Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Στις 8 Οκτωβρίου η ενεργοποίηση του ESM ανακοίνωσε ο Juncker μετά το «πράσινο φως» από το Συνταγματικό Δικαστήριο - Η Γερμανία στέλνει ισχυρό σήμα στo Ευρώ δήλωσε η Merkel - Καίριο βήμα προς δημοσιονομική και οικονομική ολοκλήρωση

tags :
Στις 8 Οκτωβρίου η ενεργοποίηση του ESM ανακοίνωσε ο Juncker μετά το «πράσινο φως» από το Συνταγματικό Δικαστήριο  -  Η Γερμανία στέλνει ισχυρό σήμα στo Ευρώ δήλωσε η Merkel - Καίριο βήμα προς δημοσιονομική και οικονομική  ολοκλήρωση
(upd)Στις 8 Οκτωβρίου θα συνεδριάσουν τα μέλη του συμβουλίου για την ενεργοποίηση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM), στο περιθώριο του Eurogroup που πραγματοποιείται την ίδια ημέρα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Jean Claude Juncker, στον απόηχο της απόρριψης των προσφυγών κατά του μηχανισμού από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας.
Σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρει ότι λαμβάνει υπόψη του ην απόφαση των δικαστών της Καρλσρούης, για την έγκριση του ESM και της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, τη Συνεργασία και τη Διακυβέρνηση στην Νομισματική Ένωση.
Η συνθήκη, σύμφωνα με τον Juncker, θα ενεργοποιηθεί ότι την κυρώσουν τα 12 κράτη-μέλη της ευρωζώνης κι όχι νωρίτερα από την 1η Ιανουαρίου του 2013.
Και οι δύο συνθήκες αποτελούν ένα καίριο βήμα προς την πιο στενή δημοσιονομική και οικονομική  ολοκλήρωση, αλλά και την ισχυρότερη διακυβέρνηση στην ευρωζώνη.
Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, αποτελούν μέρος της στρατηγικής για την ενίσχυση των προοπτικών της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και της ανάπτυξης στην ευρωζώνη.
Στον απόηχο της έγκρισης η Καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel δήλωσε ότι η χώρα στέλνει ένα ισχυρό σήμα στην Ευρώπη.
Σχολιάζοντας την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο υπουργός Οικονομικών Wolfang Schaeuble τόνισε ότι η ετυμηγορία της Καρλσρούης θα πείσει τους μελλοντικούς ενάγοντες για τη συνταγματικότητα του μηχανισμού ESM κι ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού είναι δυνατή τις επόμενες εβδομάδες.
Το επόμενο βήμα είναι η υπογραφή του νομοσχεδίου για τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM), δήλωσε ο εκπρόσωπος τoυ γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Martin Kotthaus. H γερμανική έκθεση στις διασώσεις είναι 110,5 δισ. μέχρι σήμερα σύμφωνα με τον Γερμανό αξιωματούχο.
Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές κατά του ESM, σύμφωνα με την απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα. Σύμφωνα με το Δικαστήριο της Καρσλρούης, ο ESM είναι πλέον νομότυπος, αλλά με ανώτατο όριο τα 190 δισ. ευρώ, που μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με απόφαση των Γερμανών βουλευτών.
Ανακοινώνοντας την ετυμηγορία, ο πρόεδρος του γερμανικού Συνταγματικού Διακστηρίου Andreas Vosskuhle υπογράμμισε πως στη λήψη της απόφασης συνυπολογίστηκε και η βαρύνουσα σημασία της υπόθεσης για τη συνολική οικονομική σταθερότητα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας του ESM εγείρει «αβεβαιότητες» για την γερμανική έκθεση σε ευρωπαϊκό χρέος. Το γερμανικό δικαστήριο κλήθηκε να αποφανθεί εάν ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο συνάδουν ή όχι με το γερμανικό Σύνταγμα.
Οποιαδήποτε αύξηση της γερμανικής συμμετοχής πάνω από τα 190 δισ. ευρώ θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τη Buntestang, αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου.
Υπενθυμίζεται ότι στο Συνταγματικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει προσωπικότητες και συλλογικότητες, μεταξύ των οποίων και η οργάνωση «Mehr Demokratie», με 37 χιλιάδες μέλη, την οποία εκπροσωπεί η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χέρτα Ντόιμπλερ Γκμελίν. Πρόκειται για τη μαζικότερη προσφυγή στην ιστορία της Γερμανίας.
Είχε προσφύγει επίσης η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αριστεράς, ο χριστιανοκοινωνιστής βουλευτής Πέτερ Γκαουβάιλερ κ.ά.
Όπως ανέμεναν οι περισσότεροι αναλυτές σήμερα το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε την ευρωπαϊκή του προοπτική, δίνοντας το "πράσινο φως" στη συμμετοχή της Γερμανίας στον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, τον ESM, ο οποίος ανοίγει πλέον το δρόμο για την εφαρμογή του νέου σχεδίου διάσωσης των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Χωρίς τον ESM, χώρες όπως η Ισπανία, δεν θα είχαν πρόσβαση στα κεφάλαια που απαιτούνται για τη χρηματοδότησή τους, καθώς τα κεφάλια του EFSF δεν επαρκούν για την κάλυψη νέων διασώσεων, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει ως όρο για την παρέμβαση της τη συμμετοχή του ESM. Έτσι, με τη θετική ετυμηγορία των δικαστών απομακρύνθηκε ο κίνδυνος για τη λειτουργία του συστήματος διάσωσης των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι εάν η ετυμηγορία των δικαστών ήταν αρνητική θα τίθετο σε κίνδυνο η λειτουργία του συστήματος διάσωσης των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης, καθώς ο πρόεδρος της χώρας δεν θα επικύρωνε με την υπογραφή του τις σχετικές αποφάσεις των νομοθετικών οργάνων.
Παράλληλα, οι Γερμανοί δικαστές χθες απέρριψαν προσφυγή του Βαυαρού ευρωσκεπτικιστή βουλευτή Πέτερ Γκαουβάιλερ σύμφωνα με την οποία η ανακοίνωση της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών τίτλων χρέους «δημιουργεί μία τελείως νέα κατάσταση που δικαιολογεί την αναβολή της ανακοίνωσης των δικαστών της Καρλσρούης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης