Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Metropolitan General: Επιτυχημένη διαδερμική κυφοπλαστική σε ασθενή 73 ετών

tags :
Metropolitan General: Επιτυχημένη διαδερμική κυφοπλαστική σε ασθενή 73 ετών
Η κυφοπλαστική είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική αποκατάστασης και έμμεσης ανάταξης των συμπιεστικών καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης που συνήθως οφείλονται στην οστεοπόρωση
Μια ενδιαφέρουσα περίπτωση ασθενούς με πολλαπλά κατάγματα στη σπονδυλική στήλη αντιμετωπίστηκε με επιτυχία από τον δρ Γεώργιο Βασταρδή, MD, PhD, Χειρουργό Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντή Κλινικής Ενδοσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης του Metropolitan General.
Vastardis.jpg

Το περιστατικό


Άνδρας ασθενής 73 ετών, έπασχε από έντονο άλγος στη μέση και τη ράχη λόγω πολλαπλών οστεοπορωτικών συμπιεστικών καταγμάτων της θωρακικής και οσφυικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Συγχρόνως, άρχισε να παρουσιάζει προοδευτικά σημαντική μείωση της καθημερινής του δραστηριότητας και της ποιότητας ζωής του.
Τα τελευταία δύο χρόνια λάμβανε αντικαταθλιπτική αγωγή καθώς είχε τάσεις αυτοκαταστροφής και αυτοκτονικό ιδεασμό λόγω της κατάστασής του.
Ο ασθενής είχε επισκεφθεί νευροχειρουργούς και ορθοπαιδικούς, οι οποίοι βλέποντας τις απεικονιστικές εξετάσεις του (ακτινογραφίες, μαγνητικές τομογραφίες), συνέστησαν χειρουργική επέμβαση σπονδυλοδεσίας πολλαπλών επιπέδων.
Επίσης, τα κατάγματα της σπονδυλικής του στήλης προκάλεσαν εκσεσημασμένη κυφωτική παραμόρφωση του κορμού του, εξαιτίας της οποίας προκλήθηκε σημαντική πρόσθια κλίση του σώματος του ασθενούς και αδυναμία βάδισης.
Ο ασθενής είχε επισκεφθεί πολλά ιατρεία πόνου, ενώ είχε κάνει αρκετές συνεδρίες φυσικοθεραπειών χωρίς αποτέλεσμα.

Xειρουργική Αντιμετώπιση

Ο δρ Γεώργιος Βασταρδής, MD, PhD, πρότεινε ως θεραπεία τη χειρουργική αντιμετώπιση με διαδερμική κυφοπλαστική πολλαπλών επιπέδων προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο πόνος του και να αναταχθεί έμμεσα η κύφωσή του.
Αν και τα οστεοπορωτικά συμπιεστικά σπονδυλικά κατάγματα είναι συχνότερα σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, απαντώνται και σε άνδρες μετά την ηλικία των 70 ετών.
Στις περιπτώσεις αυτές προτιμάται η κυφοπλαστική έναντι της σπονδυλοδεσίας διότι οι εκτεταμένες σπονδυλοδεσίες που συνήθως απαιτούνται αυξάνουν τον κίνδυνο αποτυχίας και επιπλοκών.
Ο ασθενής υποβλήθηκε σε χειρουργείο κυφοπλαστικής έντεκα επιπέδων, η οποία πέτυχε έμμεση ανάταξη των καταγματικών σπονδύλων και βελτίωση της κύφωσης.
Μία ώρα μετά το χειρουργείο ήταν περιπατικός, μπορούσε να σταθεί και να κινηθεί με σχεδόν μηδενικό πόνο.
Μετεγχειρητικά, διέκοψε την αντικαταθλιπτική αγωγή και συνέχισε κανονικά τη ζωή του.

Τι είναι η κυφοπλαστική

Η κυφοπλαστική είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική αποκατάστασης και έμμεσης ανάταξης των συμπιεστικών καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης που συνήθως οφείλονται στην οστεοπόρωση. Η τεχνική αυτή απαιτεί ιδιαίτερη εξειδίκευση και εμπειρία και πραγματοποιείται υπό ακτινοσκόπηση ή με την βοήθεια του χειρουργικού απεικονιστικού συστήματος O-arm -που διαθέτει το Metropolitan General-, ή και ρομποτική καθοδήγηση. Όταν η κυφοπλαστική εφαρμόζεται σε πολλαπλά επίπεδα όπως στην περίπτωση του εν λόγω ασθενούς, χρειάζεται τεχνογνωσία καθώς και ιδιαίτερη εξοικείωση προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χειρουργικός χρόνος και να μη διατρέξει ο ασθενής διεγχειρητικά ή μετεγχειρητικά κάποιο κίνδυνο.
Η πρώτη δημοσίευση για τη δυνατότητα πολλαπλών επιπέδων κυφοπλαστικής έγινε από τον καθηγητή Χατζηπαύλου Αλέξανδρο και τους συνεργάτες του στο περιοδικό Eurospine το έτος 2012. Είναι γεγονός πως επί σειρά ετών υπήρχε μία επιστημονική διαμάχη μεταξύ εκτενούς σπονδυλοδεσίας και πολλαπλών επιπέδων κυφοπλαστικής, με τη μέθοδο της κυφοπλαστικής να δικαιώνεται όλο και περισσότερο.
Τα τελευταία χρόνια η Κλινική Ενδοσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης του Metropolitan General έχει πραγματοποιήσει σειρά χειρουργικών επεμβάσεων πολλαπλών επιπέδων κυφοπλαστικής στο λιγότερο δυνατό χρόνο και με άριστα αποτελέσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης