Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στηρίζει ενεργά τη Marfin το Ντουμπάι- Μπουλούτας: Κτίζουμε τη νέα Marfin- Στο 0,08 ευρώ το μέρισμα του 2009 της MPB

Στηρίζει ενεργά τη Marfin το Ντουμπάι- Μπουλούτας: Κτίζουμε τη νέα Marfin- Στο 0,08 ευρώ το μέρισμα του 2009 της MPB
(upd)Καμία πρόθεση περί πώλησης της συμμετοχής στην Marfin Investment Group και στην and Marfin Popular Bank δεν υπάρχει από την πλευρά της Dubai Group, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της τελευταίας Mohammed Bin Rashid al-Maktoum, στο δίκτυο Bloomberg, μετά τη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του ελληνικού ομίλου στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον Rashid al-Maktoum, η Dubai Group θα διαθέσει τρεις εκπροσώπους της στο Διοικητικό Συμβούλιο της προσεχούς Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Marfin, ενώ έχει εκφράσει και την εμπιστοσύνη της στις διαχειριστικές ικανότητες του Ανδρέα Βγενόπουλου, επιβεβαιώνοντας έτσι πλήρως δημοσίευμα του www.bankingnews.gr, το οποίο είχε αποκαλύψει την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχει συνεργασία και σύμπνοια στόχων μεταξύ των δύο πλευρών. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Dubai Group κατέχει το 17,8% της Marfin Investment και το 17,3% της Marfin Popular.
Από τη μεριά του  ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Ευθύμιος Μπουλούτας δήλωσε το κυπριακό δίκτυο stockwatch.com, ότι η Marfin Popular Bank προετοιμάζεται για να κεφαλαιοποιήσει τις ευκαιρίες ανάπτυξης που θα παρουσιαστούν μετά την ύφεση, σημειώνοντας ότι η μετοχή της τράπεζας δεν αντικατοπτρίζει τις προοπτικές του ομίλου.
Αναλύοντας ενώπιον της ετήσιας συνέλευσης τη στρατηγική της Τράπεζας για το 2010, ο κ. Μπουλούτας είπε ότι ο όμιλος θα δώσει έμφαση στην Κύπρο στην παροχή αναβαθμισμένων και εξειδικευμένων υπηρεσιών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε πελάτες με επενδυτικό προφίλ. Στην Ελλάδα, ο όμιλος θα επικεντρωθεί στη λιανική τραπεζική και στις υπόλοιπες χώρες θα επιχειρήσει να διευρύνει την παρουσία του.
Κτίζουμε σε υποδομές, σε στελέχη, στο δίκτυο καταστημάτων και στη διεύρυνση της παρουσίας της Marfin στις αναδυόμενες αγορές, συνέχισε ο κ. Μπουλούτας. Τόνισε πως η στρατηγική του Ομίλου στηρίζεται στην ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης, στη διατήρηση της ρευστότητας και σε βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων της Τράπεζας.
«Από τη στιγμή που υπάρχει κερδοφορία, ο όμιλος εδώ και δεκαετίες καταβάλλει μέρισμα, ακόμη και σε δύσκολες εποχές όπως αυτές του 2001», είπε ο κ. Μπουλούτας, απαντώντας σε εισήγηση μη καταβολής μερίσματος.
«Η έκθεση της τράπεζας σε ελληνικά ομόλογα είναι λίγο περισσότερο από €2 δισ. σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του 2009», απάντησε ο διευθύνων σύμβουλος της Marfin, διευκρινίζοντας ότι «πρόκειται για μια πάρα πολύ μικρή έκθεση σε ένα συνολικό αριθμό των €42 δισ.».
«Τα πιο πολλά ομόλογα έχουν αγοραστεί πρόσφατα και αυτό σημαίνει ότι έχουν σημαντικά καλές αποδόσεις», είπε.
Υπενθύμισε ότι στο χρηματοοικονομικό πακέτο στήριξης της ΕΕ αλλά ιδιαίτερα του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, υπάρχει ειδική μνεία για το χρηματοπιστωτικό τομέα και εκτίμησε ότι «δεν πιστεύουμε ότι στα πέντε χρόνια που υπάρχει η κάλυψη του ΔΝΤ θα αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πιστωτικό περιστατικό στην Ελλάδα».
Δεν παρέλειψε ωστόσο να σημειώσει τις πιέσεις στο κόστος δανεισμού που δημιουργούνται από τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Χωρίς κανένα ενδοιασμό ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπήρξε κανένας στρατηγικός στόχος για επέκταση της Marfin στην Τουρκία.
«Θα πρέπει πρώτα να επιλυθεί το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου και μετά να γίνουν μελέτες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο», είπε.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχει αλματώδης μακροοικονομική ανάπτυξη και μεγάλη πιστωτική επέκταση στην Τουρκιά την οποία μονοπωλούν για την ώρα οι Τουρκικές τράπεζες.
Κληθείς να σχολιάσει φήμες για συνένωση της Marfin Popular Bank με άλλη τράπεζα στην Ελλάδα, απάντησε ότι αν και δεν σχολιάζουν φήμες, υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια διεργασίες για δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων οι οποίες δεν τελεσφόρησαν ούτε στην Ελλάδα και ούτε στην Κύπρο για συγκεκριμένους λόγους.
«Δεν αναμένουμε ότι θα υπάρξει ουσιώδης αλλαγή του τραπεζικού συστήματος τους επόμενους 12 μήνες», υπέδειξε.
Σε σχέση με τις επισφάλειες, υποστήριξε ότι η τράπεζα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα γιατί δανειοδοτεί μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων από ότι οι άλλες τράπεζες.
«Τα 2/3 του συνολικού χαρτοφυλακίου αφορούν χρηματοδοτήσεις προς εταιρείες και μόνο το 1/3 αφορά χρηματοδοτήσεις προς ιδιώτες», είπε.
«Δεν συμβαίνει το ίδιο με τους ανταγωνιστές του Ομίλου», σημείωσε.
«Στους ανταγωνιστές του Ομίλου τόσο στην Κύπρο όσον και στην Ελλάδα τα 2/3 αφορούν τη λιανική δανειοδότηση και το 1/3 τις επιχειρήσεις, οπότε στατιστικά σε μια δύσκολη περίοδο εάν έχεις λιγότερους πελάτες μπορείς να τους κουμαντάρεις καλύτερα.
Θεωρούμε λοιπόν ότι οι χρηματοδοτήσεις των εταιρειών σε επίπεδο επισφαλειών είναι σημαντικά καλύτερες από αυτές των ιδιωτών».
Σε σχέση με τους κανόνες της Κεντρικής Τράπεζας για τους ανεξάρτητους συμβούλους, ο κ. Μπουλούτας είπε:
«Συμμορφωνόμαστε πλήρως στις οδηγίες της ΚΤ αλλά και στις νομοθεσίες που προβλέπει το Χρηματιστήριο. Όσον αφορά το θέμα της ανεξαρτησίας των συμβούλων ελπίζουμε ότι θα δοθεί παράταση ενός έτους από τις αρμόδιες αρχές για την επίτευξη του στόχου του ημίσεως του συνολικού αριθμού ως ανεξαρτήτων μη εκτελεστικών μελών».

Στο 0,08 ευρώ το μέρισμα του 2009 από τη Marfin Popular Bank


Το ποσό των 0,08 Ευρώ ανά μετοχή εγκρίθηκε από την Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας, Marfin Popular Bank που πραγματοποιήθηκε στις 25/5. Δικαιούχοι του μερίσματος θα είναι οι δικαιούχοι μετοχών κατά τη λήξη των συνεδριάσεων του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου της 31.5.2010, η αποκοπή θα λάβει χώρα την 1.6.2010, ως ημερομηνία Αρχείου έχει ορισθεί η 3.6.2010 και η καταβολή θα ξεκινήσει την 21.6.2010.
Στους μετόχους έχει ήδη δοθεί το δικαίωμα της επανεπένδυσης μέρους ή όλου του μερίσματος σε μετοχές της Τράπεζας. Η τιμή επανεπένδυσης θα είναι κατά 10% πιο κάτω από το μέσο όρο της τιμής κλεισίματος της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά την περίοδο από 1.6.2010 - 7.6.2010 (πρώτες 5 ημέρες κατά τις οποίες η μετοχή θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα του μερίσματος - ex dividend).
Η Γενική Συνέλευση, με ποσοστό 99,97% του παρισταμένου μετοχικού κεφαλαίου, εξέλεξε νέο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούμενο από τους Ανδρέα Βγενόπουλο, Νεοκλή Λυσάνδρου, Βασίλειο Θεοχαράκη, Ευθύμιο Μπουλούτα, Χρίστο Στυλιανίδη, Παναγιώτη Κουννή, Ελευθέριο Χιλιαδάκη, Πλάτωνα Λανίτη, Κωνσταντίνο Μυλωνά, Στυλιανό Στυλιανού, Μάρκο Φόρο, Joseph Kamal Eskandar, Fadel Al Ali, Abdulrazaq Al Jassim.
Επιπλέον, εγκρίθηκε όπως ο κανονισμός 104 του Καταστατικού της Τράπεζας διαγραφεί και αντικατασταθεί με τον ακόλουθο νέο κανονισμό: "Οι Σύμβουλοι θα μπορούν να εκλέγουν Πρόεδρο και μέχρι δύο (2) Αντιπροέδρους για τις συνεδριάσεις τους και να καθορίζουν το χρόνο που ο καθένας από αυτούς θα κατέχει το αξίωμα αυτό. Αν όμως δεν εκλεγεί Πρόεδρος ή Αντιπρόεδροι ή αν σε οποιαδήποτε συνεδρίαση των Συμβούλων ούτε ο Πρόεδρος, ούτε οι Αντιπρόεδροι είναι παρόντες εντός δέκα λεπτών από την ώρα που καθορίστηκε για την συγκρότηση της συνεδρίασης, τότε οι παρόντες Σύμβουλοι θα μπορούν να επιλέγουν έναν από αυτούς για να ασκεί τα καθήκοντα του Πρόεδρου στη συνεδρίαση αυτή."
ΕΙΔΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
Εγκρίθηκε όπως προστεθεί κανονισμός 5Α στο Καταστατικό της Τράπεζας ως ακολούθως: "Χωρίς επηρεασμό των διατάξεων του εδαφίου (3) του άρθρου 47Α του περί Εταιρειών Νόμου (Κεφ. 113) και τηρουμένων των διατάξεων της εκάστοτε ισχύουσας Νομοθεσίας, η Εταιρεία δύναται να αποκτά δικές της μετοχές είτε άμεσα είτε μέσω προσώπου το οποίο ενεργεί επ' ονόματί του αλλά για λογαριασμό της Εταιρείας."
ΤΑΚΤΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
Εγκρίθηκε με ποσοστό 99,31% του παρισταμένου κεφαλαίου η αύξηση του ονομαστικού κεφαλαίου της Τράπεζας από Ευρώ 935.000.000 σε Ευρώ 1.062.500.000 με τη δημιουργία 150.000.000 επιπρόσθετων μετοχών ονομαστικής αξίας ογδόντα πέντε σεντ (€0,85) η καθεμία.
ΕΙΔΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
Εγκρίθηκε με ποσοστό 99,29% του παρισταμένου κεφαλαίου η εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας όπως, στο πλαίσιο των όρων Έκδοσης Αξιογράφων Κεφαλαίου μέχρι Ευρώ 300 εκατομμύρια σε μία ή περισσότερες σειρές που εγκρίθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας κατά τη συνεδρία της 30ής Μαρτίου, 2010 και ειδικότερα στο πλαίσιο του Εναλλακτικού Μηχανισμού Ικανοποίησης Μη Καταβληθέντος Τόκου, εκδώσει μέχρι 123.500.000 συνήθεις μετοχές της Τράπεζας ονομαστικής αξίας ογδόντα πέντε σεντ (€0,85) η καθεμία, χωρίς οι μετοχές αυτές να προσφέρονται κατά πρώτον στους υφιστάμενους μετόχους της Τράπεζας με βάση το Καταστατικό της Τράπεζας και το νόμο.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης