Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σε ΒΒΒ- αναβάθμισε τον ΟΤΕ ο S&P - «Αλώβητος» ακόμη και σε ένα stress του ελληνικού κράτους

tags :
Σε ΒΒΒ- αναβάθμισε τον ΟΤΕ ο S&P - «Αλώβητος» ακόμη και σε ένα stress του ελληνικού κράτους
Οι σταθερές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία ότι η προσαρμοσμένη μόχλευση θα παραμείνει κάτω από 2,0x
Μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε ΒΒ-, από Β+, στις 25 Οκτωβρίου, ο οίκος Standard & Poor's αναβάθμισε τον ΟΤΕ σε ΒΒΒ-, με σταθερές προοπτικές.
Και όπως επισημαίνει ο οίκος, ο ΟΤΕ δεν είναι πιθανό να χρεοκοπήσει ακόμη και σε ένα υποθετικό σενάριο κρατικού άγχους.
Ως εκ τούτου, αυξάνει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση σε «BBB-» και τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του εκδότη σε «Α-3».
Οι σταθερές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία ότι η προσαρμοσμένη μόχλευση θα παραμείνει κάτω από 2,0x και η ελεύθερη ταμειακή ροή (FCF) στο χρέος άνω του 20%.
Κατά την άποψη του οίκου, οι φθίνουσες πολιτικές αβεβαιότητες και οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας παρέχουν ένα καλύτερο λειτουργικό περιβάλλον για τον ΟΤΕ.
Η αξιολόγηση υποστηρίζεται από τις σταθερές λειτουργικές επιδόσεις της εταιρίας, ιδιαίτερα στις ελληνικές επιχειρήσεις σταθερής τηλεφωνίας, τις ανθεκτικές συνολικές κορυφαίες επιδόσεις και την επαρκή ρευστότητα.
Η εκτίμησή της υποστηρίζεται περαιτέρω από τη δεσπόζουσα θέση του ΟΤΕ στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών και τα πολύ μέτρια επίπεδα χρέους.
Η πρόσφατη επιτυχημένη αναχρηματοδότηση κύρων μη εγγυημένων ομολόγων ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ σε χαμηλότοκο κουπόνι (0,875%), σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της Deutsche Telekom (DT's) ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, ενισχύει τη ρευστότητα του οργανισμού.
Αυτό θα πρέπει επίσης να βελτιώσει την ικανότητα του ΟΤΕ να αντιμετωπίσει τις επικείμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές (770 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2020) και να τις αναχρηματοδοτήσει με καλύτερους όρους.
Ο S&P πιστεύει επίσης ότι ο συνολικός ισολογισμός του ΟΤΕ (1,1 δισ. ευρώ σε μετρητά από το δεύτερο τρίμηνο του 2019) και η γενικά ανθεκτική παραγωγή FCF - που παρατηρήθηκε κατά την κρίση του χρέους το 2012 - θα προστατεύσει την εταιρεία σε ένα σενάριο αναταραχής.
Ως εκ τούτου, αξιολογεί τον ΟΤΕ τρεις βαθμίδες πάνω από την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Η εκτίμησή του για το SACP του ΟΤΕ εξακολουθεί να υποστηρίζεται από τις κορυφαίες θέσεις του στην αγορά υπηρεσιών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα.
Η εταιρεία είχε περίπου 50% έσοδα από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και 49% μερίδιο αγοράς ευρυζωνικών συνδρομητών κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της, έναντι 51% και 47% το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Η αξιολόγηση του SACP υποστηρίζεται επίσης από τα σταθερά περιθώρια EBITDA ύψους περίπου 34% και τον συντηρητικό ισολογισμό με προσαρμοσμένο χρέος σε EBITDA περίπου 1,3 φορές.
Αναμένεται επίσης ότι ο ΟΤΕ να χαλαρώσει τη συντηρητική οικονομική του πολιτική όσον αφορά τα μερίσματα, τη ρευστότητα και τους στόχους μόχλευσης μεσοπρόθεσμα, εάν το μακροοικονομικό και πολιτικό περιβάλλον συνεχίσει να βελτιώνεται.
Η απόφαση του ΟΤΕ στις αρχές του 2018 να υιοθετήσει μια πολιτική αμοιβών μετόχων που να στοχεύει στην καταβολή ολόκληρου του FCF του ομίλου ήταν ένα πρώτο βήμα.
Η πολιτική οδήγησε τον ΟΤΕ να υπερδιπλασιάσει την πληρωμή μερίσματος για το 2017 έναντι του 2016 και επιπλέον να εισαγάγει πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών αξίας 94 εκατ. ευρώ για το 2018.
Η αξιολόγηση αντανακλά επίσης την άποψη του οίκου για την αυξανόμενη στρατηγική σημασία του ΟΤΕ για την DT και για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της ως πανευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού φορέα.
Πιστεύει ότι η DT είναι απίθανο να πουλήσει τον ΟΤΕ βραχυπρόθεσμα και ενώ θα μπορούσε να επεκτείνει κάποια στήριξη εάν χρειαστεί, μεταξύ άλλων εξαιτίας του άγχους που σχετίζεται με μια κρατική κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης