γράφει : Δ.Ν.
ΧΑΡΑΚΙΕΣ: Στο ημερήσιο παραμένουμε Long με το στοπ στο 605 σε κλείσιμο. Πλέον το 633 είναι κύρια αντίσταση μας που διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 650 επίπεδο που είναι και υψηλό έτους.
Εθνική Τράπεζα – ΑΠΑΝΤΗΣΗ (συνοπτικά): Είναι η τράπεζα με την καλύτερη σχέση δανείων προς καταθέσεις (89%) και την μικρότερη εξάρτηση από τον ELA (4,5 δις ευρώ) καθώς οι πωλήσεις των συμμετοχών και των θυγατρικών έχουν ενισχύσει την ρευστότητα του ομίλου.
ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ -απάντηση:
Λειτουργικές ροές
Η «REDS A.E.» ενοποιείται µε την µέθοδο της ολικής ενοποίησης, στις οικονοµικές καταστάσεις της «ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ» η οποία κατέχει το 55,46% του µετοχικού της κεφαλαίου και εδρεύει στην Ελλάδα.
Προσέξτε τώρα πως την έχει “ξεφτυλίσει” με την προκλητική αδιαφορία της ο μεγαλομέτοχος και ειδικότερα το management τιου ομίλου…
REDS: ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: 0,27
P/BV: 0,183
ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΤΑΜΠΛΟ: 0,3020 ευρώ
NAV per share: 1,6500 ευρώ
– απλά δεν ξανάγινε για μετοχή του κλάδου…
ΑΛΛΟ ΕΝΑ… ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ λοιπόν του management της ΕΛΛΑΚΤΩΡ!!
____________
Στήριξη και Αντίσταση
Η βάση των περισσότερων εργαλείων της τεχνικής ανάλυσης έχει τις ρίζες της στις έννοιες της προσφοράς και ζήτησης.
Οι γραμμές Αντίστασης και Στήριξης αντιπροσωπεύουν επίπεδα προσφοράς και ζήτησης. Η γραμμή Αντίστασης είναι ουσιαστικά μια γραμμή προσφοράς. Οταν οι τιμές ανεβαίνουν, ο αριθμός των επενδυτών που πουλάνε τις μετοχές τους επίσης ανεβαίνει, μιας και οι ψηλές τιμές είναι το δέλεαρ για να πουλήσουν. Οταν ο αριθμός αυτών που πουλάνε γίνει υπερβολικά μεγάλος, η τιμή της μετοχής πέφτει.
Οταν αυτό το φαινόμενο επαναληφθεί μερικές φορές, μια γραμμή Αντίστασης σχηματίζεται σ’ αυτό το επίπεδο τιμών. Μια γραμμή Στήριξης είναι ουσιαστικά μια γραμμή ζήτησης. Οταν οι τιμές πέφτουν, ο αριθμός αυτών που αγοράζουν τη μετοχή μεγαλώνει, γιατί οι χαμηλές τιμές είναι τώρα το δέλεαρ. Οταν ο αριθμός αυτών που αγοράζουν γίνει υπερβολικά μεγάλος, η τιμή της μετοχής ανεβαίνει. Οταν αυτό το φαινόμενο επαναληφθεί μερικές φορές, μια γραμμή Στήριξης σχηματίζεται σε αυτό το επίπεδο.
Σε περίπτωση που οι γραμμές Στήριξης ή Αντίστασης παραβιαστούν, οι επενδυτές αρχίζουν να προβληματίζονται. Για παράδειγμα, όταν η τιμή της μετοχής ξεπερνάει μια γραμμή Αντίστασης, και αυτοί που πουλάνε και αυτοί που αγοράζουν αρχίζουν να αναρωτιούνται για το πόσο δικαιολογημένη είναι αυτή η εξέλιξη, και πιθανά να αποφασίσουν να πουλήσουν. Αυτό δημιουργεί ένα φαινόμενο γνωστό ως “οι τύψεις των επενδυτών”, το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο από το προσωρινό ξεπέρασμα ενός επιπέδου Αντίστασης που ακολουθείται από τη μετέπειτα καθοδική πορεία της μετοχής σε επίπεδα χαμηλότερα του επιπέδου Αντίστασης.
Οι μέρες που ακολουθούν μετά το προσωρινό ξεπέρασμα της γραμμής Αντίστασης είναι πολύ κρίσιμες για την παραπέρα πορεία της μετοχής. Δύο πράγματα θα συμβούν βασικά: ή οι επενδυτές θα συμφωνήσουν ότι αυτό το σπάσιμο της γραμμής Αντίστασης είναι επιφανειακό, οπότε η μετοχή θα γυρίσει σύντομα σε επίπεδα χαμηλότερα της Αντίστασης, ή θα δεχθούν τις νέες τιμές της μετοχής σαν ρεαλιστικές και η κίνηση της μετοχής σε ψηλότερα επίπεδα θα συνεχιστεί.
Οταν μια γραμμή Αντίστασης παραβιαστεί μετατρέπεται σε γραμμή Στήριξης. Παρόμοια όταν μια γραμμή Στήριξης παραβιαστεί μετατρέπεται σε γραμμή Αντίστασης.
Στο παραπάνω διάγραμμα έχουν χαραχτεί δύο γραμμές στήριξης και αντίστασης. Η μικρότερη από τις δύο είναι γραμμή στήριξης. Τρεις φορές η μετοχή κινδύνευσε να πέσει κάτω από το επίπεδο στήριξης και τις τρεις φορές επανήλθε σε ψηλότερες τιμές. Η πάνω γραμμή όσο καιρό η μετοχή βρισκόταν πριν το σημείο Α ήταν γραμμή αντίστασης. Στο Α αυτή η γραμμή αντίστασης ξεπεράστηκε. Και όχι μόνο για μία μέρα.
Λίγο μετά το Α μπορούσε να αγοράσει κανείς. Η μετοχή ανέβηκε γρήγορα αλλά οι “τύψεις των επενδυτών” (ή η δυσπιστία τους) σύντομα την επανέφεραν σε πιο γνωστά επίπεδα. Παρατηρήστε τώρα ότι στην κατηφόρα της βρήκε στήριξη σε αυτό που ήταν πριν επίπεδο αντίστασης. Αυτό το επίπεδο στήριξης το αντιμετώπισε με επιτυχία και ξαναπήρε την ανηφόρα. Ενα καινούριο επίπεδο αντίστασης είναι τώρα η προηγούμενη μέγιστη τιμή της.
ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ «ΟΧΙ»…
Πυκνές είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα εκείνες που επηρεάζουν τα ευρωπαϊκά δρώμενα. Οι Ιταλοί ψηφοφόροι συντονίστηκαν με το πνεύμα ευρωσκεπτικισμού που είναι διάχυτο στους πολίτες των χωρών της Ε.Ε. και είχε ήδη εκδηλωθεί με το Brexit του Ιουνίου.
Απάντησαν αρνητικά στο Ματέο Ρέντζι στα αιτήματα ενίσχυσης της κεντρικής εξουσίας που ερμηνεύεται ως τελική ενίσχυση των εξουσιών του ευρωδιευθυντηρίου των Βρυξελλών. Από την άλλη πλευρά, οι Αυστριακοί απέτρεψαν την εκλογή ενός Προέδρου, έστω και με ρόλο συμβολικό, προερχόμενου από τον ακροδεξιό χώρο, εξέλιξη θετική ενόψει της σημαντικής γαλλικής εκλογής Προέδρου τον Απρίλιο του 2017.
Ωστόσο, η αντίδραση των αγορών ήταν απροσδόκητη, σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αφού στο σύνολό τους οι ευρωπαϊκές αγορές αναρριχήθηκαν ψηλότερα αγνοώντας τις ενδεχόμενες μελλοντικές απειλές για την ευρωπαϊκή συνοχή ! Οι αγορές αγνόησαν τα των πολιτικών εξελίξεων θεωρώντας ότι τα οικονομικά κέντρα που δρομολογούν τις αποφάσεις έχουν την απαραίτητη ισχύ να αποτρέψουν εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη αναταραχή.
Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρωγό του εγχειρήματος έτοιμη να προσφέρει άφθονη ρευστότητα με τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης. Έτσι, θεωρούν ότι η ατζέντα δράσεων θα συνεχίσει να εκτελείται από τον επόμενο Ιταλό Πρωθυπουργό και οι ανακεφαλαιοποιήσεις των ιταλικών τραπεζών θα ολοκληρωθούν επιτυχώς χωρίς να υπάρξουν κουρέματα για τους ομολογιούχους / καταθέτες. Επί του παρόντος τουλάχιστον, με το Μάριο Ντράγκι να είναι σε μόνιμη επαγρύπνηση μέχρι ότου ολοκληρωθούν.
Το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται συντονισμένα με τις ευρωπαϊκές αγορές και με τις τράπεζες να καθοδηγούν το σχετικά βελτιωμένο ημερήσιο τζίρο. Οι αποφάσεις του Eurogroup που θα αφορούν τα της 2ης αξιολόγησης μετατέθηκαν για το επόμενο καθώς παραμένουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης οι διαφορές για τα εργασιακά και τα δημοσιονομικά, με αιχμή τα του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018.
Αποδεκτές έγιναν μόνο οι διευθετήσεις για το χρέος που θα είναι ευεργετικές μετά το 2030, μπορούν όμως να βοηθήσουν σε κάποια ακόμη αναβάθμιση της πολύπαθης ελληνικής οικονομίας από τους οίκους πιστοληπτικής ικανότητας. Πάντως, η τεχνική εικόνα της αγοράς δεν προϊδεάζει για ψηλότερες επιδόσεις του Γενικού Δείκτη, ιδιαίτερα μετά την αρνητική έκβαση των διαπραγματεύσεων για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, εξέλιξη αρνητική για το πεδίο των αποκρατικοποιήσεων. Το σενάριο της μεταβλητότητας με ενδεχόμενη πλαγιοκαθοδική κίνηση είναι το πιθανότερο.
Στο εξωτερικό, τα στοιχεία της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ για τον Νοέμβριο πιστοποίησαν ότι η Federal Reserve θα δρομολογήσει πιθανότατα τις επιτοκιακές αυξήσεις που έχει αναγγείλει εντός του Δεκεμβρίου. Παράλληλα, διαφαίνεται ότι η ατζέντα των δράσεων του Τραμπ, θα περιλάβει πιθανώς και μέτρα δασμολογικού χαρακτήρα πέραν του πακέτου τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητα μέσω αύξησης δαπανών και μείωσης φόρων. Θα πρόκειται για κινήσεις που θα οδηγήσουν στον προστατευτισμό με τα αντίποινα από άλλες χώρες (Κίνα κ.α.) να είναι σχεδόν βέβαια, οδηγώντας σε αναταραχή την παγκόσμια οικονομία και κατ’ επέκταση τις αγορές που δεν ευνοούνται από το κλίμα περιστολής της παγκοσμιοποίησης.
- Μία διάσπαση του 605 θα μπορούσε να μας φέρει στο 585-588 επίπεδο που είναι και εβδομαδιαία στήριξη που χαθεί σε εβδομάδα. Το 650 είναι σημαντική αντίσταση, μιας και διάσπαση μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για το 700 σε πρώτη φάση.
- Στο μηνιαίο χρειαζόμαστε μία κατοχύρωση του προηγούμενου υψηλού στο 658, για να πάρουμε πιο επιθετικό Momentum με πιθανή κίνηση στο 800.
- Το 2012-2014 είχαμε 22 μήνες ανόδου μέχρι τον Μάρτη του 2014. Από εκεί και πέρα ξεκινήσαμε αντίστοιχα 22 μήνες πτωτικής τάσης με τον τερματισμό στον Φεβρουάριο του 2016 που είδαμε και το χαμηλό.
- Θυμίζουμε πως το 2014 βγήκαμε στις αγορές με τριετή έκδοση όπου και λήγει τον Ιούλιο του 2017 . Σκοπός τότε ήταν να κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση όπου θεωρητικά ολοκληρώνεται 2 χρόνια αργότερα. Στο τέλος του έτους ή αρχή του 2017…
- Από εκεί και πέρα τα ομόλογα που λήγουν (Ιούλιο 2017 3,37% κουπόνι) πρέπει και να ρολαριστούν στην αγορά αν δεν θέλουμε νέο δανεισμό από τους θεσμούς. Για αυτό τον λόγο βλέπουμε και όλη αυτή την προσπάθεια χρονικά.
- Αν το 2017 λοιπόν έχουμε μία χρονιά ανάπτυξης χωρίς να έχουμε πολιτικές εξελίξεις, θα δούμε στα μέσα του 2017 δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.
- Το 10ετές spread βλέπουμε πως μέσα στον μήνα από τις 860 μονάδες πλησιάζει τις 600 μονάδες επίπεδο που πλέον είναι πολύ κοντινότερα στο 400-450 επίπεδο που βγήκαμε στις αγορές και που ήταν και στόχος μας.
- Να σημειώσουμε, πως ο ΓΔ εκείνη την περίοδο ήταν στην περιοχή του 1200-1300 καταγράφοντας υψηλό τις 1379 μονάδες.
- Ο τραπεζικός κλάδος έχει επηρεάσει φυσικά αρκετά τον ΓΔ, παρόλα αυτά η απόσταση είναι σημαντική μιας και η αγορά απλά παλεύει να σπάσει τα υψηλά έτους …
Εθνική Τράπεζα – ΑΠΑΝΤΗΣΗ (συνοπτικά): Είναι η τράπεζα με την καλύτερη σχέση δανείων προς καταθέσεις (89%) και την μικρότερη εξάρτηση από τον ELA (4,5 δις ευρώ) καθώς οι πωλήσεις των συμμετοχών και των θυγατρικών έχουν ενισχύσει την ρευστότητα του ομίλου.
- Η μεγάλη διαφορά στα νούμερα της Εθνικής έρχεται στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων (1 δις ευρώ) και στην αύξηση της κάλυψης των προβλέψεων κατά 200 μονάδες βάσης.
- Οι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων για την Εθνική Τράπεζα διαμορφώνονται σε 8,5 δις ευρώ έως το τέλος του 2019 ή 7,4 δις ευρώ σε επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων.
- Το πιστωτικό κόστος θα κινηθεί για το σύνολο της χρήσης λίγο υψηλότερα από την αρχική πρόβλεψη των 170 μονάδων βάσης χωρίς ωστόσο αυτό να δημιουργεί ανησυχία καθώς υπάρχει σημαντικό απόθεμα δυνάμεων για να αποσβεστεί η πίεση στην τελική γραμμή.
- Για το τέταρτο τρίμηνο τα νέα που έρχονται είναι ενθαρρυντικά: Η τράπεζα έχει αιτηθεί την εξαγορά των CoCos (2,03 δις ευρώ) τα οποία θα αποφέρουν εξοικονόμηση προ φόρων της τάξης των 162 εκατ. ευρώ ετησίως αλλά και έκτακτα κέρδη από την πώληση του Αστέρα που ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο.
- Η πώληση των θυγατρικών σε Βουλγαρία και Ρουμανία έχει πάρει το πράσινο φως από την επιτροπή ανταγωνισμού με την Βουλγαρία να φαίνεται ως η επόμενη λογική κίνηση
- Ενώ η εθελούσια έξοδος αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα βελτιώνοντας αισθητά τα αποτελέσματα του 2017 (1.000 άτομα με 50 εκατ. ευρώ ετήσια εξοικονόμηση).
ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ -απάντηση:
Λειτουργικές ροές
- Οι λειτουργικές ροές ήταν αρνητικές ύψους 267,5 χιλ. ευρώ έναντι αρνητικών 562,1 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Εξαμηνιαία Οικονομική Έκθεση (1 Ιανουαρίου – 30 Ιουνίου 2016)
- Ο καθαρός δανεισμός την 30.6.2016 (δάνεια μείον ταμειακά διαθέσιμα) ανέρχεται σε 7,9 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 22% του συνολικού ενεργητικού της. Την 31.12.2015 ο καθαρός δανεισμός ανήλθε σε 6,8 εκ. ευρώ και αντιπροσώπευε το 20% του συνολικού ενεργητικού.
- Το σύνολο των υποχρεώσεων σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια ανέρχεται σε 1,0 την 30.06.2016, έναντι 0,97 την 31.12.2015.
____________
Η «REDS A.E.» ενοποιείται µε την µέθοδο της ολικής ενοποίησης, στις οικονοµικές καταστάσεις της «ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ» η οποία κατέχει το 55,46% του µετοχικού της κεφαλαίου και εδρεύει στην Ελλάδα.
Προσέξτε τώρα πως την έχει “ξεφτυλίσει” με την προκλητική αδιαφορία της ο μεγαλομέτοχος και ειδικότερα το management τιου ομίλου…
REDS: ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: 0,27
P/BV: 0,183
ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΤΑΜΠΛΟ: 0,3020 ευρώ
NAV per share: 1,6500 ευρώ
– απλά δεν ξανάγινε για μετοχή του κλάδου…
ΑΛΛΟ ΕΝΑ… ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ λοιπόν του management της ΕΛΛΑΚΤΩΡ!!
____________
Στήριξη και Αντίσταση
Η βάση των περισσότερων εργαλείων της τεχνικής ανάλυσης έχει τις ρίζες της στις έννοιες της προσφοράς και ζήτησης.
Οι γραμμές Αντίστασης και Στήριξης αντιπροσωπεύουν επίπεδα προσφοράς και ζήτησης. Η γραμμή Αντίστασης είναι ουσιαστικά μια γραμμή προσφοράς. Οταν οι τιμές ανεβαίνουν, ο αριθμός των επενδυτών που πουλάνε τις μετοχές τους επίσης ανεβαίνει, μιας και οι ψηλές τιμές είναι το δέλεαρ για να πουλήσουν. Οταν ο αριθμός αυτών που πουλάνε γίνει υπερβολικά μεγάλος, η τιμή της μετοχής πέφτει.
Οταν αυτό το φαινόμενο επαναληφθεί μερικές φορές, μια γραμμή Αντίστασης σχηματίζεται σ’ αυτό το επίπεδο τιμών. Μια γραμμή Στήριξης είναι ουσιαστικά μια γραμμή ζήτησης. Οταν οι τιμές πέφτουν, ο αριθμός αυτών που αγοράζουν τη μετοχή μεγαλώνει, γιατί οι χαμηλές τιμές είναι τώρα το δέλεαρ. Οταν ο αριθμός αυτών που αγοράζουν γίνει υπερβολικά μεγάλος, η τιμή της μετοχής ανεβαίνει. Οταν αυτό το φαινόμενο επαναληφθεί μερικές φορές, μια γραμμή Στήριξης σχηματίζεται σε αυτό το επίπεδο.
Σε περίπτωση που οι γραμμές Στήριξης ή Αντίστασης παραβιαστούν, οι επενδυτές αρχίζουν να προβληματίζονται. Για παράδειγμα, όταν η τιμή της μετοχής ξεπερνάει μια γραμμή Αντίστασης, και αυτοί που πουλάνε και αυτοί που αγοράζουν αρχίζουν να αναρωτιούνται για το πόσο δικαιολογημένη είναι αυτή η εξέλιξη, και πιθανά να αποφασίσουν να πουλήσουν. Αυτό δημιουργεί ένα φαινόμενο γνωστό ως “οι τύψεις των επενδυτών”, το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο από το προσωρινό ξεπέρασμα ενός επιπέδου Αντίστασης που ακολουθείται από τη μετέπειτα καθοδική πορεία της μετοχής σε επίπεδα χαμηλότερα του επιπέδου Αντίστασης.
Οι μέρες που ακολουθούν μετά το προσωρινό ξεπέρασμα της γραμμής Αντίστασης είναι πολύ κρίσιμες για την παραπέρα πορεία της μετοχής. Δύο πράγματα θα συμβούν βασικά: ή οι επενδυτές θα συμφωνήσουν ότι αυτό το σπάσιμο της γραμμής Αντίστασης είναι επιφανειακό, οπότε η μετοχή θα γυρίσει σύντομα σε επίπεδα χαμηλότερα της Αντίστασης, ή θα δεχθούν τις νέες τιμές της μετοχής σαν ρεαλιστικές και η κίνηση της μετοχής σε ψηλότερα επίπεδα θα συνεχιστεί.
Οταν μια γραμμή Αντίστασης παραβιαστεί μετατρέπεται σε γραμμή Στήριξης. Παρόμοια όταν μια γραμμή Στήριξης παραβιαστεί μετατρέπεται σε γραμμή Αντίστασης.
Στο παραπάνω διάγραμμα έχουν χαραχτεί δύο γραμμές στήριξης και αντίστασης. Η μικρότερη από τις δύο είναι γραμμή στήριξης. Τρεις φορές η μετοχή κινδύνευσε να πέσει κάτω από το επίπεδο στήριξης και τις τρεις φορές επανήλθε σε ψηλότερες τιμές. Η πάνω γραμμή όσο καιρό η μετοχή βρισκόταν πριν το σημείο Α ήταν γραμμή αντίστασης. Στο Α αυτή η γραμμή αντίστασης ξεπεράστηκε. Και όχι μόνο για μία μέρα.
Λίγο μετά το Α μπορούσε να αγοράσει κανείς. Η μετοχή ανέβηκε γρήγορα αλλά οι “τύψεις των επενδυτών” (ή η δυσπιστία τους) σύντομα την επανέφεραν σε πιο γνωστά επίπεδα. Παρατηρήστε τώρα ότι στην κατηφόρα της βρήκε στήριξη σε αυτό που ήταν πριν επίπεδο αντίστασης. Αυτό το επίπεδο στήριξης το αντιμετώπισε με επιτυχία και ξαναπήρε την ανηφόρα. Ενα καινούριο επίπεδο αντίστασης είναι τώρα η προηγούμενη μέγιστη τιμή της.
Δημ. Τζάνας: H τεχνική εικόνα δεν προϊδεάζει για υψηλότερες επιδόσεις του ΓΔ
ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ «ΟΧΙ»…
Πυκνές είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα εκείνες που επηρεάζουν τα ευρωπαϊκά δρώμενα. Οι Ιταλοί ψηφοφόροι συντονίστηκαν με το πνεύμα ευρωσκεπτικισμού που είναι διάχυτο στους πολίτες των χωρών της Ε.Ε. και είχε ήδη εκδηλωθεί με το Brexit του Ιουνίου.
Απάντησαν αρνητικά στο Ματέο Ρέντζι στα αιτήματα ενίσχυσης της κεντρικής εξουσίας που ερμηνεύεται ως τελική ενίσχυση των εξουσιών του ευρωδιευθυντηρίου των Βρυξελλών. Από την άλλη πλευρά, οι Αυστριακοί απέτρεψαν την εκλογή ενός Προέδρου, έστω και με ρόλο συμβολικό, προερχόμενου από τον ακροδεξιό χώρο, εξέλιξη θετική ενόψει της σημαντικής γαλλικής εκλογής Προέδρου τον Απρίλιο του 2017.
Ωστόσο, η αντίδραση των αγορών ήταν απροσδόκητη, σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αφού στο σύνολό τους οι ευρωπαϊκές αγορές αναρριχήθηκαν ψηλότερα αγνοώντας τις ενδεχόμενες μελλοντικές απειλές για την ευρωπαϊκή συνοχή ! Οι αγορές αγνόησαν τα των πολιτικών εξελίξεων θεωρώντας ότι τα οικονομικά κέντρα που δρομολογούν τις αποφάσεις έχουν την απαραίτητη ισχύ να αποτρέψουν εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη αναταραχή.
Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρωγό του εγχειρήματος έτοιμη να προσφέρει άφθονη ρευστότητα με τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης. Έτσι, θεωρούν ότι η ατζέντα δράσεων θα συνεχίσει να εκτελείται από τον επόμενο Ιταλό Πρωθυπουργό και οι ανακεφαλαιοποιήσεις των ιταλικών τραπεζών θα ολοκληρωθούν επιτυχώς χωρίς να υπάρξουν κουρέματα για τους ομολογιούχους / καταθέτες. Επί του παρόντος τουλάχιστον, με το Μάριο Ντράγκι να είναι σε μόνιμη επαγρύπνηση μέχρι ότου ολοκληρωθούν.
Το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται συντονισμένα με τις ευρωπαϊκές αγορές και με τις τράπεζες να καθοδηγούν το σχετικά βελτιωμένο ημερήσιο τζίρο. Οι αποφάσεις του Eurogroup που θα αφορούν τα της 2ης αξιολόγησης μετατέθηκαν για το επόμενο καθώς παραμένουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης οι διαφορές για τα εργασιακά και τα δημοσιονομικά, με αιχμή τα του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018.
Αποδεκτές έγιναν μόνο οι διευθετήσεις για το χρέος που θα είναι ευεργετικές μετά το 2030, μπορούν όμως να βοηθήσουν σε κάποια ακόμη αναβάθμιση της πολύπαθης ελληνικής οικονομίας από τους οίκους πιστοληπτικής ικανότητας. Πάντως, η τεχνική εικόνα της αγοράς δεν προϊδεάζει για ψηλότερες επιδόσεις του Γενικού Δείκτη, ιδιαίτερα μετά την αρνητική έκβαση των διαπραγματεύσεων για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, εξέλιξη αρνητική για το πεδίο των αποκρατικοποιήσεων. Το σενάριο της μεταβλητότητας με ενδεχόμενη πλαγιοκαθοδική κίνηση είναι το πιθανότερο.
Στο εξωτερικό, τα στοιχεία της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ για τον Νοέμβριο πιστοποίησαν ότι η Federal Reserve θα δρομολογήσει πιθανότατα τις επιτοκιακές αυξήσεις που έχει αναγγείλει εντός του Δεκεμβρίου. Παράλληλα, διαφαίνεται ότι η ατζέντα των δράσεων του Τραμπ, θα περιλάβει πιθανώς και μέτρα δασμολογικού χαρακτήρα πέραν του πακέτου τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητα μέσω αύξησης δαπανών και μείωσης φόρων. Θα πρόκειται για κινήσεις που θα οδηγήσουν στον προστατευτισμό με τα αντίποινα από άλλες χώρες (Κίνα κ.α.) να είναι σχεδόν βέβαια, οδηγώντας σε αναταραχή την παγκόσμια οικονομία και κατ’ επέκταση τις αγορές που δεν ευνοούνται από το κλίμα περιστολής της παγκοσμιοποίησης.
Σχόλια αναγνωστών