Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Το σχέδιο εξετελέστη – Μέρος του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος της Κύπρου κατάφερε να εξοντώσει τους τραπεζίτες – Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την απομάκρυνση Ηλιάδη; - Αλλάζει και το management της Λαϊκής τράπεζας

tags :
Το σχέδιο εξετελέστη  – Μέρος του  διεφθαρμένου πολιτικού  συστήματος  της Κύπρου κατάφερε να εξοντώσει τους τραπεζίτες – Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την απομάκρυνση Ηλιάδη; - Αλλάζει και το management της Λαϊκής τράπεζας
(upd2)Το σχέδιο εξετελέστη. Το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της Κύπρου κατάφερε να στοχοποιήσει και να εξοντώσει τις διοικήσεις των τραπεζών, απομακρύνοντας τον Ηλιάδη από την τράπεζα Κύπρου ενώ ο Βγενόπουλος δέχθηκε συντονισμένη επίθεση από Κεντρική τράπεζα, μέρος του πολιτικού και τραπεζικού συστήματος.
Το αποτέλεσμα είναι ότι χρησιμοποιήθηκαν αλλότρια ακόμη και συγκρουόμενα συμφέροντα ώστε να εξοντώσουν τους τραπεζίτες.

Το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα – γιατί θα αποκαλυφθεί ποιοι πολιτικοί έχουν λάβει υψηλότατα δάνεια με προνομιακότατους όρους και από πού – σχεδίασαν πολύ περίτεχνα την εξόντωση.
Αρχικά έπρεπε να εξοντωθεί ο Βγενόπουλος.
Μέρος του πολιτικού συστήματος που δεν συμπαθούσε τον Βγενόπουλο συνεπικουρούμενο από τον Ορφανίδη τον κεντρικό τραπεζίτη ως εκτελεστικό όργανο και μέρος της τράπεζας Κύπρου προσπάθησαν και πέτυχαν να «τον βγάλουν από την μέση».
Όμως ειδικά ο Ορφανίδης αλλά και η τράπεζα Κύπρου υποτίμησαν τον Βγενόπουλο παρ΄ ότι προσπάθησε 3 φορές να έρθει σε επαφή με την διοίκηση της τράπεζας Κύπρου.
Ο Βγενόπουλος εξόντωσε τον Ορφανίδη και μεσολάβησε σε πολιτικό επίπεδο να «ανατρέψει την στρεβλωμένη εικόνα η κακή Λαϊκή και η καλή Κύπρου».
Η εξόντωση Ηλιάδη δεν φέρει δάκτυλο Βγενόπουλου αλλά είναι απόφαση Χριστόφια και Δημητριάδη του Κεντρικού τραπεζίτη.
Η απομάκρυνση Ηλιάδη, είναι απόρροια πιέσεων πολιτικών και απαίτηση της τράπεζας Κύπρου ωστόσο φαίνεται ότι μερίδα του ΔΣ της τράπεζας Κύπρου όχι μόνο «πούλησε» τον Ηλιάδη αλλά συμμάχησε με αλλότρια συμφέροντα για να τον εξοντώσουν.  
Ο Ηλιάδης ήταν ένας manager που χειρίστηκε με προσοχή πολλά εσωτερικά ζητήματα και σε κάθε περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί ένας ικανός manager.
Οι σχέσεις του όμως με τον Ορφανίδη δεν βοήθησαν την τράπεζα Κύπρου σε αυτή την φάση.  
Με την διοίκηση Δημητριάδη στην Κεντρική Τράπεζα η προνομιακή αντιμετώπιση της τράπεζας Κύπρου χάθηκε ενώ ο εσωτερικός πόλεμος στο ΔΣ της τράπεζας ήρθε να αναδείξει και άλλες παραμέτρους.
Αντιτιθέμενα συμφέροντα, βρέθηκαν δίπλα δίπλα στον κοινό αγώνα να αντικατασταθούν τα management, να στοχοποιηθούν οι τραπεζίτες και να εμφανιστεί το πολιτικό σύστημα ότι λειτουργεί υπερ της εξυγίανσης του κλάδου.
Το μέγα λάθος του Ηλιάδη δεν ήταν ότι αγόρασε ελληνικά ομόλογα.
Το επιχείρημα αυτό μόνο στην Κύπρο και στην Ναμίμπια το επικαλούνται και κανείς σοβαρός πολιτικός.
Το μέγα λάθος του Ηλιάδη είναι ότι ενώ προέβλεπε το δράμα δεν έλαβε μέτρα.
Όταν ο Βγενόπουλος του ζήτησε 3 φορές να συναντηθούν – επί εποχής Ορφανίδη – δεν είχε δεχθεί – Ελάχιστοι γνωρίζουν, γνωρίζουμε – τους λόγους που δεν πραγματοποιήθηκαν αυτές οι συναντήσεις.
Ο Βγενόπουλος είχε πολύ έγκαιρα προβλέψει τις δραματικές εξελίξεις πολύ πριν εκδηλωθούν τα γεγονότα.
Ο Ηλιάδης όταν εξοντώθηκε ο Βγενόπουλος πίστεψε ότι θα συνεχίσει να διοικεί την τράπεζα.
(Είχε προειδοποιηθεί ότι υπάρχει σχέδιο εξόντωσης του από την διοίκηση πολύ έγκαιρα το οποίο ίσως να μην το έλαβε υπόψη).
Η απομάκρυνση Ηλιάδη μπορεί να παρουσιάστηκε ως παραίτηση αλλά είναι εξόντωση που ζήτησε ο Δημητριάδης της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και ο Χριστόφιας ενώ μέλη του ΔΣ συνέβαλλαν σε αυτό σημαντικά.
Πριν 1,5 μήνα είχε αποφασιστεί ο τρόπος εξόντωσης του Ηλιάδη και εξώθησης του είστε σε παραίτηση είτε σε υποχρεωτική απομάκρυνση.
Μια σημαντική λεπτομέρεια η Uniastrum Bank η τράπεζα που εξαγοράστηκε στην Ρωσία για κάποιο απροσδιόριστο λόγο βρίσκεται στο επίκεντρο.

Προβάδισμα Πεχλιβανίδη στην διοίκηση της Κύπρου

Ο Γιάννης Κυπρής θα ήταν  ο νέος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Κύπρου.
Αυτό ήταν το αρχικό σχέδιο ωστόσο φαίνεται ότι ο Πεχλιβανίδης θα αναλάβει την διοίκηση και έχει αποκτήσει προβάδισμα στην κούρσα διεκδίκησης της διοίκησης της τράπεζας.
Ο Γ. Κυπρής είναι ικανός manager και βρίσκεται περίπου στην μέση ούτε κοντά στην Ηλιάδη, ούτε μακριά από την Κεντρική Τράπεζα. Είναι ο manager που ζήτησε να πωληθούν τα ελληνικά ομόλογα που κατείχε η τράπεζα Κύπρου στο χαρτοφυλάκιο της. Γενικά μπορεί να ειπωθεί ότι ο Κυπρής αποτελεί μια καλή περίπτωση που θα εξετάσει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.
Ο Πεχλιβανίδης αποτελεί μια μέση λύση είναι έλληνας, συνεχιστής της πολιτικής Ηλιάδη και έχει κρατήσει ισορροπίες στο ΔΣ της τράπεζας και προφανώς φέρει διοικητικές ικανότητες που απέκτησε στην Εθνική και στην Millennium bank.
Ο Ηλιάδης τα μόνα πράγματα που λογικά πρέπει να το ενδιαφέρουν είναι 1) η υστεροφημία του 2)η αποζημίωση του και 3)να μην στοχοποιηθεί αναίτια προσεχώς από διάφορους μηχανισμούς.
(Μέλη του ΔΣ της τράπεζας Κύπρου έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις ραγδαίες διοικητικές αλλαγές στην τράπεζα. Οι 2-3 γνωστοί άγνωστοι....)

Μεγάλες αλλαγές στην διοίκηση της Λαϊκής τράπεζας

Σημαντικές διοικητικές αλλαγές επίκεινται και στην Λαϊκή τράπεζα. Με βάση σχεδιασμούς θα αντικατασταθεί ο Σαρρής ο πρόεδρος της τράπεζας και ο νέος πρόεδρος που θα αναλάβει θα ζητήσει να τοποθετηθεί νέος διευθύνων σύμβουλος αντικαθιστώντας τον Στυλιανίδη.

Το συμπέρασμα


Το πολιτικό σύστημα θυσίασε όλους τους τραπεζίτες για να ελέγξει τις τράπεζες.
Η εξέλιξη αυτή κατά την άποψη μας θα αποτελέσει λάθος δρόμο για την εξυγίανση των Κυπριακών τραπεζών.
Η κρατικοποίηση είναι ο λάθος δρόμος.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών θα είναι πολύ μεγάλες και θα αποδειχθεί ότι οι ζημίες από τα δάνεια είναι μεγαλύτερες από τις ζημίες από τα ομόλογα.
(Ιστορική υποσημείωση το www.bankingnews.gr από τις 13 Ιουνίου είχε αναφερθεί στο σχέδιο απομάκρυνσης Ηλιάδη….)

Π Λεωτσάκος
www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης