Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η ώρα της κρίσης για τους πολιτικούς αρχηγούς - Κληρώνει για ΕΡΤ και... κυβέρνηση τη Δευτέρα - Όλα τα φώτα στη στάση Σαμαρά - Εμμένουν στη σκληρή γραμμή ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ - ΓΣΕΕ: Απειλεί με λουκέτο επ αόριστον αν δεν ανοίξει η δημόσια ραδιοτηλεόραση

tags :
Η ώρα της κρίσης για τους πολιτικούς αρχηγούς - Κληρώνει για ΕΡΤ και... κυβέρνηση τη Δευτέρα - Όλα τα φώτα στη στάση Σαμαρά - Εμμένουν στη σκληρή γραμμή ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ -    ΓΣΕΕ: Απειλεί με λουκέτο επ αόριστον αν δεν ανοίξει η δημόσια ραδιοτηλεόραση
(upd11) Η μέρα της κρίσης και των μεγάλων αποφάσεων, για την επόμενη μέρα της τρικομματικής κυβέρνησης και της Ελλάδας, θα είναι η Δευτέρα 17 Ιουνίου, οπότε και συναντώνται οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι Α. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης.
Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί καλούνται να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναζητήσουν τη λύση - σωσίβιο για την ΕΡΤ, ώστε να μην διαταραχθεί η πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας και να αποφευχθεί το καταστροφικό σενάριο των πρόωρων εκλογών, που θα βάλει την Ελλάδα σε νέες περιπέτειες με απρόβλεπτες συνέπειες. Από την άλλη πλήρως ενημερωμένη γι τις εξελίξεις δηλώνει η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, υποστηρίζοντας όμως ότι η απόφαση ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση. Tην Δευτέρα πάντως το ΣτΕ αναμένεται να αποφανθεί "πάγωμα" του κλεισίματος της ΕΡΤ.
Πλήρως ενημερωμένη για τις εξελίξεις στην Αθήνα από τις συνήθεις διπλωματικές πηγές, αλλά χωρίς να έχει άμεση ενημέρωση από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, είναι η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel.
Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος της κ. Merkel, ο οποίος σε ερώτηση αν υπήρξε για το θέμα της ΕΡΤ τηλεφωνική επικοινωνία της Μέρκελ με τον Αντώνη Σαμαρά, είπε «όχι τις τελευταίες ημέρες».
Πρόσθεσε δε ότι η γερμανίδα Καγκελάριος θεωρεί ότι η απόφαση για την ΕΡΤ είναι αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης. «Βεβαίως σχετίζεται με το πλαίσιο των συμφωνηθέντων για κατάργηση θέσεων στον δημόσιο τομέα, αλλά αυτό το μέτρο δεν συζητήθηκε με τη γερμανική κυβέρνηση και την τρόικα, αλλά ελήφθη από την ελληνική κυβέρνηση».
Από την πλευρά του, ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD Πέερ Στάινμπρουκ ερωτηθείς για τον αν το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα συνιστά απειλή για τη δημοκρατία, απάντησε «ναι».
Σε συνέντευξη Τύπου στους ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο, ο αντίπαλος της Καγκελαρίου Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου είπε ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στις 6 Φεβρουαρίου, διαπίστωσε μεγάλο βαθμό υπευθυνότητας για την τρικομματική κυβέρνηση και προειδοποίησε ότι εάν η χώρα οδηγηθεί σε νέες εκλογές, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για την Ελλάδα.


Peer Steinbrück: Το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης δεν συνάδει με τον δικαίωμα της αμερόληπτης ενημέρωσης


Κατά του κλεισίματος της ΕΡΤ τάσσεται απερίφραστα ο υποψήφιος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Peer Steinbrück, δηλώνοντας στο Βήμα ότι «δεν συνάδει με το δικαίωμα της αμερόληπτης ενημέρωσης των πολιτών». «Είναι ανησυχητικό μήνυμα για τη δημοκρατία. Η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι προβληματική, επειδή οι μόνοι τηλεοπτικοί σταθμοί που λειτουργούν τώρα είναι ιδιωτικοί. Κι αυτό εύκολα θα μπορούσε να παρεξηγηθεί ως προσπάθεια επηρεασμού του δημόσιου τρόπου ενημέρωσης, μιας ανεξάρτητης δηλαδή πηγής πληροφοριών, η οποία τίθεται κυριολεκτικά εκτός λειτουργίας» προσθέτει ο κ. Steinbrück, νμπρουκ.

Την Δευτέρα η κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ για το "πάγωμα" του κλεισίματος της ΕΡΤ

Την Δευτέρα αναμένεται να αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας εάν θα χορηγήσει ή όχι προσωρινή διαταγή με την οποία θα «παγώνει» προσωρινά την από 11 Ιουνίου απόφαση της κυβέρνησης για την κατάργηση της ΕΡΤ.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει προσφύγει η ΠΟΣΠΕΡΤ και ζητά να ακυρωθεί και ανασταλεί η επίμαχη απόφαση για κατάργηση της ΕΡΤ, όπως και να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία προσωρινά να αναστέλλει την εν λόγω απόφαση μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση.
Η αίτηση ακύρωσης κατατέθηκε στις 12 Ιουνίου στο ΣτΕ και προσδιορίστηκε από τον αρχαιότερο αντιπρόεδρο Σωτ. Ρίζο για να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου στις 27 Σεπτεμβρίου 2013 με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Κ. Κουσούλη.
Η ΠΟΣΠΕΡΤ υποστηρίζει ότι της κυβέρνησης προσκρούει σε πλειάδα συνταγματικών και Ευρωπαϊκών συμβάσεων, αλλά και νομοθετικών κανόνων.


ΓΣΕΕ: Απειλεί με λουκέτο επ αόριστον αν δεν ανοίξει η δημόσια ραδιοτηλεόραση

Αύριο, Δευτέρα 17 Ιουνίου, θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ μετά το τέλος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών για την ΕΡΤ προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω στάση της.
Όπως διαμηνύει πάντως, στην περίπτωση που οι πολιτικοί αρχηγοί δεν αλλάξουν την απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ, η ΓΣΕΕ και τα μέλη των συνδικάτων απειλούν με συνέχιση επ’ αόριστον των απεργιακών τους κινητοποιήσεων.

Οχι στο κλείσιμο της ΕΡΤ λέει το 64,4% των πολιτών σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research


Αντίθετη στο κλείσιμο της ΕΡΤ εμφανίζεται η πλειονότητα των πολιτών, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ειδικότερα, σε δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα, το 64,4% των ερωτηθέντων κρίνει την απόφαση για το λουκέτο «μάλλον αρνητικά και αρνητικά», ενώ «θετικά και μάλλον θετικά» απαντά το 32,1%.
Στο ερώτημα εάν πρέπει η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, το 57,1% απαντά «μάλλον όχι και όχι», ενώ «ναι και μάλλον ναι» απαντά το 40,1%.
Στην πρόθεση ψήφου, εάν διεξάγονταν τώρα εκλογές, η ΝΔ προηγείται οριακά του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 0,3%. Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 21,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21,1%, το ΠΑΣΟΚ 6,3%, οι ΑΝΕΛ 4,4%, η Χρυσή Αυγή 9,5%, η ΔΗΜΑΡ 3,9% και το ΚΚΕ 5,1%.
Επίσης, η πλειονότητα των πολιτών (62,7%) ζητεί κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ μονοκομματική κυβέρνηση ζητεί το 24,6%.


Επικερδής η ΕΡΤ στο α΄τρίμηνο του 2013 αποκαλύπτει η Humanite

Έγγραφο της διεύθυνσης της ΕΡΤ προς το υπουργείο Οικονομικών, με ημερομηνία 27 Μαΐου 2013, στο οποίο φαίνεται πως η δημόσια ραδιοτηλεόραση είχε σημαντικά κέρδη το πρώτο τρίμηνο του 2013, δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα «L' Humanite». Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι τα κέρδη αυτά δεν δικαιολογούν το λουκέτο λόγω περικοπών των δημοσίων δαπανών και πως τα επιχειρήματα για το κλείσιμο της ΕΡΤ καταρρέουν το ένα μετά το άλλο.
Το έγγραφο, σύμφωνα με τα Νέα,  έφθασε ταχυδρομικώς στα γραφεία της γαλλικής εφημερίδας, φέρει την υπογραφή του γενικού διευθυντή των οικονομικών υπηρεσιών της ΕΡΤ, Χρήστου Κουπελίδη και απευθύνεται στο υπουργείο Οικονομικών, τη διεύθυνση ΔΕΚΟ και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.


Στο επίκεντρο του γερμανικού τύπου οι εξελίξεις στην δημόσια ραδιοτηλεόραση
Η αντίσταση των εργαζομένων της ΕΡΤ, οι οποίοι συνεχίζουν να μεταδίδουν μέσω ίντερνετ και οι επιπτώσεις της αιφνιδιαστικής κυβερνητικής απόφασης για το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης απασχολούν τον γερμανικό τύπο.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, «Guerilla-TV στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος άρθρου στην Süddeutsche Zeitrung για την αντίσταση των εργαζομένων της ΕΡΤ στην απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει αιφνιδιαστικά τη δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία: «Οι ακτιβιστές στο διαδίκτυο ήταν πιο γρήγοροι από την κυβέρνηση, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα. Αμέσως μετά την κυβερνητική ανακοίνωση για τη δημιουργία νέου φορέα με το όνομα NEΡΙΤ, κατοχύρωσαν την ηλεκτρονική διεύθυνση nerit.gr.
Παράλληλα οι εργαζόμενοι της ERT συνεχίζουν να εκπέμπουν μέσω διαφόρων ιστοσελίδων. Και αυτή δεν είναι η μόνη πρόκληση για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επικρίνεται έντονα από τους δύο κυβερνητικούς του εταίρους. Στην περιοχή Ιωαννίνων τεχνικοί της ΕΡΤ κατάφεραν να αποκαταστήσουν την αναμετάδοση μέσω κεραίας. Ενέργειες σαν αυτή υπό το σύνθημα «Occupyert» μπορούν να τερματιστούν από την κυβέρνηση μόνο με διακοπή ρεύματος. Η συνεργασία με το παντοδύναμο συνδικάτο της ΔΕΗ θεωρείται ωστόσο μάλλον απίθανη.
Ο πρωθυπουργός αιτιολόγησε την απόφαση για το κλείσιμο με τη “σπατάλη“. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει να περιορίσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων. Και η ΕΡΤ έχει πολλούς υπεράριθμους. Για την κατάσταση αυτή ευθύνονται όμως τόσο οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του ΠΑΣΟΚ, που επί χρόνια διόριζαν δικούς τους στη δημόσια τηλεόραση».
Με τον τίτλο «Το κλείσιμο της ΕΡΤ θα φέρει πολλά δισεκατομμύρια στην Ελλάδα» η εφημερίδα Berliner Morgenpost παρατηρεί ότι «και χάρη στο αμφιλεγόμενο κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης, η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης. Δύο εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα δήλωσαν ότι η ευρωζώνη έχει δώσει σε επίπεδο τεχνοκρατών πράσινο φως για τη δόση των 3,3 δισ. ευρώ. Το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡT μπορεί να προκάλεσε κυβερνητική κρίση, αποτιμήθηκε ωστόσο θετικά. “Η απόφαση βοήθησε σε κάθε περίπτωση“, δήλωσε ο εκπρόσωπος».
Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα taz του Βερολίνου με τίτλο «Θυμίζει πραξικόπημα» η ευρωβουλευτής Ρεμπέκα Χαρμς από το κόμμα των Πρασίνων τόνισε ότι «είναι ίσως το μεγαλύτερο πειρατικό ραδιόφωνο που υπήρξε ποτέ στην Ευρώπη.
Αναφερόμενη στην απόφαση του πρωθυπουργού η Γερμανίδα ευρωβουλευτής, που ταξίδεψε στην Αθήνα για να δει από κοντά όσα συμβαίνουν είπε: «Ίσως αυτή τη φορά (ο πρωθυπουργός) να το παρατράβηξε και η χώρα να πάει για πρόωρες εκλογές. Πιστεύω όμως ότι οι μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα αφορούν και τη δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία. Όμως το κατέβασμα του διακόπτη δεν έχει σχέση με μεταρρύθμιση. Οι μεταδόσεις πρέπει να συνεχιστούν. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα σταλεί το μήνυμα ότι τηλεόραση και ραδιοφωνία αποτελούν τη βάση μιας ζωντανής δημοκρατίας».



Γ. Βρούτσης: Οι πολίτες έχουν ζητήσει γενναίες μεταρρυθμίσες


το θέμα της ΕΡΤ αναφέθηκε με δήλωση του ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι ο ελληνικός λαός έχει ζητήσει από το πολιτικό σύστημα να προχωρήσει σε γενναίες μεταρρυθμίσεις.«Το κεντρικό μήνυμα που εξέπεμψε ο ελληνικός λαός προς το πολιτικό σύστημα στις τελευταίες εκλογές, είναι να προχωρήσει αποφασιστικά σε γενναίες μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης, χωρίς να λογαριάσει το πολιτικό κόστος, αναγνωρίζοντας ότι σήμερα πληρώνουμε το τίμημα της αναβλητικότητας και της αδράνειας του παρελθόντος.
Αναμφίβολα, αυτή η γενική παραδοχή πρέπει να εφαρμοστεί και στην περίπτωση της ΕΡΤ, ενός οργανισμού που για πολλά χρόνια αποτελούσε εστία κατασπατάλησης και κακοδιαχείρισης δημόσιου χρήματος και σημείο αναφοράς του πελατειακού κράτους.
Η πρόταση του πρωθυπουργού για μία γενναία εξυγίανση της δημόσιας τηλεόρασης θα ωφελήσει, μέσα από μία αξιοκρατική επιλογή προσώπων, τους άξιους, ικανούς και παραγωγικούς εργαζόμενους της, θα αποκαταστήσει την πολυφωνία και αμεροληψία που οφείλει να έχει μια δημόσια συχνότητα και θα ενισχύσει την εικόνα της μέσα σε ένα ανταγωνιστικό ραδιοτηλεοπτικό περιβάλλον.
Κυρίως, όμως, θα δείξει ότι όχι μόνο σεβόμαστε αλλά και ικανοποιούμε το μήνυμα του απλού φορολογούμενου πολίτη, ο οποίος έχει υποστεί πρώτος τις θυσίες της δημοσιονομικής εξυγίανσης και ζητάει από εμάς να τολμούμε όπου χρειάζεται, ώστε αυτές να μην πάνε χαμένες», επισημαίνεται στη δήλωση του.

Αβραμόπουλος: Βενιζέλος και Κουβέλης πρέπει να δείξουν στάση ευθύνης

Ο πρωθυπουργός έκανε ένα γενναίο και σημαντικό βήμα συνάντησης με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, από τους οποίους αναμένεται μια αντίστοιχη στάση ευθύνης, δήλωσε με αφορμή τα γεγονότα για την ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Απευθύνοντας έκκληση για ενότητα και σύνεση, ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει: «Οφείλουμε όλοι να αποφύγουμε μία ασύμμετρη ζημιά που θα βλάψει τη συλλογική προσπάθεια όλων να βγει η Ελλάδα από την κρίση, να προστατεύσουμε τα θετικά αποτελέσματα που έχει φέρει η συνεργασία των τριών κομμάτων και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες που υφίσταται ο ελληνικός λαός».
Ακόμη, επισημαίνει πως «ο δημόσιος τομέας πάσχει» και «είναι ο βασικότερος παράγοντας που συνέβαλε στην οικονομική κρίση».
Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει, «απαιτείται, με βαθιές τομές, η εξυγίανση και το νοικοκύρεμά του» και «από αυτήν την απόφαση δεν μπορεί να εξαιρεθεί η ΕΡΤ, η οποία από μόνη της και όχι μόνο με ευθύνη του προσωπικού της, συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά ενός ξεπερασμένου μοντέλου λειτουργίας και διαχείρισης».
«Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τελειώνει η δημόσια τηλεόραση. Το αντίθετο. Η εξυγίανσή της θα την καταστήσει πιο λειτουργική και πιο ανταγωνιστική. Πιο κοντά στον πολίτη, με ακόμα πιο ανεξάρτητη φωνή και ρόλο» σημειώνει.

Κεφαλογιάννη: Η Ελλάδα χρειάζεται γενναίες μεταρρυθμίσεις και ριζοσπαστικές αλλαγές
"Αποφασιστικότητα, τόλμη και μπνεύμα συνεργασίας" για να ξεπεραστεί η κρίση συστήνει η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη. Για "ενότητα, σύνεση και διορατικότητα" μίλησε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Αναλυτικά η δήλωση της κ. Κεφαλογιάννη:
"Η Ελλάδα χρειάζεται γενναίες μεταρρυθμίσεις και ριζοσπαστικές αλλαγές.
Αυτή είναι η σαφής εντολή που δόθηκε στην Κυβέρνηση μόλις πριν ένα χρόνο.
Αυτή την εντολή εφαρμόζει ο Πρωθυπουργός με την απόφαση για την εξυγίανση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και τη μετατροπή της σε ένα σύγχρονο, ανεξάρτητο, λειτουργικό φορέα ενημέρωσης. Η χώρα μας βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή.
Η προσπάθεια που γίνεται είναι τιτάνια και οι θυσίες του ελληνικού λαού τεράστιες. Χρειάζεται όλοι να δείξουμε αποφασιστικότητα, τόλμη και πνεύμα συνεργασίας.
Να βάλουμε το συμφέρον της χώρας, πάνω από το ατομικό ή κομματικό συμφέρον.
Να σταθούμε, δυνατοί και αποφασισμένοι, στο ύψος των περιστάσεων".


Θ. Καράογλου: Η εντολή του ελληνικού λαού είναι να τα αλλάξουμε όλα και εμείς το τολμήσαμε

Με αφορμή το λουκέτο στην ΕΡΤ ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου τονίζει ότι "η εντολή του ελληνικού λαού είναι να τα αλλάξουμε όλα και εμείς το τολμήσαμε".«Πριν από ένα χρόνο ο ελληνικός λαός μας ζήτησε να τα αλλάξουμε όλα. Να βάλουμε ένα τέλος στη στασιμότητα, στην οπισθοδρόμηση και σε όλες εκείνες τις παθογένειες της Μεταπολίτευσης που κρατούν την πατρίδα μας όμηρο του χθες και της αδιαφάνειας.
Δεν ζήτησε να υπάρξει μια κυβέρνηση που απλώς θα διαχειρίζεται την εξουσία, αλλά το σχηματισμό μιας κυβέρνησης ΕΘΝΙΚΗΣ ευθύνης που θα τολμήσει να πάει την Ελλάδα εκεί που της αξίζει.
Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τολμηρές, αποφασιστικές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες ήδη προωθούμε.
Μεταρρυθμίσεις που θα βάλουν τέλος στο μεγάλο και αναποτελεσματικό κράτος του σήμερα, μεταρρυθμίσεις που θα βάλουν την πατρίδα μας στο δρόμο του αύριο και θα ανακτήσουν την αξιοπιστία της πολιτικής στην Ελλάδα.
Για αυτό και αποτελεί εθνικό μας χρέος να τολμήσουμε.
Να μην υποκύψουμε σε νοσηρές νοοτροπίες, να μην αυτοεγκλωβιστούμε σε υποκριτικές συμπεριφορές, να σπάσουμε τις αλυσίδες, να επαναφέρουμε την κοινωνική δικαιοσύνη στη χώρα και να δείξουμε σε όλον τον κόσμο ότι υπάρχει μια άλλη Ελλάδα.
Η Ελλάδα της δημιουργίας, της ανάπτυξης, της προόδου και της συνεργασίας», αναφέρει στην δήλωση του.
Π. Σκουρλέτης: Θα στηρίξουμε όποια πρόταση κατατεθεί για ακύρωση της ΠΝΠ για την ΕΡΤ


«Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε πρόταση κατατεθεί και απορρίπτει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου» τόνισε από το στούντιο της ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση αν η παράταξή του θα στηρίξει την τροπολογία που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για την κατάργηση της ΠΝΠ και της υπουργικής απόφασης που κλείνει την ΕΡΤ.  «Το γεγονός ότι η κυβέρνηση στηρίζεται από τη Χρυσή Αυγή λέει πολλά» σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης.  Χαρακτήρισε κρίσιμα τα επόμενα εικοσιτετράωρα.
Επανέλαβε το κάλεσμα στο συλλαλητήριο που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα, μία ώρα αφότου ξεκινήσει η συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη, αλλά και σε συγκέντρωση αργότερα έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Βloomberg: Τα πράγματα μπορεί να χειροτερέψουν στην Ελλάδα

Αρθρο με τίτλο «Οι Έλληνες κάνουν λάθος: Τα πράγματα μπορούν να πάνε πολύ χειρότερα», δημοσιεύει σήμερα το Bloomberg αναφερόμενο στα προβλήματα που σημιουργήθηκαν στην χώρα με το αιφνίδιο κλείσιμο της ΕΡΤ.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα τον τελευταίο καιρό ο Αντώνης Σαμαράς υποστηρίζει ότι η Ελλάδα βλέπει φως στο τούνελ, υπογραμμίζοντας την άνοδο του ΧΑ, την υποχώρηση των spreads αλλά και τη βελτίωση στα δημοσιονομικά. Τώρα αυτό το αισιόδοξο μήνυμα αρχίζει να μπερδεύει.
Στις 10 Ιουνίου ανακοινώθηκε το ναυάγιο πώλησης της ΔΕΠΑ, δεδομένο που ρίχνει έξω τους υπολογισμούς για έσοδα 2,6 δισ. από τις αποκρατικοποιήσεις φέτος, ενώ παράλληλα η Morgan Stanley υποβάθμισε το ΧΑ σε αναδυόμενη αγορά.
Μέσα σε αυτό ήρθε να προστεθεί και το λουκέτο στην ΕΡΤ, το οποίο προκαλεί έντονους τριγμούς στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης.  
Αν δεν υπάρξει συμφωνία στην συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την Δευτέρα, τότε είναι πολύ πιθανό να γίνουν εκλογές σχεδόν μόλις ένα χρόνο αφότου η τρικομματική κυβέρνηση ανέλαβε να σώσει τη χώρα από μια πιθανή έξοδο από το ευρώ.
«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε σύγχυση και δέχεται κριτική από το εξωτερικό: Το καλοκαίρι του 2013 αρχίζει να μοιάζει με το καλοκαίρι του 2012», καταλήγει το άρθρο του Bloomberg.


Νωρίτερα το bankingnews μετέδιδε
Οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά εύθραυστες και το πολιτικό αδιέξοδο παραμένει. Το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς - σε μια νέα απόπειρα εκτόνωσης της πολιτικής κρίσης - παρουσίασε το Plan B για την ΕΡΤ, το οποίο ωστόσο ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έσπευσαν να απορρίψουν.
«Το νέο σχέδιο του Α. Σαμαρά για την ΕΡΤ δεν συνιστά ανταπόκριση σε αυτά που ζητάμε» διαμηνύουν οι δύο ελάσσονες κυβερνητικοί εταίροι, αντικρούοντας το «plan B» του πρωθυπουργού, το οποίο αποτέλεσε προϊόν της ισχυρής εγχώριας και διεθνούς πίεσης.
Η πρόταση του Σαμαρά αφορά στη σύσταση προσωρινής επιτροπής, η οποία θα τυγχάνει της αποδοχής όλων των κομμάτων, προκειμένου να προβεί στην πρόσληψη μικρού αριθμού εργαζομένων στην ΝΕΡΙΤ, ώστε η άμεση μετάδοση του ενημερωτικού προγράμματος να καταστεί δυνατή.
Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός με σαφή στόχο την εκτόνωση του πολιτικού κλίματος και την άμβλυνση των πιέσεων, πρότεινε τα εξής:
1. Ο ειδικός εκκαθαριστής να ορίσει άμεσα προσωρινή επιτροπή ευρείας διακομματικής αποδοχής με σκοπό την πρόσληψη μικρού αριθμού εργαζομένων, ώστε να αρχίσει αμέσως η μετάδοση ενημερωτικού προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης.
2. Έχει ήδη κατατεθεί από την κυβέρνηση στη Βουλή νομοσχέδιο για την ίδρυση νέου φορέα δημόσιας τηλεόρασης. Το νομοσχέδιο αυτό μπορεί να ψηφιστεί αμέσως την επόμενη εβδομάδα.
3. Αναμένω αντίστοιχη στάση ευθύνης από τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η συνεργασία μεταξύ μας, να συνεχιστεί η θετική πορεία της οικονομίας και να αποφευχθούν περιπέτειες για το λαό μας»
Παρά ταύτα, οι πιέσεις εκ των έσω εντείνονται συνεχώς, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εμφανίζονται ανυποχώρητοι, ενώ παράλληλα, ο Κ. Παπούλιας, μέσω διαρροών της Προεδρίας της Δημοκρατίας, καθιστά αναγκαία την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.
Ως εκ τούτου, το ενδεχόμενο των εκλογών εμφανίζεται ξανά στο προσκήνιο, με τις εξελίξεις να μετατίθενται για την Δευτέρα, ημέρα διεξαγωγής της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών.
ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διατηρούν αταλάντευτη την στάση τους για έναρξη του κανονικού προγράμματος της ΕΡΤ.
Στον ίδιο τόνο, κινήθηκε και η συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της EBU, oι οποία «απαίτησαν» την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.
Εξέχουσας σημασίας ήταν και η επιστολή – ράπισμα του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου M. Schulz προς τον Α. Σαμαρά, καθώς ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ζήτησε την ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την δημόσια τηλεόραση.

Απορρίπτει το «plan B» του Σαμαρά το ΠΑΣΟΚ – «Δεν συνιστούν ανταπόκριση σε αυτά που έχουμε πει»
«Οι δηλώσεις Σαμαρά δεν συνιστούν ανταπόκριση σε αυτά που έχουμε πει» διαμηνύουν κύκλου του ΠΑΣΟΚ, απορρίπτοντας επί της ουσίας το «plan B» του Α. Σαμαρά για την ΕΡΤ.

«Αταλάντευτη» η ΔΗΜΑΡ – «Δεν έχει αλλάξει τίποτα για εμάς μετά την νέα πρόταση Σαμαρά»
«Αταλάντευτη» παραμένει η ΔΗΜΑΡ απορρίπτοντας την νέα πρόταση του Α. Σαμαρά για ταχεία λειτουργία της ΝΕΡΙΤ, μέσω ενός μεταβατικού φορέα.
«Δεν έχει αλλάξει τίποτα για εμάς» διαμηνύουν στενοί συνεργάτες του Φ. Κουβέλη.
Σύμφωνα με τους ίδιους, η πρόταση Σαμαρά είναι η κωδικοποίηση της πρότασης που υπεβλήθη στον Φ. Κουβέλη από τον υπουργό Επικρατείας, Δ. Σταμάτη, το πρωί της Παρασκευής.
Εμμένοντας στην στάση της, η ΔΗΜΑΡ ζητά τα εξής:
1. να ανοίξει άμεσα η ΕΡΤ
2. να λειτουργήσει με πλήρες πρόγραμμα
3. να προχωρήσει η αναδιοργάνωση με την ΕΡΤ «εν κινήσει»
4. να αρθεί άμεσα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που βάζει «λουκέτο« στην ΕΡΤ

Σαμαράς: Έχω τα κότσια και τη βούληση να τα βάλω με τις συντεχνίες - Τέλος τα προνόμια, η σπατάλη, η αδιαφάνεια
Κλείνουμε την αμαρτωλή ΕΡΤ για ανοίξουμε μία δημόσια και όχι κρατική και κομματική τηλεόραση", δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ και υπεραμυνόμενος για μια ακόμη φορά της απόφασής του για το λουκέτο.
Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός "μέχρι τώρα κάποιοι έβριζαν την ΕΡΤ ως φασιστική και τώρα τους έπιασε ο πόνος. Αδιαφορούν για τις απολύσεις στα ιδιωτικά μέσα και κόβονται για την ΕΡΤ. Κάποιοι προσπαθούν να διασώσουν το χθες".
Για τους αντιπάλους μας κυριαρχεί η πολιτική σκοπιμότητα, ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός για να ανταπανταντήσει "Εμείς παλεύουμε για αξιοκρατία και εξωστρέφεια".
"Πρέπει να καταργήσουμε τα προνόμια των ολίγων. Όταν μιλάνε για δικαιώματα, εννοούν προνόμια", πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς για να συμπληρώσει "Συγκρουόμαστε με τα προνόμια των λίγων".
Επανερχόμενος στο θέμα της ΕΡΤ, την χαρακτήρισε εκ νέου σύμβολο αδιαφάνειας και σπατάλης και διεμήνυσε "Είχαμε μία ΕΡΤ γεμάτη απίστευτα σκάνδαλα"
"Έχουμε και τα κότσια και τη βούληση να τα βάλουμε με τις συντεχνίες", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός για να υποστηρίξει σε υψηλούς τόνους: Τέλος τα προνόμια, η σπατάλη και η αδιαφάνεια. "Προωθούμε κάτι που πάει την χώρα μπροστά", επανέλαβε.
"Δεν φερθήκαμε εκδικητικά στους εργαζομένους της ΕΡΤ", έσπευσε να υποστηρίξει στη συνέχεια.
"Χωρίς τέτοιες μεγάλες μεταρρυθμίσεις η χώρα θα βουλιάξει", επισήμανε ο κ. Σαμαράς, υποστηρίζοντας πως "Είναι καλύτερα να κοιμάσαι με όνειρα, παρά να ζεις με εφιάλτες".
"Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα", τόνισε ο πρωθυυπουργός, εξαπολύοντας εκ νέου σφοδρή επίθεση προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ηχηρή παρέμβαση Παπούλια για την ΕΡΤ – «Να επαναλειτουργήσει άμεσα η δημόσια τηλεόραση» - «Αδειάζει» Σαμαρά και ΝΔ – «Η απαιτούμενη αναδιάρθρωση γίνεται και με την ΕΡΤ… εν λειτουργία»
Μετά από τέσσερις ημέρες… σιωπής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας παρενέβη το μεσημέρι της Παρασκευής με μία βαρυσήμαντη δήλωση, στις καταιγιστικές εξελίξεις γύρω από την ΕΡΤ.
Ειδικότερα, ο Κ. Παπούλιας αντιτάσσεται στην απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά και απευθύνει «έκκληση» για άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι η αναδιάρθρωση της ΕΡΤ μπορεί να γίνει με την κρατική τηλεόραση εν λειτουργία και αυτό να γίνει το ταχύτερο» διαμηνύουν πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Διαχειριστικός έλεγχος σε βάθος 10ετίας από την Εισαγγελέα Διαφθοράς
Σε διαχειριστικό έλεγχο σε βάθος δεκαετίας για τα πεπραγμένα στην ΕΡΤ, θα προχωρήσει η Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου.
Την Πέμπτη, το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στον Εισαγγελέα Διαφθοράς, γραπτό αίτημα διερεύνησης της τέλεσης τυχόν ποινικών αδικημάτων ως προς την προμήθειας εξοπλισμού, τις ναθέσεις παραγωγών και τις συμβάσεις έργου της ΕΡΤ.
Τη Δευτέρα η απόφαση του ΣτΕ για προσωρινό άνοιγμα της ΕΡΤ
Την απάντηση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας στο αίτημα της ΠΟΣΠΕΡΤ για «πάγωμα» της κυβερνητικής απόφασης για την ΕΡΤ, έως ότου αποφασιστεί η νομιμότητα της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, αναμένουν με ιδιαίτερη αγωνία τη Δευτέρα, η  κυβέρνηση και εργαζόμενοι.
Σημειώνεται ότι στην προσφυγή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας- Τηλεόρασης αναφέρει ότι η επίμαχη απόφαση προσκρούει στο άρθρο 15 του Συντάγματος που αφορά στους κανόνες λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, στο άρθρο 25 που καθιερώνει τον κανόνα της αρχής της αναλογικότητας, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης μέσω της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης