Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

ΥΓΕΙΑ: Δημοσιεύθηκε η μεγαλύτερη ελληνική μελέτη για την αναίμακτη αντιμετώπιση ενδοδιαφυγής σε σύνθετα ανευρύσματα της αορτής

tags :
ΥΓΕΙΑ: Δημοσιεύθηκε η μεγαλύτερη ελληνική μελέτη για την αναίμακτη αντιμετώπιση ενδοδιαφυγής σε σύνθετα ανευρύσματα της αορτής
Η εν λόγω μελέτη αφορά την αντιμετώπιση ενδοδιαφυγής τύπου ΙΙ, μία κατάσταση η οποία συνοδεύει συχνά την αναίμακτη, ενδαγγειακή, θεραπεία του ανευρύσματος κοιλιακής αορτής.

Η μεγαλύτερη μελέτη για την θεραπεία ενδοδιαφυγής τύπου ΙΙ  μετά από ενδαγγειακή επέμβαση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής που έχει διενεργηθεί έως σήμερα στην Ελλάδα, αλλά και μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο έγκυρο διεθνές ιατρικό περιοδικό «Annals of Vascular Surgery» από την ομάδα της Α΄ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ, που τελεί υπό τη διεύθυνση του Αγγειοχειρουργού - Ενδαγγειοχειρουργού, Δρ.  Σταύρου Καλλιάφα.
Η εν λόγω μελέτη αφορά την αντιμετώπιση ενδοδιαφυγής τύπου ΙΙ, μία κατάσταση η οποία συνοδεύει συχνά την αναίμακτη, ενδαγγειακή, θεραπεία του ανευρύσματος κοιλιακής αορτής. Τα στοιχεία αντλήθηκαν από 26 ασθενείς και όλες οι επεμβάσεις διενεργήθηκαν στο υβριδικό χειρουργείο του ΥΓΕΙΑ, που προσφέρει μοναδικές απεικονιστικές δυνατότητες του εσωτερικού των αγγείων και επιτρέπει στον χειρουργό να τοποθετεί τα πλέον σύγχρονα ενδαγγειακά υλικά με ακρίβεια χιλιοστού στα σημεία της βλάβης των αγγείων.
Στις περισσότερες περιπτώσεις των ασθενών που παρουσιάζουν ενδοδιαφυγή τύπου II δεν απαιτείται θεραπεία, παρά μόνο τακτική ιατρική παρακολούθηση. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις, χρειάζεται αντιμετώπιση με προηγμένες αναίμακτες τεχνικές οι οποίες απαιτούν εξειδικευμένη εμπειρία, σύγχρονο ενδαγγειακό υλικό και χρήση υπερσύγχρονου εξοπλισμού που διατίθεται στο υβριδικό χειρουργείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω τεχνική γίνεται με τοπική αναισθησία, είναι τελείως ανώδυνη και  οι μεγάλες τομές έχουν αντικατασταθεί από μια  παρακέντηση (ένα απλό τσίμπημα) στη βάση του ποδιού.
Σχολιάζοντας την σπουδαιότητα της μελέτης, καθώς και της ίδιας της αναίμακτης θεραπείας, ο Δρ.  Σταύρος Καλλιάφας, Αγγειοχειρουργός - Ενδαγγειοχειρουργός, Διευθυντής της Α΄ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ, τονίζει: «Η αναίμακτη αντιμετώπιση των ενδοδιαφυγών τύπου ΙΙ αποτελεί μία σύνθετη, λεπτή και εξειδικευμένη επέμβαση. Η Κλινική μας αποτελεί πρωτοπόρο κέντρο σε όλη την Ελλάδα στη θεραπεία αυτή και έχει εξελιχθεί σε  κέντρο αναφοράς στην αναίμακτη αντιμετώπιση σύνθετων ανευρυσμάτων της αορτής. Η Α΄ Αγγειοχειρουργική Κλινική του ΥΓΕΙΑ, έχει μακρόχρονη και απόλυτα επιτυχημένη εμπειρία στην αναίμακτη αντιμετώπιση σύνθετων αγγειοχειρουργικών προβλημάτων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης