Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Το 1 δισ ευρώ θα προσεγγίσουν οι ζημιές των 265 εισηγμένων το 9μηνο του 2010

tags :
Το 1 δισ ευρώ θα προσεγγίσουν οι ζημιές των 265 εισηγμένων το 9μηνο του 2010
Οι τελευταίες εκτιμήσεις των χρηματιστηριακών αναλυτών ανεβάζουν στο 1 δισ. ευρώ το ύψος των συνολικών ζημιών στο ΧΑ για το εννεάμηνο του 2010. Ήδη μέχρι και χθες οι ζημιές ξεπερνούσαν τα 150 εκατ. ευρώ και ενώ απομένει πάνω από το 75% των εισηγμένων να ανακοινώσει αποτελέσματα.
Εξάλλου για πολλοστή χρονιά η πλειοψηφία των εισηγμένων (περισσότερες από 150) θα δημοσιεύσουν αποτελέσματα εννεαμήνου την ερχόμενη Τρίτη 30 Νοεμβρίου που είναι και η τελευταία ημέρα υποχρέωσης, διαφορετικά όσες εισηγμένες δεν δώσουν αποτελέσματα αυτόματα τίθενται οι μετοχές τους εκτός διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκη, «τα αποτελέσματα στο 3ο 3μηνο αναμένεται να εμφανίσουν καλύτερη εικόνα κι αυτό διότι δεν υπάρχει η έκτακτη εισφορά που υπήρχε στα δύο προηγούμενα».
Σύμφωνα με αναλυτές χρηματιστηριακών εταιρειών, εκτιμάται ότι η πτώση των κερδών τη φετινή περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2010 μπορεί και να ξεπεράσει το 40% σε σχέση με την εικόνα που κατεγράφη το εννεάμηνο του 2009. Υπενθυμίζουμε ότι το περυσινό 9μηνο, σε σύνολο 273 εισηγμένων εμφάνισαν πτώση των καθαρών κερδών κατά 25,9%, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 4,94 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία των αναλυτών της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Πέρυσι, από τις 273 εισηγμένες εταιρείες οι 166 ήταν κερδοφόρες και οι 107 ζημιογόνες.
Παράλληλα, 55 εταιρείες είχαν αύξηση κερδών, 85 μείωση, ενώ 26 επέστρεψαν στα κέρδη από ζημίες. Επίσης, 36 εταιρείες είχαν αύξηση ζημιών, 31 μείωση, ενώ 42 επιχειρήσεις επέστρεψαν από κέρδη σε ζημίες.
Η φετινή εικόνα έχει ήδη ανατραπεί καθώς οι ζημιογόνες ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις κερδοφόρες το πρώτο ήμισυ του 2010. Για πρώτη φορά, το άθροισμα των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών του Χ.Α. -που κατά τεκμήριο συγκαταλέγονται στις ισχυρότερες της χώρας- ήταν αρνητικό και μάλιστα κατά 1,37 δισ. ευρώ έναντι κερδών 3,1 δισ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Και δεν ήταν μόνο οι εταιρείες της μικρής κεφαλαιοποίησης που κατέγραψαν αυτήν την παροιμιώδη επιδείνωση, αλλά επίσης και τα ισχυρότερα blue chips, πολλά εκ των οποίων αποκαλούνται συχνά «μονοπώλια»... Επιπλέον, δεν είναι μόνο η δραματική υποχώρηση των κερδών στην οποία υποχρεώθηκε η πλειονότητα των εισηγμένων ομίλων κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο που προβληματίζει την αγορά, αλλά και το γεγονός ότι η επιδείνωση της «κάτω γραμμής» συνοδεύεται από τα εξής:
Πρώτον, από μια χειρότερη -σε σύγκριση με πέρυσι- πορεία των ταμειακών ροών. Πολλές από τις εταιρείες που πέρυσι σημείωσαν θετικές ταμειακές ροές δεν μπορούν φέτος να τις επαναλάβουν, παρά το γεγονός ότι «έχουν κόψει με το μαχαίρι» εδώ και δύο χρόνια τις επενδύσεις τους. Δεύτερον, αρκετά από τα «μαξιλαράκια ασφαλείας», που πέρυσι προστάτευσαν τις επιχειρήσεις, φέτος δεν φαίνεται ότι θα λειτουργήσουν. Πέρυσι, για παράδειγμα, είχαμε σημαντική αποκλιμάκωση των επιτοκίων, ενώ αντίθετα φέτος βλέπουμε άνοδο στα spreads που επιβάλλουν οι τράπεζες και πολλά στελέχη επιχειρήσεων προβλέπουν νέα άνοδο στο κόστος του χρήματος από το τελευταίο τρίμηνο του 2010 και μετά. Επίσης, τα περιθώρια περικοπών δαπανών από τις επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να εξαντλούνται και ήδη στο εξάμηνο είδαμε ότι οι όποιες εξοικονομήσεις ήταν κατά κανόνα χαμηλότερες των αντίστοιχων περυσινών. Τρίτον, το ελληνικό Δημόσιο εξακολουθεί να χρωστάει αρκετά δισ. ευρώ στους προμηθευτές του, επιβαρύνοντας ανάλογα τη ρευστότητα πολλών εισηγμένων εταιρειών.
Τέταρτον, όσοι παράγοντες προέβλεπαν πέρυσι ή έστω μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού ότι «τον πάτο του βαρελιού» θα τον δούμε κάποια στιγμή μέσα στο 2010 δεν υποστηρίζουν σήμερα με την ίδια θέρμη τις απόψεις τους. Σε πολλούς κλάδους, η αρχή μιας ήπιας ανάκαμψης αναμένεται τώρα γύρω στα τέλη του 2011 ή κάποια στιγμή μέσα στο 2012. Η φετινή χρονιά θεωρήθηκε χαμένη από το ξεκίνημά της.
Με βάση την  αξιολόγηση των 500 κερδοφόρων επιχειρήσεων για το 2009 που πραγματοποίησε η Icap Group, στη  πρώτη εικοσάδα των πλέον κερδοφόρων εταιρειών (βάσει λειτουργικής κερδοφορίας), η πλειονότητα παρέμεινε σταθερή από το 2008, με τις 19 εκ των 20 εταιρειών να εμφανίζονται στην κορυφή τόσο το 2009 όσο και στην αντίστοιχη κατάταξη κατά το 2008. Οι 20 αυτές επιχειρήσεις παρουσίασαν αύξηση κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά 810 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με την αντίστοιχη κορυφαία εικοσάδα εταιρειών του 2008, και παράλληλα αντιπροσωπεύουν το 45% του συνολικού EBITDA (από το 38% του 2008) όλων των ελληνικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την επεξεργασία των ισολογισμών του 2009 για τις 500 κερδοφόρες εταιρείες, ο συνολικός κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων αυτών κινήθηκε πτωτικά το 2009 (-8,6%). Αντίθετα, σε επίπεδο κερδοφορίας διαπιστώνεται βελτίωση τόσο σε επίπεδο κερδών EBITDA (+11,4%) όσο και προ φόρων κερδών (+10,6%), μεταβολές που σε πρώτη ανάγνωση ίσως προκαλούν έκπληξη. Ωστόσο, η αυξημένη συνολική κερδοφορία μπορεί ουσιαστικά να αποδοθεί σε δύο κυρίως επιχειρήσεις (ΔΕΗ Α.Ε., Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.).

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης