Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Πότε θα υλοποιηθούν οι αμκ των Κύπρου και Geniki bank

Πότε θα υλοποιηθούν οι αμκ των Κύπρου και  Geniki bank
(upd)Έως το τέλος του 2010 θα έχουν υλοποιηθεί αυξήσεις κεφαλαίου ή κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης με προνομιούχες μετοχές μέσω του ΤΧΣ περίπου 1,7 δις ευρώ.
Το Φθινόπωρο αναμένεται θερμό για τις τράπεζες καθώς Κύπρου και Geniki bank θα  αντλήσουν μέσω αυξήσεων κεφαλαίου 700 εκατ ευρώ ενώ θα ακολουθήσει και η ΑΤΕ Bank η οποία θα προσφύγει στο Ταμείο πραγματοποιώντας αύξηση κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές κάνοντας χρήση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας....
Σε  αύξηση κεφαλαίου ύψους 345 εκατ ευρώ προχωράει η
τράπεζα Κύπρου για την οποία θα εκδοθούν 2 νέες μετοχές για κάθε 7 παλαιές στην τιμή των 2 ευρώ.
Σημειώνεται ότι και η Geniki θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 340 εκατ ευρώ ενώ οι μεγάλες τράπεζες αναφέρουν ότι δεν εξετάζουν αύξηση κεφαλαίου.
Οι πραγματικοί βασικοί λόγοι πίσω από την αύξηση κεφαλαίου  σχετίζονται με
1)Ο προφανής λόγος η Κύπρου ήθελε να ενισχύσει περαιτέρω τα κεφάλαια της.
Διαθέτει συνολικά 2,83 δις ευρώ ενώ αυτά που αντιστοιχούν στους μετόχους στα 2,5 δις ευρώ.
Το core tier1 στο 1,8 δις ευρώ, και τα υβριδικά 763 εκατ ευρώ.
Το tier 1 capital διαμορφώνεται στα 2,56 δις ευρώ και το tier II στα 274 δις ευρώ.
Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 11,3%.
2)Η τράπεζα λόγω της καλής γεωγραφικής διασποράς, των επενδύσεων της ειδικά στην Ρωσία χρειαζόταν επιπλέον κεφάλαια.
3)Το χαρτοφυλάκιο ομολόγων ανέρχεται στα 5,6 δις ευρώ.
Είναι γνωστό ότι οι τράπεζες έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες λόγω των ομολόγων και όλες ουσιαστικά αύξησαν τα χαρτοφυλάκια HTM και LaR δηλαδή τα χαρτοφυλάκια στα οποία τα ομόλογα αποτιμώνται στην τιμή κτήσης δηλαδή απλά δεν αποτιμώνται.
Οι αρνητικές επιδράσεις στα ομόλογα δεν επηρεάζουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αλλά επηρεάζουν λογιστικά τον ισολογισμό δηλαδή απλά τα κεφάλαια μειώνονται.
4)Η τράπεζα επιδίωξε μέσω αυτής της κίνησης να βελτιώσει την δομή του tier 1 καθ΄ ότι το είχε ζητήσει και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.
5)Με την αύξηση κεφαλαίου η τράπεζα αποκτά μια σχετική ευελιξία σε ένα θέμα που σχετίζεται με τα αξιόγραφα κεφαλαίου.
Μεταξύ 15 και 30 Σεπτεμβρίου θα έπρεπε να μετατραπούν σε μετοχές της Κύπρου στην τιμή των 5,5 ευρώ.
Η μετοχή το ΧΑ στα 3,6 ευρώ κλείσιμο στις 8 Ιουλίου απέχει 34% με 35% από την τιμή μετατροπής.
Με την αύξηση κεφαλαίου θα υπάρξουν σημαντικές αναπροσαρμογές κοινώς θα μειωθεί η τιμή πολύ χαμηλότερα των 5,5 ευρώ για τα μετατρέψιμα αξιόγραφα.
6)Τα συνολικά δάνεια και καταθέσεις του στις 30 Ιουνίου 2010 ανέρχονται σε περίπου 28 δις και 33 δις αντίστοιχα, σε σύγκριση με 27 δις δάνεια και 29 δις καταθέσεις στις 31 Δεκεμβρίου 2009.
Για την περαιτέρω επέκτασης της χρειαζόταν κεφάλαιο.
Οι μέτοχοι της Κύπρου είναι 79.300 εκ των οποίων οι 77,9 χιλ είναι μικρομέτοχοι, κατέχοντας το 60% της τράπεζας.
Οι θεσμικοί αριθμούν 355 και οι ξένοι τους 890 περίπου.
Οι ξένοι κατέχουν το 22% της τράπεζας και οι θεσμικοί το 17,3% περίπου.
Οι μικρομέτοχοι θα εισφέρουν τα 207 εκατ ευρώ της αύξησης κεφαλαίου, οι ξένοι 76 εκατ ευρώ.
Η αύξηση κεφαλαίου παρά το δυσμενές περιβάλλον, την δύσκολη κατάσταση της οικονομίας και την κακή συγκυρία θα καλυφθεί ενώ οι όροι μπορούν να θεωρηθούν ορθολογικοί έως ελκυστικοί.

Reverse split και αμκ για την Geniki bank

Με τα περισσότερα κεφάλαια στην ιστορία της θα βρεθεί η Geniki bank μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου που εκτιμάται περί τον Οκτώβριο του 2010.
Τα συνολικά κεφάλαια της τράπεζας μετά τις διαγραφές και την αύξηση των 339,7 εκατ ευρώ θα διαμορφωθούν στα 450 εκατ ευρώ.
Την τρέχουσα περίοδο ανέρχονται στα 250 εκατ ευρώ θα υπάρξει απομείωση 142 εκατ ευρώ και εν συνεχεία θα προστεθούν τα κεφάλαια της αύξησης άρα τα συνολικά κεφάλαια θα διαμορφωθούν στα 450 εκατ ευρώ.

Στάδιο 1
Reverse split με αναλογία 10 προς 1.
Θα προηγηθεί για τον σκοπό αυτό η αύξηση της  ονομαστικής αξίας της μετοχής από 0,72  σε 7,2  ανά μετοχή με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των μετοχών (reverse split) με αναλογία 10/1, δηλαδή με μείωση του αριθμού των μετοχών από 354.998.669 σε 35.499.866.
Χρονικά θα υλοποιηθεί στα μέσα με τέλη Ιουλίου

Στάδιο 2
Παράλληλα προχωράει σε μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 142.354.462,66 ευρώ  με συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών, με μείωση της ονομαστικής αξίας της τιμής της μετοχής από 7,2 σε  3,19 ανά μετοχή
Χρονικά αυτό θα ολοκληρωθεί μετά το reverse split δηλαδή έως τα τέλη Ιουλίου.

Στάδιο 3
Η αύξηση κεφαλαίου θα είναι ύψους 339,773 εκατ ευρώ και θα εκδοθούν 3 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά, στην τιμή των 3,19 ευρώ.
Χρονικά θα υλοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2010 ή το αργότερο Νοέμβριο του 2010.


H απαραίτητη αύξηση κεφαλαίου της ΑΤΕ


Με συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 8,6% και συνολική καθαρή θέση 1,23 δις ευρώ και 33 δις ευρώ ενεργητικό η ΑΤΕ bank χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου απαραίτητα.
Με δεδομένη την μετοχική σύνθεση της ΑΤΕ το 77% το ελέγχει το κράτος και με δεδομένο ότι το κράτος δεν μπορεί να συμμετάσχει σε αύξηση κεφαλαίου το πιθανότερο σενάριο είναι η ΑΤΕ Bank μέσα στο Φθινόπωρο θα προσφύγει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αντλώντας περίπου 800 εκατ ευρώ με 1 δις ευρώ  κεφάλαια υπό την μορφή αύξησης κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές στην ονομαστική αξία.
Βέβαια μια αύξηση κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές απόρροια της προσφυγής θα πρέπει να συνδυασθεί και με το γεγονός ότι η τράπεζα έχει υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές αντλώντας 675 εκατ ευρώ.
Για την ΑΤΕ το κεφάλαιο αύξηση κεφαλαίου είναι μείζον και όχι έλασσον καθώς η αύξηση είναι απαραίτητη ώστε να ενισχυθεί κεφαλαιακά η τράπεζα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης