Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων κρίνεται το επιχειρηματικό μέλλον για 13 εισηγμένες - Πως θα αποφευχθεί η χρεοκοπία;

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων κρίνεται το επιχειρηματικό μέλλον για 13 εισηγμένες - Πως θα αποφευχθεί η χρεοκοπία;
Στα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων στην κυριολεξία κρίνεται η τύχη και το επιχειρηματικό μέλλον όχι για 1 λη 2 αλλά  13 εισηγμένες εταιρίες.
Τη μεθεπόμενη Δευτέρα 4 Ιουλίου θα συζητηθεί η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του τηλεοπτικού σταθμού Alter ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.
Επίσης, αναμένεται και η απόφαση για την αίτηση της Expert Hellas για την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99. Οι συνολικές υποχρεώσεις της αλυσίδας ανέρχονται στα 32 εκατ. ευρώ. Από το παραπάνω ποσό, τα 24,1 εκατ. ευρώ τα οφείλει σε προμηθευτές και τα υπόλοιπα κεφάλαια, 8,3 εκατ. ευρώ, είναι οι τραπεζικές υποχρεώσεις της. Μετά το αδιέξοδο για την Ατλάντικ που δύσκολα θα αποφύγει το λουκέτο  στην  κόψη του ξυραφιού παραμένουν 13 εισηγμένες που είναι αντιμέτωπες με τη χρεοκοπία. Σύμφωνα με το www.bankingnews.gr  στο Χρηματιστήριο Αθηνών, συνολικά 13 εισηγμένες έχουν υπαχθεί ή έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99. Πρόκειται για τις: Αττικάτ, Ridenco (που προσπαθεί να μην απολέσει τα εμπορικά σήματα Τimberland, Νautica), ΣΑΟΣ, Αφοι Μεσοχωρίτη, Altec, Εδραση Ψαλλίδας, Microland, Lannet, Ελλ.
Ιχθυοκαλλιέργειες, Betanet, Νεώριον Σύρου, Alter και Εxpert Hellaς, που είναι βασικός μέτοχος της εισηγμένης Εικόνα & Ηχος, με ποσοστό 48,140%. Καθημερινά, περισσότερα από 40 πινακίδια στα Δικαστήρια Ευελπίδων αποτελούν οι αιτήσεις εμπορικών επιχειρήσεων να υπαχθούν στο άρθρο 99, ενώ πάνω από 14.000 επιχειρήσεις έχουν διαγραφεί από τα μητρώα των επιμελητηρίων της χώρας το α΄ τρίμηνο του 2011, εξαιτίας χρεοκοπίας». Οι τράπεζες προσπαθούν να διασώσουν τις εταιρείες, αλλά θέτουν δύο βασικές παραμέτρους για την επίλυση ρευστότητας: α) H εταιρεία να έχει επιχειρηματικό «παρών» μέσω εξωστρέφειας και ελεγχόμενου δανεισμού, β) Nα διασφαλίζονται τα κεφάλαια που έχουν δώσει οι τράπεζες μέσω εγγυήσεων (ακίνητα, μηχανολογικός εξοπλισμός).
Η οικονομική ασφυξία απειλεί το μέλλον πολλών εισηγμένων εταιρειών.
Αντιμέτωπες με τον εφιάλτη της χρεοκοπίας, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να επιτύχουν συναίνεση με τους πιστωτές τους για να κερδίσουν χρόνο πριν δρομολογηθούν δυσάρεστες εξελίξεις. Aπό δω και στο εξής θα κορυφωθούν οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων, αφού οι τράπεζες έχουν αποφασίσει ποιες εταιρείες θα διασώσουν μέσω αναδιάρθρωσης και ποιες θα τις εγκαταλείψουν στην τύχη τους. Η υπαγωγή στο άρθρο 99 δεν διασφαλίζει σε καμία περίπτωση ότι η εταιρεία θα μπορέσει να σωθεί από το οικονομικό αδιέξοδο. Αντίθετα, λαμβάνει μια μικρή παράταση (μέγιστος χρόνος 4 ετών) και θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις για να ξεπεράσει το φάσμα της χρεοκοπίας». Το 2012 αναμένεται να έχουμε επίσημα στατιστικά στοιχεία για το πόσες είναι οι επιχειρήσεις που εισήλθαν στον πτωχευτικό νόμο και πόσες κατάφεραν να διασωθούν, γιατί ο νόμος ψηφίσθηκε νωρίς το 2007 και δεν υπάρχει η δυνατότητα να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα. Πολλά δικηγορικά γραφεία δέχονται καθημερινά δεκάδες αιτήσεις υποψήφιων εταιρειών για το άρθρο 99, αλλά πρέπει να γίνεται προσεκτικός διαχωρισμός με εκείνες τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τις διατάξεις του νόμου για να ρυθμίσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Aνέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης