Τελευταία Νέα
Ελλάδα

W. Buiter: Προς αναδιάρθρωση χρέους Ελλάδα και Ιρλανδία

W. Buiter: Προς αναδιάρθρωση χρέους Ελλάδα και Ιρλανδία
Άλλες χώρες βαίνουν προς αναδιάρθρωση του χρέους τους και άλλες κατέχουν άριστη αξιολόγηση δανεισμού χωρίς να το αξίζουν.
O Willem Buiter, πρώην μέλος της Bank of England και της Βρετανικής Επιτροπής για τη Νομισματική Πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας τόνισε ότι υπάρχουν χώρες που δεν αξίζουν να κατέχουν την άριστη αξιολόγηση της πιστοληπτικής του ικανότητας από τους διεθνείς οίκους.
Σύμφωνα με τον Buiter o οποίος εργάζεται πλέον ως στρατηγικός οικονομικός αναλυτής του ομίλου Citi, οι χώρες αυτές είναι η Μεγάλη Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία, κυρίως λόγω του μεγάλου δημόσιου χρέους που έχουν σε απόλυτη τιμή.
Από την άλλη, ο Buiter προβλέπει ότι η Ελλάδα και η Ιρλανδία πιθανότατα θα αναγκαστούν να προβούν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους.
Για την Ιρλανδία, η κατάσταση είναι ζοφερή, ιδιαίτερα για τις τράπεζες, σύμφωνα με τις επισημάνσεις του Buiter. Ο μηχανισμός Emergency Liquidity Assistance της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας διαθέτει κεφάλαια ύψους 49 δισ. ευρώ αλλά χρησιμοποιείται ήδη κατά 24% από τις τράπεζες και αποτελεί το έσχατο μέτρο της Ιρλανδίας για να διασώσει τα τραπεζικά της ιδρύματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης