Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Κ. Μποτόπουλος (Επ. Κεφαλαιαγοράς) στο bankingnews.gr: Ολοκληρώνεται η διαδικασία αξιολόγησης για τις εισηγμένες που θα διαγραφούν από το ΧΑ λόγω οικονομικής ασφυξίας

Κ. Μποτόπουλος (Επ. Κεφαλαιαγοράς) στο bankingnews.gr: Ολοκληρώνεται η διαδικασία αξιολόγησης για τις εισηγμένες που θα διαγραφούν από το ΧΑ λόγω οικονομικής ασφυξίας
"Πλησιάζουμε στην αξιολόγηση των εισηγμένων που αντμετωπίζουν θέμα διαγραφής από το ΧΑ λόγω πολύμηνης απουσίας από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές", δήλωσε στο www.bankingnews.gr ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κωνσταντίνος Μποτόπουλος.
"Βρισκόμαστε στο τέλος της διαδικασίας αξιολόγησης για τις 23 εισηγμένες που παραμένουν εκτός διαπραγμάτευσης για περισσότερους από έξι μήνες και θα αποφασίσουμε με το Χρηματιστήριο Αθηνών ποιες θα οδηγηθούν στην οριστική διαγραφή".
Με την παραπάνω δήλωση  ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σηματοδοτεί τον νέο κύκλο διαγραφών στο Χρηματιστήριο Αθηνών που άρχισε το 2006 και αφορά εκείνες τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας.
Το αποτέλεσμα είναι να έχουν τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης οι μετοχές τους με τους επενδυτές να παραμένουν εγκλωβισμένοι, καθώς ούτε να ρευστοποιήσουν μπορούν, αλλά ούτε και να ενημερωθούν για την πορεία των εργασιών τους, αφού έχουν σταματήσει κάθε αλληλογραφία από το Χρηματιστήριο Αθηνών λόγω αδυναμίας να εκδώσουν λογιστικές καταστάσεις. Η πιο παλιά αναστολή διαπραγμάτευσης εισηγμένης έγινε στις 30 Ιουνίου 2008 και η πιο πρόσφατη πραγματοποιήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2011. Ταυτόχρονα, άλλες 16 εισηγμένες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ανεβάζοντας τον αριθμό των εισηγμένων που «φλερτάρουν» με την έξοδο από το Χ.Α. σε σαράντα. Συνολικά 180 εισηγμένες έχουν διαγραφεί από το Χρηματιστήριο Αθηνών από το 1997 έως και το 2012. Η χρονιά με τις περισσότερες διαγραφές ήταν το 2006, όταν αποχαιρέτησαν 41 μετοχές το χρηματιστηριακό ταμπλό. Να υπενθυμίσουμε ότι στις 2 Φεβρουαρίου 2006 ξεκίνησε η διαδικασία οριστικών διαγραφών από το Χ.Α. επί προεδρίας Σπύρου Καπράλου στο Χρηματιστήριο Αθηνών και Αλέξη Πιλάβιου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Οι πρώτες που πήραν σειρά ήταν οι εξής εταιρείες: Ipirotiki Software & Publications, ΔΑΝΕ, Connection, Datamedia, Ευρωπαϊκή Τεχνική, Τεχνοδομή, Δάριγκ, Δυναμική Ζωή, Intersonic, Εμφασις, Domus, Cosmos, Globe, Θεσσαλική, Φιλίππου Δομικά Εργα, Ξιφίας.
Στην ιστορία του Χρηματιστηρίου και ειδικότερα από τη δεκαετία του 1990, είχαμε 9 περιπτώσεις εισηγμένων που αποτέλεσαν τα «ναυάγια» της αγοράς, αφού οδηγήθηκαν σε χρεοκοπία, προκαλώντας οικονομική καταστροφή σε χιλιάδες μικρομετόχους.
Οι  πιο κραυγαλέες  περιπτώσεις εταιριών-φούσκας που διεγράφησαν ήταν οι εξής: ΔΑΝΕ, Θεσσαλική, Ξιφίας, Δυναμική Ζωή, Κεράνης Συμμετοχών, Sex Form, Intersat, Stabilton, Ipirotiki Software.
Για παράδειγμα, η Θεσσαλική αποτέλεσε το απόλυτο «όχημα» της δεκαετίας του '90 για κερδοσκοπικά παιχνίδια στο Χρηματιστήριο.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης