Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Επαναγορά ελληνικών ομόλογων προεξοφλούν τα διεθνή ΜΜΕ - Σενάρια για δάνειο 50 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό ΤΧΣ

Επαναγορά ελληνικών ομόλογων προεξοφλούν τα διεθνή ΜΜΕ - Σενάρια για δάνειο 50 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό ΤΧΣ
(upd4) Τολμηρό εγχείρημα αποτελεί η ανταλλαγή παλαιών κρατικών ομολόγων με καινούργια, με χαμηλότερο τόκο για την Ελλάδα, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Guardian, σχολιάζοντας τα σχέδια διάσωσης της χώρας μας, παίρνοντας σαφή θέση ότι δε θα λειτουργήσουν τα ήδη υπό συζήτηση σχέδια των Ευρωπαίων. Στο φως έρχονται και σενάρια διαπραγμάτευσης σύναψης νέου δανείου 50 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με την προοπτική επαναγοράς ομολόγων.
Τα τρία στάδια του σχεδίου τα οποία κυριάρχησαν στις συζητήσεις στο Νταβός, θα επιτρέψουν στο ελληνικό κράτος να αγοράσει ελληνικά ομόλογα που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατά 75% της ονομαστικής τους αξίας, με δανεισμό από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές της αγοράς.
Ωστόσο, η εφημερίδα επισημαίνει ότι ακόμα και με την επιμήκυνση του δανείου έως και τριάντα χρόνια που συζητείται, το δημόσιο χρέος της χώρας προβλέπεται να φτάσει το 158% έως το 2013 και να ξεπεράσει το 160% έως το 2014 . Οι οικονομολόγοι αναγνωρίζουν επίσης ότι, ακόμη και εάν η ελληνική κυβέρνηση εκτελέσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, της τάξης του 5,5%, για να μπορέσει η χώρα να αποπληρώσει το χρέος της.

Στη Σύνοδο Κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου πέφτει στο τραπέζι το θέμα των ομολόγων

Στις 4 Φεβρουαρίου η λύση για το ελληνικό χρέος θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Συνόδου Κορυφής. Ωστόσο, αν και στην βρετανική πρωτεύουσα οι αγορές αναμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα της επικείμενης Συνόδου, κάποια από τα hedge funds στοιχηματίζουν ότι θα καταλήξει σε αποτυχία.
Παράλληλα, τίθεται το ερώτημα αν θα βρεθούν αρκετοί πιστωτές να εξυπηρετήσουν το σχέδιο μιας οικειοθελούς μετατροπής χρέους της Ελλάδας και πιθανότατα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Τα κρατικά ομόλογα των Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια εκατοντάδων ευρωπαϊκών τραπεζών, ασφαλιστών και ταμείο συντάξεων, με τα γερμανικά πιστωτικά ιδρύματα να έχουν δανείσει 29 δισ. στην Πορτογαλία, 27 στην Ελλάδα και 109 στην Ιρλανδία.

Σενάρια διαπραγμάτευσης δανείου ύψους 50 δισ. ευρώ από το EFSF

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις για τη σύναψη δανείου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ.
Η συζήτηση διεξάγεται στα πλαίσια της επαναγοράς κρατικών ομολόγων στο 75% της ονομαστικής του αξίας.
Η επαναγοράς των ομολόγων ενδέχεται να φτάσει μέχρι και το 70% της ονομαστικής αξίας, που αποτελεί και το ύστατο όριο της Ελλάδας, για τα ομόλογα των 40 δισ. ευρώ που τώρα κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό που θα προταθεί στους ιδιώτες κατόχους ομολόγων είναι η επιμήκυνση για δέκα έτη της αποπληρωμής των ομολόγων τους που έχουν ήδη ωριμάσει με παράλληλη μείωση της απόδοσης. Παράλληλα, επιβεβαιώνεται ότι εξετάζεται η επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ που σύναψε η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Ευρωπαϊκό Ταμείο για χρονικό διάστημα έως και 30 χρόνια.
Αν η Ελλάδα καταλήξει σε συμφωνία για δανεισμό από το EFSF, είναι πολύ πιθανό να αναδιαρθρώσει ένα ποσοστό ύψους 15% με 20% του παλαιού χρέους της των 330 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Ο δανεισμός, ωστόσο, από το Ταμείο χρειάζεται την έγκριση των Ευρωπαίων ηγετών.

Πρώην Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Σε 5-6 μήνες η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους


Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέερ Στάινμπρικ (SPD) θεωρεί επερχόμενη την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με εγγυήσεις εκ μέρους της Ευρωζώνης.
Σε συνέντευξή του στην Handelsblatt αναφέρει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα βρεθεί στην ημερήσια διάταξη εντός των επομένων πέντε-έξι μηνών, ενώ σημειώνει ότι και με μηδενικό νέο δανεισμό το βάρος του χρέους της Ελλάδας αυξάνεται. Ως εκ τούτου οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να πουν στην Ελλάδα "σας δίνουμε από κοινού χρήματα για να επαναγοράσετε τα ομόλογά σας σε ποσοστό 70%, έτσι θα έχετε ήδη μία περικοπή της τάξης του 30%".
Κατά τον Στάινμπρικ θα πρέπει να προηγηθεί συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της, ώστε να αποδεχτούν μείωση των απαιτήσεών τους κατά 30-40% και στη συνέχεια η Ευρωζώνη να εγγυηθεί την έκδοση των απαιτούμενων νέων ομολόγων. "Αυτό θα ηρεμούσε τις αγορές, καθώς θα δουν ότι δεν θα χάσουν τα πάντα. Οι εταίροι όμως θα εγγυηθούν μόνον ένα μέρος, περίπου το 60%", επισημαίνει ο Στάινμπρικ. Το υπόλοιπο, σημειώνει, "θα πρέπει να το χρηματοδοτήσουν μόνοι τους οι Έλληνες με αισθητά υψηλότερο επιτόκιο".

Εγκωμιαστικά σχόλια J. Stiglitz για τον κυβερνητικό χειρισμό του ελληνικού χρέους!

Μέσα σε όλα, ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Joseph Stiglitz πλέκει το εγκώμιο της ελληνικής κυβέρνησης. "Η ελληνική κυβέρνηση έχει διάφανη πολιτική βούληση", τόνισε. Ο Stiglitz χαρακτηρίζει "υποδειγματική" τη στάση που έχει κρατήσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με άξονα τη διατήρηση του ισχύοντος δόγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την οικονομική πολιτική.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης