Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τη χειρότερη ύφεση 3 δεκαετιών βιώνει η Βραζιλία – Κατά 3,8% συρρικνώθηκε η οικονομία το 2015

Τη χειρότερη ύφεση 3 δεκαετιών βιώνει η Βραζιλία – Κατά 3,8% συρρικνώθηκε η οικονομία το 2015
Το δ' τρίμηνο του 2015, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 1,4%
Την πιο απότομη συρρίκνωση για περισσότερες από τρεις δεκαετίες υπέστη η Βραζιλία το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, Πέμπτη.
Η «τέλεια καταιγίδα» της πτώσης στις τιμές των παγκόσμιων εμπορευμάτων, το σκάνδαλο διαφθοράς στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras και η πολιτική κρίση που ολοένα και βαθαίνει, έχουν φέρει την κάποτε αναπτυσσόμενη οικονομία της χώρας στη συντριβή, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται σε δημοσίευμα των Financial Times.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν υποχώρησε κατά 1,4% το τελευταίο τρίμηνο του 2015 έναντι του τρίτου τριμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της βραζιλιανικής στατιστικής υπηρεσίας.
Συνολικά το 2015, η οικονομία της Βραζιλίας συρρικνώθηκε κατά 3,8%, τη χειρότερη ετήσια επίδοση από το 1981 όταν η χώρα είχε υποστεί συρρίκνωση 4,4%.
Από όλες σχεδόν τις απόψεις, το 2015 ήταν ένα «annus horribilis» για τη Βραζιλία, δηλαδή μια εξαιρετικά κακή χρονιά, με την ανεργία να χτυπάει υψηλό έξι ετών, στο 7,9% τον Οκτώβριο, ενώ ο πληθωρισμός ολοκλήρωσε το έτος στο 10,67%, υψηλό 12 ετών.
Το νόμισμα της χώρας, το ρεάλ, έχασε το ένα τρίτο της αξίας του έναντι του δολαρίου κατά τη διάρκεια του 2015 και το έλλειμμα της χώρας διογκώθηκε στο ιστορικό υψηλό του 10,3% του ΑΕΠ.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η πολιτική αβεβαιότητα.
Βεβαίως, το 2016 δεν έχει ξεκινήσει καλύτερα για τη χώρα, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι η οικονομία της Βραζιλίας θα συρρικνωθεί επιπλέον κατά 3,5% φέτος, με αποτέλεσμα να καταγράφεται η πρώτη περίοδος συνεχούς συρρίκνωσης από το 1930 και η πιο βαθιά συνδυαστική ύφεση από την αρχή καταγραφής των δεδομένων το 1901!



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης