Τελευταία Νέα
Πολιτισμός

Σε επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι στην Καμεράτα - Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής

Σε επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι στην Καμεράτα - Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής
Παραμένουν απλήρωτοι πάνω από τέσσερις μήνες
Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στην Καμεράτα - Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, καθώς παραμένουν απλήρωτοι περισσότερο από τέσσερις μήνες, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους από τον Οκτώβριο του 2013, τις αποζημιώσεις για τις μετακινήσεις εκτός έδρας από τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς και τα συγγενικά δικαιώματα για την εμπορική χρήση ηχογραφήσεων, βιντεοσκοπήσεων και τηλεοπτικών αναμεταδόσεων.
Οι εργαζόμενοι σε ανοιχτή επιστολή τους, εξηγώντας τους λόγους που τους οδήγησαν στην «επιλογή της επίσχεσης», οκτώ μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων από το νέο διοικητικό συμβούλιο, επισημαίνουν:
«Σε όλο αυτό το διάστημα των μεγάλων οικονομικών δυσκολιών -από τον Δεκέμβριο του 2012- και της ανέχειας για κάποιους από εμάς, δεν σταματήσαμε να εργαζόμαστε ούτε για μία ημέρα, έχοντας πάντα ως κύριο μέλημά μας το καλό της Ορχήστρας».
Προσθέτουν ότι εργάζονται «εδώ και καιρό με εντατικότερους και συχνά εξουθενωτικούς ρυθμούς κι αυτό γιατί η απώλεια χορηγιών και η μείωση της κρατικής επιχορήγησης μας υποχρεώνουν να ανοιχτούμε σε περισσότερες δικές μας παραγωγές αλλά και σε αναζήτηση άλλων πόρων όπως τα προγράμματα ΕΣΠΑ».
Παράλληλα, επισημαίνουν ότι «η κατάσταση έγινε αφόρητη» από το περασμένο καλοκαίρι, με τις πληρωμές να «καθυστερούν όλο και περισσότερο» και ενώ είχε προηγηθεί, τον Μάιο του ’13, η παραίτηση του οικονομικού διευθυντή, του νομικού συμβούλου και σύσσωμου του Δ.Σ. της Καμεράτας.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν, τα προβλήματα δεν είχαν ως συνέπεια την υποβάθμιση των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων της Ορχήστρας, οι οποίες «δείχνουν τους κόπους και τις επίπονες προσπάθειες να καρποφορούν – βραβεία Diapason για τις ηχογραφήσεις της, εμφανίσεις σε μεγάλες αίθουσες της Ευρώπης, αναγνώριση από τον διεθνή και εγχώριο Τύπο», προσθέτουν.
Επιπλέον, υπενθυμίζουν ότι πρόσφατα η Καμεράτα, «η μοναδική ελληνική ορχήστρα με τόσο σημαντική διεθνή παρουσία», άνοιξε τις επίσημες εκδηλώσεις για την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση στις Βρυξέλλες, με τους μουσικούς να καλύπτουν οι ίδιοι τα εκτός έδρας έξοδά τους.
Τέλος, οι εργαζόμενοι εκφράζουν την αντίδρασή τους στο «σχέδιο εξυγίανσης με νέες μειώσεις μισθών έως και 27,5%», έπειτα από δύο μειώσεις αποδοχών, τις οποίες είχαν δεχτεί το 2009 και 2011, υποστηρίζοντας ότι «δεν φαίνεται να έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας, όντας πρόχειρο και ατελές».
Παράλληλα, καλούν τη διοίκηση του οργανισμού «να μην εξαντλείται σε υποσχέσεις και να επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία για τη διασφάλιση του μέλλοντος των εργαζομένων» και τονίζουν ότι επιθυμούν «ειλικρινά την εξεύρεση μιας οριστικής λύσης για τη βιωσιμότητα της Ορχήστρας».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης