Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Πως αντέδρασαν τα χρηματιστήρια των χωρών που προσέφυγαν στο ΔΝΤ;

 Πως αντέδρασαν τα χρηματιστήρια των χωρών που προσέφυγαν στο ΔΝΤ;
Πολλοί είναι οι επενδυτές που έχουν ήδη εγκλωβιστεί στο ελληνικό χρηματιστήριο από την αρχή του έτους, όταν και τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδος διέψευσαν τις θετικές προσδοκίες για συνέχιση του ράλι ανόδου που ήδη  είχε ξεκινήσει το ΧΑ από το καλοκαίρι του 2009...
Μία μικρή ματιά στα χρηματιστήρια των χωρών που έλαβαν βοήθεια από το ΔΝΤ μπορεί να δείξει ότι μετά το αρχικό σοκ που πέρασαν οι επενδυτές, αυτοί τελικά που κέρδισαν ήταν αυτοί που αγόρασαν σε μέρες που το φόβητρο του ΔΝΤ οδηγούσε σε sell-off. Μέχρι τώρα αρκετές χώρες έχουν προστρέξει στον οργανισμό στη 46 ετών ιστορία του.
Μεταξύ αυτών υπάρχουν δύο μεγάλες, η Ρωσία και η Τουρκία, οι οποίες προσέφυγαν τρεις φορές η καθεμία τα τελευταία 20 χρόνια. Στο κατάλογο βρίσκεται και η Μ. Βρετανία, η οποία αναγκάστηκε το 1976 να ζητήσει δάνειο 2,3 δισ. στερλινών.
Από το 2008 στον οργανισμό έχουν προσφύγει η Αρμενία, η Γεωργία, το Ελ Σαλβαδόρ, η Ζάμπια, η Ισλανδία, η Κένυα, η Λετονία, η Λευκορωσία, το Μαλάουι, το Μεξικό, η Ουγγαρία, η Ουκρανία, το Πακιστάν, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ρωσία, η Σερβία, οι Σεϋχέλλες και η Σρι Λάνκα.
Στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης χορήγησε ήδη πάνω από 100 δις δολάρια πιστώσεις σε χώρες με κρίσιμα προβλήματα στο ισοζύγιο πληρωμών.
Πρώτη αποτάθηκε στον διεθνή οργανισμό η Ισλανδία, η οποία βρέθηκε στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης. Δραματική ήταν η 14η Οκτωβρίου 2008 για την Ισλανδία όταν και η κυβέρνηση της χώρας αναζήτησε βοήθεια και απεύθυνε σχετικά αιτήματα στο ΔΝΤ αλλά και στη ρωσική κυβέρνηση.
Λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών ο δείκτης αναφοράς της ισλανδικής χρηματιστηριακής αγοράς OMX Iceland 15 Index υποχωρούσε κατά 76%.
Έκτοτε το χρηματιστήριο της χώρας κινείται κάτω από τις 1.000 μονάδες, την ώρα που στα μέσα του 2007 είχε ξεπεράσει τις 8.000 μονάδες.
Το χρηματιστήριο της Πολωνίας από το peak του 2007 έχασε το 67% της αξίας του μέχρι τα τέλη του 2009 όταν και άρχισε να ενεργοποιείται η βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Έκτοτε έχει καλύψει παραπάνω από τα 2/3 των απωλειών, ενώ υπάρχει και θετικό momentum.
Σανίδα σωτηρίας δίνει τον Οκτώβριο του 2008 στην Ουκρανία και στην Ουγγαρία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενισχύοντας τα ταμεία της πρώτης με 16,5 δισ. δολάρια και τη δεύτερη με σημαντικό πακέτο στήριξης.
Το ΔΤΝ θα παραχωρήσει δάνειο 2 ετών στην Ουκρανία ύψους 16,5 δισ. δολαρίων, το οποίο όμως θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της χώρας.
Το 2008 η Ουγγαρία ήταν στο «χείλος της καταστροφής» όταν έλαβε δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Κομισιόν και την Παγκόσμια Τράπεζα.
Η Ουγγαρία είχε δεχτεί άγρια κερδοσκοπική επίθεση το 2008 στα μέσα της οικονομικής κρίσης και το χρηματιστήριο είχε κλείσει για τρεις μέρες.
Το χρηματιστήριο της χώρας υποχώρησε μέχρι και 12% τη μέρα της ανακοίνωσης ενώ μέχρι σήμερα παρουσιάζει μικρή ανοδική πορεία.
Το Φεβρουάριο του 2009 ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Εμίλ Μποκ δήλωνε πως η χώρα χρειάζεται ξένα κεφάλαια ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Μέσα σε 4 μήνες το χρηματιστήριο της χώρας έχασε περίπου 57% της αξίας του, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο ανέκαμψε για να διαπραγματεύεται σήμερα στα ίδια επίπεδα με πριν την παρέμβαση του ΔΝΤ.
Σημειώνεται εδώ ότι το δημόσιο χρέος της Ρουμανίας αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ, ποσοστό που είναι πολύ μικρό ως μερίδιο, εάν σκεφτούμε ότι η αναλογία της Ελλάδας είναι, περίπου, στο 120%".

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης