Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Bank of America Merrill Lynch: Οι πέντε παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρώ μέχρι το τέλος του έτους – Η ύφεση και οι καθυστερήσεις θα απαιτήσουν άλλο ένα haircut ύψους 40 δισ. ευρώ στα ομόλογα που κατέχει ο επίσημος τομέας

Bank of America Merrill Lynch: Οι πέντε παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρώ μέχρι το τέλος του έτους – Η ύφεση και οι καθυστερήσεις θα απαιτήσουν άλλο ένα haircut ύψους 40 δισ. ευρώ στα ομόλογα που κατέχει ο επίσημος τομέας
Τα πέντε ζητήματα που θα αναστατώσουν τις αγορές μέσα στις επόμενες εβδομάδες, επισημαίνουν οι αναλυτές Athanasios Vamvakidis και Sphia Salim της Bank of America Merrill Lynch, στη νέα τους ανάλυση για την Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους δύο αναλυτές, υπάρχουν πέντε ζητήματα:
-Η κυβέρνηση συνασπισμού μπορεί να αποτύχει να συμφωνήσει στο νέο πακέτο λιτότητας
-Η ελληνική Βουλή μπορεί τελικά να μην εγκρίνει το νέο πακέτο λιτότητας
-Τα προβλήματα εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων θα συνεχιστούν, ακόμη και αν η Βουλή εγκρίνει το νέο πακέτο
-Οι κοινωνικές αναταραχές μπορεί να τεθούν εκτός ελέγχου
-Ορισμένα μέλη της ευρωζώνης μπορεί να εναντιωθούν σε οποιαδήποτε απόφαση νέου δανεισμού της Ελλάδας
Το πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας ήδη βρίσκεται εκτός τροχιάς, μόνο πέντε μήνες μετά την τυπική έναρξη της εφαρμογής του και χωρίς στην ουσία να έχει ξεκινήσει.
Μάλιστα, οι δύο αναλυτές επικρίνουν το γεγονός ότι το πρόγραμμα στηρίχθηκε σε λανθασμένες εκτιμήσεις, κυρίως από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πιο συγκεκριμένα, ενώ η συρρίκνωση βρίσκεται ήδη στο 7%, οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ύφεση 4,8%. Εν μέσω αυτών των στοιχείων, το έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 7,5%, έναντι στόχου στο 7,3% και από το 9,3% το 2011.
Υπάρχει, βέβαια, και το ζήτημα των καθυστερούμενων οφειλών. Αυτές πρέπει να συμπεριληφθούν στο δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά μόνον στο βαθμό που είναι γνωστά. Υπάρχουν οι γνωστοί άγνωστοι που θα μπορούσαν να διογκώσουν το έλλειμμα και το χρέος της χώρας, σύμφωνα με τους δύο αναλυτές, οι οποίοι μπορούν να τινάξουν στον αέρα κάθε προσπάθεια.
Αλλά τι γίνεται με PSI; Στόχος αυτής της αναδιάρθρωσης δεν ήταν να θέσει την Ελλάδα σε πιο βιώσιμη τροχιά; Πράγματι αυτό δεν βοήθησε αρκετά, δυστυχώς, επισημαίνουν οι αναλυτές. Η δυναμική του δημόσιου χρέους μετά το PSI παραμένει μη βιώσιμη και έχει στην πραγματικότητα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.
Επιπλέον, περίπου το ένα τρίτο από την εξοικονόμηση που επετεύχθη από το PSI αντισταθμίστηκε από τις μεγάλες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών λόγω των απωλειών που δέχτηκαν. Λαμβάνοντας υπόψη την επιδείνωση της κατάστασης της οικονομίας, και με πρόχειρους υπολογισμούς, δείχνουν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί μια πρόσθετη περικοπή του χρέους της τουλάχιστον κατά 40 δισ. ευρώ για να επαναφέρει σε βιώσιμη τροχιά το χρέος της και να εντροχιάσει το πρόγραμμα.
Για να γίνει αυτό, θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει δίχως καθυστερήσεις το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων, ώστε η Τρόικα να βρει τρόπους να γεφυρώσει το χάσμα της χρηματοδότησης και να αποφευχθεί η έξοδος από το ευρώ. Μάλιστα, οι δύο αναλυτές θεωρούν ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα διακινδυνεύσουν το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης από μια ελληνική έξοδο από το ευρώ.
Το χάσμα θα μπορούσε να κλείσει, για παράδειγμα, επιταχύνοντας την εκταμίευση  μερικών τμημάτων του τελευταίου πακέτου στήριξης ή με την παράταση της διάρκειας των διμερών δανείων από το πρώτο πακέτο διάσωσης. Μία άλλη εναλλακτική είναι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας.
Η μπάλα, όμως, τώρα είναι σίγουρα στο γήπεδο της Ελλάδα σύμφωνα με τους αναλυτές της BofA/Ml.
... Αν συνεχίσει τις καθυστερήσεις πιστεύουμε ότι η τρόικα δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να σταματήσει τη χρηματοδότηση στην Ελλάδα μέσα σε λίγους μήνες. Αν η κυβέρνηση αποτύχει να εγκρίνει τα απαιτούμενα μέτρα στην τρέχουσα αναθεώρηση του προγράμματος, τότε η Ελλάδα θα τραβήξει με δική της ευθύνη το βύσμα του ευρώ, πιθανότατα πριν από το τέλος του έτους.
Εάν τελικά οι Ευρωπαίοι θέλουν να αποφύγουν το Grexit, τότε θα πρέπει συνεχώς να δίνουν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, με την αξιοπιστία της να πλήττεται σοβαρά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης