Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στο προσκήνιο η συγχώνευση ΑΤΕ -ΤΤ αλλά....

Στο προσκήνιο η συγχώνευση ΑΤΕ -ΤΤ αλλά....
Επανέρχεται   εκ νέου στο προσκήνιο το παλιό σχέδιο συγχώνευσης ΑΤΕ με ΤΤ.
Ο νέος διοικητής της ΑΤΕ Θ Πανταλάκης σε ερώτηση που του τέθηκε κατά την διαδικασία επικύρωσης του στην βουλή αν υπάρχει ενδεχόμενο συγχώνευσης της ΑΤΕ με το ΤΤ απάντησε ότι είναι θετικός στην δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων ωστόσο επισήμανε ότι είναι καθαρά θέμα πολιτικής απόφασης.
Οι δηλώσεις αυτές σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχει καθυστερήσει η τοποθέτηση νέου επικεφαλής στο ΤΤ ορισμένοι συνδέουν όλα αυτά τα γεγονότα με το απώτερο σχέδιο της συγχώνευση ΑΤΕ και ΤΤ.
Το σχέδιο συγχώνευσης ΑΤΕ με ΤΤ το είχε εισηγηθεί δύο φορές ο πρώην πρόεδρος της τράπεζας Δ. Μηλιάκος.
Όμως η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας είχε απορρίψει ένα τέτοιο σχέδιο ως μη λειτουργικό.
Με την νέα κυβέρνηση επανήλθαν τα σχέδια συγχώνευσης ΑΤΕ με ΤΤ ωστόσο δυσδιάκριτα ακόμη παραμένουν τα οφέλη και οι συνέργειες από ένα τέτοιο εγχείρημα.
Πρωτίστως η συγχώνευση των δυο τραπεζών αν τελικά πραγματοποιηθεί θα οδηγήσει στην δημιουργία μιας τράπεζας με ενεργητικό μόλις 46 δις ευρώ όταν το ενεργητικό της Πειραιώς διαμορφώνεται στα 53 δις ευρώ ή της Eurobank στα 84 δις ευρώ.
Η αλλαγή που ίσως υπάρξει θα σχετίζεται κυρίως με τα επίπεδα ρευστότητα και κεφαλαίων που θα διαθέτει το νέο τραπεζικό σχήμα καθώς θα είναι μακράν το ισχυρότερο στο τραπεζικό σύστημα.
Το ΤΤ αυτό που θεωρητικά μπορεί να προσφέρει στην ΑΤΕ είναι κεφάλαια και ρευστότητα.
Μεγάλο χαρτοφυλάκιο δανείων δεν έχει ενώ το δίκτυο καταστημάτων είναι σχετικά περιορισμένο.
Η ΑΤΕ είναι πιο ολοκληρωμένη τράπεζα και διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο στην Ελλάδα.
Σε επίπεδο κερδοφορίας στο ΤΤ περισσότερο στην ΑΤΕ λιγότερα τα έκτακτα κέρδη διαδραματίζουν καίριο ρόλο. Οι πωλήσεις ομολόγων στήριξαν τα κέρδη κυρίως του ΤΤ και δευτερευόντως της ΑΤΕ όπως και όλων των τραπεζών βέβαια.
Με δεδομένο όμως ότι πρόκειται για δημόσιες τράπεζες στην μεν ΑΤΕ το κράτος ελέγχει το 77% και στο ΤΤ άμεσα και έμμεσα 44% μια συγχώνευση θα αποτελέσει μια αρκετά επώδυνη διαδικασία μια περίοδο που το κράτος η κυβέρνηση θα ήθελε να έχει πιο ευέλικτες τράπεζες ώστε να ασκεί την πολιτική που επιθυμεί.
Είναι ξεκάθαρο  ότι μια συγχώνευση ΑΤΕ με ΤΤ αν πραγματοποιηθεί θα έχει κυρίως πολιτικοκοινωνικά κριτήρια παρά αυστηρά τραπεζικά.
Ορισμένοι θεωρούν ή σπεύδουν να προκαταλάβουν καταστάσεις δίνοντας και όνομα στο νέο σχήμα Αγροτικό Ταμιευτήριο ωστόσο αν η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει σε συγχώνευση ΑΤΕ με ΤΤ θα πρέπει να σταθμίσει κυρίως τα οικονομικά και επιχειρηματικά κριτήρια τα οποία είναι και τα ουσιαστικά.
Συν τοις άλλοις θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Εθνική και η Eurobank συνεχίζουν να κατέχουν το 6% η κάθε μια στο ΤΤ και προφανώς και η στάση τους θα διαδραματίσει ρόλο.
Το σχέδιο συγχώνευσης ΑΤΕ με ΤΤ εξετάσθηκε 2 φορές επί ΝΔ αλλά δεν προκρίθηκε.
Στην πορεία θα διαπιστωθεί αν το ΠΑΣΟΚ έχει διαφορετική προσέγγιση στο όλο εγχείρημα.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης