Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Αν. Γαβριηλίδης: Μέσα στο Σεπτέμβριο η κατάργηση των omnibus accounts

tags :
Αν. Γαβριηλίδης: Μέσα στο Σεπτέμβριο η κατάργηση των omnibus accounts
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αναστάσιος Γαβριηλίδης με αποκλειστικές δηλώσεις του στο www.bankingnews.gr  προαναγγέλλει οτι μέσα στον Σεπτέμβριο θα προχωρήσει η κατάργηση των συλλογικών επενδυτικών λογαριασμών. «Εχουμε συγκεντρώσει τις παρατηρήσεις των φορέων της αγοράς για την κατάργηση των omnibus accounts και πιστεύω ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχουμε ολοκληρώσει την κατάργηση αυτών των λογαριασμ'ων αφού στοχεύουμε στην αύξηση της διαφάνειας στο Χ.Α., στη δημιουργία πλήρους μητρώου μετόχων για όλες τις εισηγμένες εταιρείες καθώς και στη φορολογική αποτελεσματικότητα, διευκολύνοντας την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας από τις 2/1/2011 και την παρακράτηση φόρου επί μερισμάτων» δηλώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση της Ε.Κ. υποστηρίζεται από την ΕΧΑΕ ως διαχειρίστρια του μητρώου άυλων τίτλων (ΣΑΤ). Σύμφωνα με τη σχετική τροποποίηση της Ε.Κ., «η μερίδα επενδυτή δημιουργείται από τον χειριστή ύστερα από αίτηση του επενδυτή προς αυτόν. Ως επενδυτής είναι το φυσικό ή το νομικό πρόσωπο για λογαριασμό του οποίου καταχωρίζονται οι μετοχές στη μερίδα επενδυτή». Οπως προβλέπεται από την απόφαση της Ε.Κ., «τα πιστωτικά ιδρύματα και οι ΕΠΕΥ μπορούν να τηρούν διαφορετική μερίδα επενδυτή για κάθε εσωτερική μονάδα της επιχείρησης». Με ανάρτησή  στην ιστοσελίδα της η  Ενωσης Εισηγμένων Εταιριών αναφέρεται στο θέμα των omnibus accounts και τονίζει  ότι : « η  ΕΝΕΙΣΕΤ συντάσσεται καταρχήν με την αναγκαιότητα ρύθμισης του ζητήματος των συλλογικών λογαριασμών και αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα του ζητήματος, το οποίο θεωρεί ότι η παρούσα διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επιδιώκει ορθά να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και σύνεση. Ωστόσο το ζήτημα θα πρέπει να τύχει περαιτέρω επεξεργασίας, ώστε να διαμορφωθεί ένα επίπεδο συγκρίσιμων συνθηκών ανταγωνισμού (level playing field) κατά την εκτέλεση και εκκαθάριση συναλλαγών.  Πρέπει δηλαδή οι συνθήκες τόσο στο Ελληνικό Χρηματιστήριο όσο και στους εναλλακτικούς τόπους εκτέλεσης εξωτερικού και στις λοιπές διεθνείς αγορές να είναι συντονισμένες.
Η Ελλάς δεν είναι νησί!  Ζούμε σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και δεν μπορούμε να αγνοούμε τι συμβαίνει όχι απλά γύρω μας, αλλά και στις εσχατιές του κόσμου.  Όσες αλλαγές θέλουμε να κάνουμε πρέπει να ξεκινάνε από γνώση του παγκόσμιου περιβάλλοντος και να εναρμονίζονται με αυτό.  Τα «αποφασίζομε και διατάσσουμε» ανήκουν σε άλλες αποτυχημένες εποχές…  »

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης