Τελευταία Νέα
Επιχειρηματικά

Ζημίες 264 εκατ. ευρώ λόγω PSI εμφάνισε η Probank στη χρήση του 2011

tags :
Ζημίες 264 εκατ. ευρώ λόγω PSI εμφάνισε η Probank στη χρήση του 2011
Ζημίες ύψους 264,1 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Probank τη χρήση του 2011, λόγω PSI, με την συνολική επιβάρυνση από το πρόγραμμα απομείωσης ελληνικών ομολόγων να φτάνει τα 267,5 εκατ. ευρώ. Οι ζημίες αυτές θα επιβαρύνουν τα ίδια κεφάλαια τα οποία παραμένουν εν τούτοις θετικά, στο ποσό των 71,7 εκατ.  ευρώ.
Με 25,4 % καλλίτερα από το 2010 λειτουργικά κέρδη, ύψους €68,8 εκατ. και €5,4 εκατ. κέρδη προ PSI+ και φόρων, έκλεισε η χρήση 2011 για την Probank, έχοντας μετά το PSI+ θετικά ίδια κεφάλαια €71,7 εκατ.
Με αύξηση 25,4% στα, προ φόρων προ απομείωσης δανείων και ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου, κέρδη ύψους  €68,8 εκατ. σε σχέση με τα περυσινά €54,9 εκατ. για τον Όμιλο και αντίστοιχη αύξηση 23,4% στα αντίστοιχα κέρδη για την Τράπεζα, ύψους €65,7 εκατ. σε σχέση με τα €53,3 εκατ. του 2010, έκλεισε η οικονομική χρήση του 2011 για την Probank.
Τα καθαρά ενοποιημένα λειτουργικά της έσοδα των €160,5 εκατ. του 2011 σε σχέση με τα €144,2 εκατ. του 2010 σημείωσαν αύξηση 11% που προέρχεται κυρίως από  αύξηση κατά 9,7% των καθαρών τόκων, ενώ οι προμήθειες κινήθηκαν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα.
Το σύνολο των λειτουργικών εξόδων (προ προβλέψεων) αυξήθηκε μόνο κατά 2,5%, φτάνοντας στο ποσό των €91,6 εκατ., έναντι €89,3 εκατ. της προηγούμενης χρήσης.
Ο δείκτης κόστους (χωρίς προβλέψεις) προς έσοδα, σ’ ενοποιημένη βάση, ήταν 57,1%, ενώ στην Τράπεζα ήταν 56,6%, σημαντικά βελτιωμένος σε σχέση με τον αντίστοιχο της προηγούμενης χρήσης, 61,9% και 61,3% αντίστοιχα.
Μετά τις προβλέψεις για απομειώσεις των δανείων που έφτασαν τα   €63,4 εκατ. για τον Όμιλο και τα €59,3 εκατ. για την Τράπεζα, αυξημένες κατά 42% και 40% αντίστοιχα, τα προ φόρων & προ απομειώσεων ομολόγων κέρδη έφτασαν για τον Όμιλο τα €5,4 εκατ. και τα €6,4 εκατ. για την Τράπεζα.
Για την Probank, η απομείωση κατά 74,3 % των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στην παρούσα αξία αποτίμησης ανήλθε στο ποσό των € 334,4 εκατ. και μετά τον αναβαλλόμενο φόρο, ύψους € 66,9 εκατ., η επιβάρυνση των αποτελεσμάτων εξ αυτού του λόγου, ανήλθε στο ποσό των € 267,5 εκατ. και το τελικό.
Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που ανέκυψε με την απομείωση της ονομαστικής αξίας κατά 53,5%, που όμως, λόγω του χειρισμού της σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, έφτασε στο ύψος του 75%, παραμένει, όσον αφορά την οριστική του μορφή, σ’ εκκρεμότητα. Η Τράπεζα Probank εκτιμώντας, με καλή προσέγγιση, τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προέκυπταν από το PSI+ και τη μελέτη του χαρτοφυλακίου από την Black Rock Solutions, είχε έγκαιρα εξασφαλίσει τις αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων για αυξήσεις κεφαλαίων, γνωρίζοντας ότι στις 30/09/2012, ο δείκτης κύριων βασικών κεφαλαίων πρέπει να είναι 9% και στις 30/06/2013, 10%. Η Γενική Συνέλευση στις 21/06/2011 αποφάσισε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους €80 εκατ. με μετρητά υπέρ των παλαιών μετόχων, η οποία και λήγει στις 18 Ιουνίου 2012 και η πλήρης κάλυψή της θα συγκεντρώσει €106,7 εκατ., με έκδοση 133,33 εκατ. μετοχών στην τιμή των €0,80. Η έκτακτη Γ.Σ. στις 28/12/2012 αποφάσισε την έκδοση 5ετούς υποχρεωτικά μετατρέψιμου στη λήξη του, ομολογιακού δανείου ύψους €150 εκατ., με 150 εκατ. ομολογίες, με τιμή έκδοσης στο €1,00. Με τους όρους που το διέπουν, αναγνωρίζεται από τις εποπτικές αρχές ως βασικά κεφάλαια (Tier 1) και μετά τη μετατροπή του εντάσσεται στα κύρια βασικά κεφάλαια της Τράπεζας.
Στο μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο, δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι όσοι θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου. Ο συνδυασμός της αύξησης και του ομολογιακού δίνει για το σύνολο της επένδυσής του, μια μέση απόδοση στον μέτοχο, τουλάχιστον 4,5 %, για 5 έτη και στη λήξη του 1 μετοχή, ονομαστικής αξίας €0,60 .
Έτσι, η Τράπεζα στοχεύει στη συγκέντρωση €256,7 εκατ., που καλύπτουν με επάρκεια τις αναφυείσες ανάγκες κεφαλαίων. Το γεγονός ότι η Probank βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης κεφαλαίων και αυτού του ύψους μάλιστα, την οδηγεί στο συμπέρασμα, με το οποίο συμφωνούν οι Ορκωτοί Ελεγκτές και οι εποπτικές αρχές, ότι μπορεί να συνεχίζει τη λειτουργία της, υπό την αίρεση, βέβαια, της επιτυχούς αύξησης κεφαλαίου, λόγω των δυσμενών συνθηκών της περιόδου.
Η Τράπεζα που δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα χρήση των μέτρων  ενίσχυσης των τραπεζών του 2008, επιμένει και τώρα στην ανακεφαλαιοποίησή της, μέσω της στήριξης των μετόχων της ή και άλλων επενδυτών, βέβαιη για τη βιωσιμότητά της, όπως αποδεικνύεται συνεχώς από το ύψος και τη συνεχώς βελτιούμενη πορεία των λειτουργικών της αποτελεσμάτων και από τους καλλίτερους της αγοράς δείκτες αποτελεσματικότητας.  
Το ενεργητικό του Ομίλου έφτασε τα €3,4 δις.
Παρά τη μείωση των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα κατά 17% η Probank διατηρεί τις Καταθέσεις της στα ίδια περίπου με τα περυσινά επίπεδα στα €2,9 δις. μειωμένες μόνο κατά 2,8% και τα Δάνειά της στα €2,6 δις. μειωμένα μόλις κατά 3,7%, και με λόγο δανείων προς καταθέσεις στο 90,2% διατηρεί ικανή ρευστότητα που της επιτρέπει την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών της και τη συνέχιση της στήριξης και χρηματοδότησης των πελατών της.
Οι προβλέψεις καλύπτουν κατά 47,9% τις καθυστερήσεις άνω των 90 ημερών (στην Τράπεζα κατά 44,2%), ενώ υπερκαλύπτουν τις εκτιμώμενες απώλειες. Ο λόγος προβλέψεις προς δάνεια ανήλθε στο 5,9%, έναντι 3,9% της προηγούμενης χρήσης και καλύπτει επαρκώς τους σχετικούς κινδύνους.
Παρά την αύξηση των καθυστερήσεων από έτος σε έτος, η σύνθεση του δανειακού χαρτοφυλακίου, με τη μικρή έκθεσή του σε στεγαστική πίστη και σε ακόμα μικρότερη σε καταναλωτικά δάνεια, σε συνδυασμό και με τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των καθυστερήσεων γενικά, είχαν σαν συνέπεια μικρότερο της αγοράς, ποσοστό καθυστερήσεων.
Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τις πληροφορίες που μας παρασχέθηκαν από την Black Rock Solutions, το ποσοστό των κατ’ αυτούς απαιτούμενων προβλέψεων κατά την μετά τις 30/06/2011 τριετία, είναι μικρότερο από το μέσο ποσοστό του συνόλου των 18 τραπεζών που ελέγχθηκαν, σε όλα τα σενάρια τα οποία επεξεργάστηκαν στη μελέτη τους. H Probank, όσον αφορά την ποιότητα του χαρτοφυλακίου της και την εκτίμηση των απαιτούμενων προβλέψεων, βρίσκεται στο ανώτερο 25% της κατανομής των 18 τραπεζών που μελετήθηκαν και γι’ αυτό  η Τράπεζα κρίνει ότι δεν θα έχει σημαντική επιβάρυνση στις κεφαλαιακές της ανάγκες εξ’ αυτού του λόγου.
Με συνέχιση της προσπάθειας για πιο αποτελεσματική διαχείριση και περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών, η Probank θεωρεί  ότι μπορούν να ξεπεραστούν οι δυσκολίες των επόμενων ετών και να βρεθεί σε θέση ανταμοιβής των μετόχων της, όχι μόνο με ανοδική πορεία μεγεθών και δικτύου, αλλά και με διανομή κερδών, με τη βασική σκέψη της να παραμένει στη διατήρηση της ανεξαρτησίας της Τράπεζας και της αυτόνομης πορεία της, χωρίς να αποκλείει τη συμμετοχή της στις εξελίξεις, που μάλλον είναι βέβαιο ότι θα λάβουν χώρα στο βραχυπρόθεσμο μέλλον.
Προς το παρόν, η προσοχή της Τράπεζας επικεντρώνεται στο ξεπέρασμα της κρίσης με μετρημένη ανάπτυξη. Έτσι το πρώτο τετράμηνο του 2012 άνοιξε 5 νέα καταστήματα , δύο στην Αττική, (Κηφισιά, Πετρούπολη), ένα στη Θεσσαλονίκη (Επτάλοφο), ενώ  κάλυψε την Δυτική Ελλάδα με τα καταστήματα Άρτας και Πρέβεζας. Τα καταστήματα στελεχώθηκαν από το υπάρχον προσωπικό (πλήν δύο στελεχών) και το δίκτυο αριθμεί σήμερα 113 καταστήματα.
Παρ’ όλο που η ιδέα φαίνεται, υπό τις σημερινές συνθήκες, μακράν της πραγματικότητας, η Τράπεζα δεν αποκλείει την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εκτιμώντας ότι, υπό συνθήκες σταθερότητας της οικονομίας και απομάκρυνσης των δυσμενών σεναρίων που σχετίζονται με την Ε.Ε. και το ευρώ, η χρηματιστηριακή αγορά, μη έχοντας σχεδόν καθόλου περιθώρια περαιτέρω κίνησης προς τα κάτω θα ακολουθήσει αναγκαστικά ανοδική πορεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης