Τελευταία Νέα
Επιχειρηματικά

Eurobank Properties: Ζημιές έναντι κερδών το α΄εξάμηνο

Eurobank Properties: Ζημιές έναντι κερδών το α΄εξάμηνο
Ζημιές της τάξης των 3,3 εκατ. ευρώ παρουσίασε η Eurobank Properties κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010 έναντι κερδών ύψους 25,9 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.


Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η αρνητική αυτή εξέλιξη οφείλεται στους εξής λόγους:

α. Μείωση της εκτιμωμένης αξίας των ακίνητων της κατά € 18,8εκ. έναντι αύξησης € 5,9 εκ. πέρυσι. Η μείωση αυτή οφείλεται στης συνθήκες που επικράτησαν στη αγορά του επαγγελματικού ακινήτου στο πρώτο εξάμηνο εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας.
β. Eπιβάρυνση των αποτελεσμάτων του εξαμήνου με "έκτακτη" φορολογική επιβάρυνση ύψους € 4,4 εκ. Η αντίστοιχη "έκτακτη" φορολογία του 2009 επιβάρυνε το τέταρτο τρίμηνο του 2009 και
γ. Mείωση των εσόδων από τόκους κατά € 2,6 εκ. που κατά κύριο λόγο οφείλεται στα υψηλά επιτόκια που επικράτησαν τη περυσινή περίοδο σε σχέση με φέτος.

Αντίθετα
α. Τα έσοδα από ενοίκια παρουσίασαν αύξηση κατά 8% και ανήλθαν σε € 22,1 εκ. από 20,4 εκ. πέρυσι παρά την επιδείνωση της οικονομικής συγκυρίας.
β. Τα χρηματοοικονομικά έξοδα μειώθηκαν κατά € 1,1 εκ. ή 50% επειδή όπως προαναφέρθηκε μειώθηκαν τα επιτόκια.
γ. Τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας παρουσίασαν μικρή μείωση κατά 2% και ανήλθαν σε € 1.301εκ. από €1.328εκ. παρότι αυξήθηκε ο Φ.Π.Α.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι:

α. Τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας ( χωρίς την αναπροσαρμογή των παγίων) να παρουσιάσουν αύξηση κατά 6,5% σε € 18,9 εκ από €17,7 εκ. και
β. Τα κεφάλαια από λειτουργία ("Funds from Operations") να μειωθούν κατά 21% εξαιτίας της μείωσης των εσόδων από τόκους και της "έκτακτης" εισφοράς του Ν.3845/2010.

Η Εσωτερική λογιστική αξία της εταιρείας (ΝΑV) παρουσίασε σε σχέση με την 31/12/2009, μικρή μείωση και ανήλθε στα € 699 εκ. (€11,47 ανά μετοχή) από € 728 (€11,94 ανά μετοχή) επειδή καταβλήθηκε το μέρισμα χρήσεως 2009 και μειώθηκε η εκτιμώμενη αξία των ακίνητων.

Σύμφωνα με τα παραπάνω η μετοχή της εταιρείας διαπραγματεύεται στο Χ.Α.Α, με discount περί το 47%.

Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι η μερισματική απόδοση της εταιρείας δεν επηρεάζεται από την αναπροσαρμογή της αξίας των παγίων, και για το λόγο αυτό αναμένεται να είναι ικανοποιητική παρ΄ όλη την αρνητική οικονομική συγκύρια.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης