Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Υπόθεση Siemens: Νέα εισαγγελική πρόταση για την ενοχή των 22 από τους 54 κατηγορούμενους

tags :
Υπόθεση Siemens: Νέα εισαγγελική πρόταση για την ενοχή των 22 από τους 54 κατηγορούμενους
Βαρύνονται με το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σε παραγραφή η δωροδοκία
Την ενοχή των 22 από τους 54 κατηγορούμενους για την υπόθεση της Siemens για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατέθεσε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών Ελένη Σκεπαρνιά, λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα.
Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε να παραγραφεί το αδίκημα της δωροδοκίας υπαλλήλου, καθώς με το νέο Ποινικό Κώδικα, ο υπάλληλος του ΟΤΕ δεν είναι πλέον δημόσιος υπάλληλος, ενώ έκρινε ότι η δωροδοκία δεν έχει καταστεί ανέγκλητη, γιατί συνιστά αδίκημα στον ιδιωτικό τομέα.
«Η συμπεριφορά των κατηγορουμένων ήταν και πριν αξιόποινη, μέχρι και σήμερα» ανέφερε η εισαγγελέας ενώ άφησε αιχμές κατά του νομοθέτη λόγω της μετατροπής της πράξης της ενεργητικής δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα.
«Αν και είναι ο ισχυρός κρίκος της αλυσίδας διαφθοράς, όπως των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών για να εκμαυλίζουν υπαλλήλους, η πράξη έγινε πλημμεληματική» τόνισε η εισαγγελέας, αναφέροντας πως η πράξη της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα έχει υποπέσει σε παραγραφή λόγω παύσης ποινικής δίωξης, με αποτέλεσμα να ζητήσει την απαλλαγή όλων των κατηγορούμενων υπαλλήλων του ΟΤΕ και στελέχων της Siemens, Ελλήνων και Γερμανών.
Κατά την εισαγγελική εισήγηση θα πρέπει να καταδικαστούν 22 κατηγορούμενοι για το αδίκημα του «ξεπλύματος μαύρου χρήματος κατ’επάγγελμα».
Ανάμεσα τους είναι οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλλας, Πρόδρομος Μαυρίδης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Γιώργος Σκαρπέλης και τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλωντ Οσβαλντ.
Όσον αφορά, τον Θ. Τσουκάτο, αναφέρθηκε πως δεν αποδείχθηκε ότι τέλεσε το αδίκημα της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ.
Κατά την κρίση της εισαγγελέως, η πράξη έχει παραγραφεί αφού «η τελική κατάληξη των χρημάτων ήταν ή ο ίδιος ή άλλο τρίτο πρόσωπο» καθώς δεν αποδείχθηκε ότι τα χρήματα κατέληξαν είτε σε υπαλλήλους του ΟΤΕ ή στα ταμεία του κόμματος, όπως ο ίδιος ο Θ. Τσουκάτος υποστηρίζει.
Κατόπιν αυτών, το αδίκημα σε βάρος του έχει παραγραφεί επεσήμανε η εν λόγω εισαγγελική λειτουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης