Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Προς αναθεώρηση το επενδυτικό πλάνο ύψους 90 εκατ. ευρώ της Motor Oil

tags :
Προς αναθεώρηση το επενδυτικό πλάνο ύψους 90 εκατ. ευρώ της Motor Oil
Δεν περιλαμβάνει τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν βάσει των αλλαγών ΙΜΟ 2020 και η εισηγμένη εκτιμά ότι θα είναι ύψους λίγων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ
Προς τα πάνω θα αναθεωρήσει η διοίκηση της Motor Oil το επενδυτικό πλάνο ύψους 90 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων χρήσης 2018.
Αυτό σημείωσε χθες κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για την ενημέρωση των αναλυτών σημειώνοντας πως δεν συμπεριλαμβάνονται στην εκτίμηση που έχει δώσει η επένδυση που σχεδιάζει στο διυλιστήριο, λόγω των αλλαγών IMO 2020.
Δεν υπάρχει είπε η διοίκηση συγκεκριμένο ποσό επένδυσης αν και εκτιμά ότι θα είναι ύψους λίγων εκατοντάδων εκατομμυρίων.
Ο τρόπος επίσης που θα χρηματοδοτηθούν δεν έχει αποφασιστεί.
Σημειώνεται πως ο καθαρός δανεισμός υποχώρησε σε χαμηλά πολλών ετών και συγκεκριμένα στα 250 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πάντως πως από την εφαρμογή του ΔΛΠ 16 ο δανεισμός θα αυξηθεί κατά 130-150 εκατ. ευρώ και τα EBITDA θα επηρεαστούν κατά 30 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος έχει γραμμές χρηματοδότησης σε ευρώ και δολάρια συνολικά 1,8 δισεκατομμύρια και ανάλογα με τις ταμειακές ροές θα εξεταστεί πως θα γίνει.
Ο κ.Τζανετάκης, οικονομικός διευθυντής του ομίλου, είπε πως είμαστε χαρούμενοι που έχουμε όλα τα εργαλεία μπροστά μας για να αποφασίσουμε πιο θα χρησιμοποιήσουμε.
Αν για παράδειγμα προσφερθεί δάνειο με χαμηλό επιτόκιο και μεγάλη διάρκεια θα το επιλέξουμε.
Αναφορικά με τα 90 εκατ. ευρώ επενδυτικό πλάνο που έχει ανακοινωθεί, αυτά θα χρησιμοποιηθούν για συντήρηση, επενδύσεις στη σιδηροδρομική γραμμή ή τρένα ή και στο λιμάνι που υπάρχει στη νέα έκταση που αγόρασε δίπλα στις εγκαταστάσεις της.
Αναφορικά με την εξαγορά της έκτασης η διοίκηση απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών είπε πως η επέκταση είναι στα πλάνα της γι΄ αυτό και είχε αγοράσει τις εγκαταστάσεις της Revoil στην Καβάλα, για να βελτιώσει δηλαδή την παρουσία της στη Βόρεια Ελλάδα και τα βαλκάνια.
Άλλωστε και ο όγκος που επεξεργάζεται μπορεί να αυξηθεί, αυξάνοντας και τον όγκο των πωλήσεων όπως παρατηρήθηκε στο τέταρτο τρίμηνο.
Μάλιστα ειπώθηκε πως δεν πρόκειται για μία έκτακτη αύξηση.
Η νέα έκταση έχει δικό της λιμάνι το οποίο λειτουργεί ήδη αλλά χρειάζεται κάποιες βελτιώσεις και σκοπός είναι να μεταφερθούν κάποιες δραστηριότητες εκεί ώστε να βελτιωθεί ο χρόνος εισόδου-εξόδου στο διυλιστήριο.
Όπως ειπώθηκε υπάρχουν μεγάλες εγκαταστάσεις ήδη σε όλη την έκταση (κτίρια, δεξαμενές, σωλήνες κ.α.) και πλήθος οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται για να εξυπηρετηθούν καθημερινά.
Είπε λοιπόν η διοίκηση πως πρέπει να βελτιωθεί ο χρόνος και η πρόσβαση όλων αυτών των οχημάτων.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης