Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Κλείσιμο σε χαμηλά ημέρας, στο κόκκινο η πλειονότητα των μετοχών

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Κλείσιμο σε χαμηλά ημέρας, στο κόκκινο η πλειονότητα των μετοχών
ΑΓΟΡΑ: Δεν άρεσε η παροχολογία στους επενδυτές και κυρίως στους επενδυτές των ομολόγων. Δηλαδή δεν ήξεραν τι θα κάνει ο πρωθυπουργός; Δεν το είχαν φανταστεί εν μέσω προεκλογικής περιόδου; Δεν το διάβαζαν.

Δεν νομίζουμε επίσης ότι οι προτάσεις δεν έχουν συζητηθεί με τους δανειστές. Δεν νομίζουμε πως δεν είχαν γνώση. Οι μετοχές υποχώρησαν σημαντικά και λόγω της ψυχολογίας στο εξωτερικό.

Αν ωστόσο δει και κάποιος τα στοιχεία Απριλίου θα δει πως από Λονδίνο μεριά έγιναν μεγάλες πωλήσεις όταν η αγορά έκανε τα υψηλά της. Άρα έχουμε και τη διόρθωση που περιμέναμε. Η αφορμή ήταν η παροχολογία, τα αίτια προϋπήρχαν.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Θεωρούμε πως εφόσον τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν θέτουν σε κίνδυνο τους δείκτες που έχει η χώρα υποσχεθεί δεν τίθεται θέμα. Για εμάς το θέμα είναι ότι τόσα χρόνια δεν έχουν μειωθεί τα κόστη από πηγές που υπάρχουν μεγάλα περιθώρια.

Αν αυτό γίνει κάποια στιγμή, τότε θα μπορούμε να δούμε και χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και περαιτέρω μειώσεις σε ΦΠΑ. Επίσης όταν ανακοίνωνε ο πρωθυπουργός μειώσεις σε φόρο μερισμάτων και εταιρικά κέρδη δεν είδαμε κάποια ανησυχία. Ή περίμεναν ότι θα έμενε σε αυτά και δεν θα έδινε κάτι και σε αυτούς που ψηφίζουν άμεσα;

Αν υπάρξει μάλιστα και επιβεβαίωση των πληροφοριών του Bankingnews για μείωση των πλεονασμάτων ο χώρος υπάρχει. Βέβαια το τι θα γίνει με το χρέος και πόσο θα επηρεαστεί είναι ένα θέμα. Αλλά όταν νοικοκυρεύεις τα δημοσιοοικονομικά σου δανείζεσαι ευκολότερα και φθηνότερα. Ας μην ξεχνάμε πως το έλλειμμα τίναξε τη χώρα και όχι το χρέος. Αυτό ακολούθησε.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Αναλυτές σημειώνουν πως μία λογική διόρθωση για την αγορά θα είναι περίπου 10% από τα υψηλά της. Δηλαδή με υψηλό 780 η διόρθωση θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το 720.

Σήμερα πάντως είδαμε την επανάληψη του γνωστού σκηνικού. Η αγορά ανεβαίνει με λίγες μετοχές και πέφτει με όλες. Δεν υπάρχουν «δυνατά χέρια» για ένα μεγάλο κομμάτι του ταμπλό.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ο δείκτης υποχώρησε 4,02% και για έκλεισε κάτω από τις 600 μονάδες. Ισχυρές πιέσεις στην Πειραιώς, λογικές μάλλον αφού αυτή είχε τη μεγαλύτερη άνοδο και ακολούθησε η Eurobank. Τις μικρότερες απώλειες είχε η Εθνική.

ΕΛΠΕ: Μεγάλος ο όγκος και ένα σημαντικό μέρος έγινε στο κλείσιμο. Η μετοχή έκλεισε στα 8 ευρώ με απώλειες 2,91% και ο όγκος ανήλθε στις 189 χιλ. τεμάχια.

JUMBO: Διαπραγματευόταν χωρίς το προμέρισμα και το έχασε όλο και ακόμα 0,47 ευρώ. Έτυχε και η αποκοπή και η συγκυρία με τη μετοχή να είχε σε τριπλή κορυφή.

ΔΕΗ: Η μόνη με θετικό πρόσημο στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Στα 1,4320 ευρώ επουλώνει τις πληγές που άνοιξαν τα αποτελέσματα.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ: Το ενδιαφέρον ήταν στα Τάρταρα. Ψάχνεις μετοχή για να γράψεις μια κουβέντα και δεν βρίσκεις. Τα αποτελέσματα ολοκληρώθηκαν αλλά εμείς θα τα έχουμε οδηγό μας μέχρι να βγουν τα επόμενα.

Μετοχές με χαμηλό δανεισμό, καλή κερδοφορία, θετικές ταμειακές ροές και καλή σχέση αποτίμησης με καθαρή θέση θα πρέπει να είναι στις επιλογές των επενδυτών. Ξαναλέμε αφήστε τα stories και τα αν. Οι ισολογισμοί δείχνουν το δρόμο.

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ: Προσέχουμε άυλα περιουσιακά στοιχεία, απαιτήσεις, αποθέματα κλπ. Είδατε τι γίνεται με τις εισηγμένες που έχουν τέτοια. Μαζικές απομειώσεις είχαμε και όπως φαίνεται υπήρχαν σκελετοί κρυμμένοι.

Το θετικό είναι πως οι εταιρείες που ξεχωρίζουν αντέχουν απομειώσεις γιατί το επιτρέπουν τα μεγέθη τους. Αυτές που ήδη είχαν θέμα, είδαν τον ισολογισμό τους να χειροτερεύει περαιτέρω. Οπότε προσοχή.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ (ΙΙ): Με όγκο 2,2 χιλιάδες τεμάχια η Λανακάμ έχασε 10%. Η Ξυλεμπορία με 5 χιλ. τεμάχια έχασε 9,72%, ο Βογιατζόγλου με 325 τεμάχια έχασε 9,55%, το Κτήμα Λαζαρίδη με 34 χιλ. τεμάχια έχασε 7,02%, η ΕΛΒΕ με 436 τεμάχια έχασε 3,66%.

FRIGOGLASS: Στα 0,0920 ευρώ με απώλειες 9,80% και όγκο 290 χιλ. τεμάχια. Αποτίμηση 32 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης