Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Αρνητικό το outlook της βρετανικής οικονομίας, λόγω της καθυστέρησης του Brexit

tags :
Scope: Αρνητικό το outlook της βρετανικής οικονομίας, λόγω της καθυστέρησης του Brexit
Το Scope εξηγεί τις επιπτώσεις της παρούσας κατάστασης του Brexit στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου σε «5 σημεία», που οδηγούν σε αρνητικό outlook
Καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson αγωνίζεται να προωθήσει τη συμφωνία του Brexit μέσω του Κοινοβουλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο βυθίζεται στο βούρκο της αβεβαιότητας.
Αυτό έχει αποτυπωθεί στην οικονομία, τις προοπτικές αξιολόγησης και της πιστοληπτικής ικανότητας.
Οι αναλυτές του Scope εκθέτουν και εξηγούν τις επιπτώσεις της παρούσας κατάστασης του Brexit στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου σε «5 σημεία» που οδηγούν σε αρνητικό outlook.
Αυτά είναι:

# 1: Όλα θέλουν αλλάξουν κι όλα μένουν ίδια...
Η άποψή μας έχει παραμείνει αμετάβλητη, ότι ένα ήπιο Brexit είναι η τελική έκβαση μετά το δημοψήφισμα του 2016 παρά την πολιτική «βλέποντας και κάνοντας» της Βρετανίας πέρυσι.
Ένα σκληρό Brexit – συμπεριλαμβανομένου ενός no-deal Brexit - παραμένει απίθανο.
Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για την ομαλή έξοδο από την 31η Οκτωβρίου ήταν φιλόδοξο - και το πεδίο εφαρμογής ανέμενε μια τρίτη επέκταση της ένταξης του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ πέραν της 31ης Οκτωβρίου.

# 2: Ο Πρωθυπουργός Johnson έχει επιτύχει μια προσωρινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη συμφωνία Brexit.
Το καθεστώς Brexit που συμφωνήθηκε με τις Βρυξέλλες στις 17 Οκτωβρίου εξαρτάται από το τελωνειακό καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο διατηρεί τη Βόρεια Ιρλανδία στο τελωνειακό έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά εφαρμόζει κοινοτικούς δασμούς, κανονιστικές ρυθμίσεις  και συντελεστές ΦΠΑ στη Βόρεια Ιρλανδία.
Στις 22 Οκτωβρίου, ο Πρωθυπουργός Johnson κέρδισε πλειοψηφία 329-299 για τη συμφωνία του στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, η πρώτη φορά που το Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει οποιαδήποτε συμφωνία Brexit «κατ' αρχήν». Ωστόσο, το Κοινοβούλιο ψήφισε κατά 322-308 το σχέδιό του να αποχωρήσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Ενώ η συμφωνία απέσπασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε αυτό το στάδιο, οι πιθανές τροποποιήσεις και οι τακτικές ανάσχεσης από την αντιπολίτευση, θέτουν σημαντικές προκλήσεις στην αποχώρηση με τη συμφωνία στην παρούσα μορφή της - πράγμα που μπορεί να απαιτήσει την επίλυση μέσω πρόωρων εκλογών.

# 3: Η προσοχή στο Ηνωμένο Βασίλειο στρέφεται ακόμη και στην εκλογική προοπτική...
Οι πρόωρες γενικές εκλογές υπάρχουν ως προοπτική στον ορίζοντα, με το βασικό ερώτημα να ορίζεται στο εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα είχε εγκαταλείψει την ΕΕ πριν από αυτές.
Εάν ο Πρωθυπουργός Johnson επιτύχει το Brexit πριν από τις εκλογές, θα μπορούσε να επωφεληθεί από την υλοποίηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, ενδεχομένως εξασφαλίζοντας μια σαφή πλειοψηφία για το Συντηρητικό Κόμμα του στις εκλογές.
Αντίθετα, εάν οι Tories δεν μπορέσουν να υποχρεώσουν το Κοινοβούλιο να επικυρώσει τη συμφωνία χωρίς να υπάρξουν σημαντικές τροποποιήσεις ή εάν οι κοινοβουλευτικές τακτικές ή / και οι τροποποιήσεις των τροπολογιών εμποδίσουν τα σχέδια εξόδου, οι εκλογές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά για την επίλυση του αδιεξόδου.
Υπό την πρωθυπουργία Johnson, οι αριθμοί των ψηφοφόρων του Συντηρητικού Κόμματος βελτιώθηκαν και δύο σενάρια φαίνονται πιθανά μετά τις εκλογές: i) μια ισχυρότερη κυβέρνηση Tory που διευκολύνει ένα ήπιο Brexit (εάν δεν είχε ήδη επιτευχθεί έξοδος από την ΕΕ) ή, εναλλακτικά, ii) μια «εθνική κυβέρνηση ενότητας» που θα ωθήσει σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα - η πιο άμεση διαδρομή για να σταματήσει η Brexit.
Δεν μπορεί επίσης να αποκλειστεί ένας άλλος κοινοβουλευτικός συνδυασμός.

# 4: Ο αντίκτυπος της αβεβαιότητας του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν πέρασε αλώβητα, πρωτίστως από οικονομικής άποψης...
Ακόμη και πριν πραγματοποιηθεί το Brexit, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσίασε πτώση σε σχέση με τους μεγαλύτερους εταίρους της κατά πολύ περισσότερο από το 1% του ΑΕΠ από το δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016 και μετά.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε επίσης στο 5% του ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο του 2019, από 3,5% το 2017.
Ωστόσο, η θέση της στερλίνας ως ένα από τα σημαντικότερα αποθεματικά νομίσματα στον κόσμο παραμένει άθικτη σχεδόν, εξασφαλίζοντας την ανθεκτικότητα της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου σε εξωτερικούς κραδασμούς.

# 5: ... όσον αφορά τις προοπτικές για τα δημόσια οικονομικά...
Έχουμε μια μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα για το Ηνωμένο Βασίλειο της τάξεως ΑΑ, με ένα αρνητικό Outlook.
Σύμφωνα με την άποψή μας ένα no-deal Brexit υπήρξε και παραμένει απίθανο ενδεχόμενο, η Αρνητική Προοπτική αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι συνομιλίες του Brexit μπορεί απλά να διαρκέσουν πολύ καιρό και πολύ πέρα από τα δύο χρόνια που προσφέρει το άρθρο 50.
Αυτό το παρατεταμένο χρονοδιάγραμμα φέρνει την αβεβαιότητα που υποβαθμίζει το επιχειρηματικό κλίμα και την οικονομική ανάπτυξη. Επιπλέον, το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης της Βρετανίας έχει ήδη δείξει σημάδια χαλάρωσης του δημοσιονομικού πλαισίου παράλληλα με τις αναβολές των δύσκολων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μια τάση που πιθανόν να επιμείνει, καθώς το Brexit εξακολουθεί να κυριαρχεί στην εσωτερική ατζέντα.
Ακόμη και αν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ (μόνο κατ' όνομα) την περίοδο μετά την 1η Νοεμβρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ θα αντιμετωπίσουν παρατεταμένες και δύσκολες συνομιλίες σχετικά με μια νέα μακροπρόθεσμη εμπορική συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης