ασθενής εκτεθεί σε ακτινοβολία.
Έτσι, επιβεβαιώνεται η ασφάλεια του ασθενούς και ενισχύεται η αποτελεσματικότητα της ακτινοθεραπείας.

Τι προσφέρει

Στο Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ ο ασθενής έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί λεπτομερώς για όλη τη διαδικασία, τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη της εξατομικευμένης επιβεβαίωσης της θεραπείας με την τεχνολογία RTsafe.
Ο ακτινοθεραπευτής – ογκολόγος μπορεί να παρουσιάσει τη διαδικασία μέσω ειδικού εντύπου, που αποτυπώνει κάθε βήμα της θεραπείας μέσα από εικόνες.
Πρόκειται για 100% εξατομικευμένη θεραπεία, ο ασθενής να νιώθει μοναδικός και βέβαιος ότι του παρέχεται η καλύτερη δυνατή θεραπεία, για την οποία συναινεί με μεγάλο ενθουσιασμό και αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της θεραπείας του.
Η επιβεβαίωση όλων των βημάτων της θεραπείας είναι ακόμη πιο σημαντική όταν εφαρμόζονται οι πλέον σύγχρονες τεχνικές ακτινοθεραπείας.
Η εξατομικευμένη επιβεβαίωση ακτινοθεραπείας με τη τεχνολογία RTsafe είναι ένα όπλο που πιστοποιεί την ασφάλεια της θεραπείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης