Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση προκειμένου να βγει στις αγορές η Ελλάδα το 2014 – Η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει την υπέρβαση της κρίσης – Σημαντικά τα οφέλη που θα προκύψουν για Σαμαρά και ΝΔ

tags :
 Αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση προκειμένου να βγει στις αγορές η Ελλάδα το 2014 – Η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει την υπέρβαση της κρίσης – Σημαντικά τα οφέλη που θα προκύψουν για Σαμαρά και ΝΔ
Αγώνα δρόμου προκειμένου να βγει η Ελλάδα το 2014 στις αγορές δίνει ο  πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα σηματοδοτήσει και την υπέρβαση της κρίσης, με σημαντικά οφέλη τόσο για τον ίδιο όσο και για το κόμμα του (επιστροφή των ψηφοφόρων και σημαντική ενίσχυση της εκλογικής του δύναμης).
Ωστόσο οι Ευρωπαίοι εταίροι φαίνεται να έχουν διαφορετική άποψη, καθώς οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές τον επόμενο χρόνο και γι’ αυτό θα χρειαστεί ακόμη ένα, το τρίτο, πακέτο βοήθειας, όπως άλλωστε ανέφερε χτες και ο επικεφαλής του μόνιμου μηχανισμού της ΕΕ, του ESM, Κlaus Regling.
Μάλιστα είναι διάχυτη η αίσθηση ότι μόλις φύγει η τρόικα, το ελληνικό πολιτικό σύστημα θα αναστείλει τις προσπάθειες προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων. Σύντομα η κατάσταση θα επιδεινωθεί και θα κληθεί η Ευρωζώνη να διασώσει εκ νέου την Ελλάδα υπό χειρότερες συνθήκες.
Ως εκ τούτου θα ήταν καλύτερο η Ελλάδα να πάρει ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, το οποίο θα καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι το 2016.  Σύμφωνα πάντως με την κυβέρνηση υπάρχει ένα κενό της τάξης του 1 δισ., που έχει προκύψει από τη μη εφαρμογή της εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, από τη μη περικοπή των μισθών των ενστόλων. Ηδη έχει αντιπροτείνει κάποια μέτρα, όπως ο συμψηφισμός των οφειλών των αγροτών στον ΟΓΑ με τις αγροτικές επιδοτήσεις. Από την πλευρά της η τρόικα θεωρεί το μέτρο αυτό μη μόνιμο, ενώ εκτιμά ότι η τρύπα είναι μεγαλύτερη, της τάξης των 2,5 - 3 δις ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης