Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ράλι της στερλίνας μετά το «όχι» για την ανεξαρτησία της Σκοτίας – Διευρυμένα κέρδη και για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ράλι της στερλίνας μετά το «όχι» για την ανεξαρτησία της Σκοτίας – Διευρυμένα κέρδη και για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Απεφεύχθη το χειρότερο σενάριο για τους επενδυτές, που θα εκτόξευε την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα
(upd)Με ανακούφιση υποδέχθηκαν οι επενδυτές το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, με την πλειοψηφία των Σκοτσέζων σε ποσοστό περί το 54% να λέει «όχι» στην ανεξαρτησία της περιοχής από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πριν την έναρξη της συνεδρίασης πλήθυναν οι αγορές στην αγορά παραγώγων του Λονδίνου, όπου καταγράφονταν κέρδη άνω του 1%, ενώ και η στερλίνα σημείωνε νωρίς το πρωί τη μεγαλύτερη άνοδο σε ένα έτος, με την ισοτιμία της με το δολάριο να φθάνει στο 1,65 δολ.
Οι αγορές απέφυγαν το χειρότερο σενάριο, μια νίκη του «ναι» στη Σκοτία, η οποία θα εκτόξευε την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο και με ενδεχόμενες ευρύτερες παρενέργειες.
Ειδικότερα, μετά την καταφανή νίκη του «όχι» οι επενδυτές επωφελήθηκαν του γεγονότος για προχωρήσουν εκ νέου σε αγορές, με τα παράγωγα στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου να σημειώνουν άνοδο μεγαλύτερη του 1%.
Ειδικότερα, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει κέρδη 0,6%, κινούμενος στις 6.860 μονάδες.
Άλμα 1,1% σημειώνει ο δείκτης ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη, ο οποίος διαμορφώνεται στις 11.111 μονάδες.
Σημαντικά κέρδη 0,9% καταγράφει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600, στις 350,79 μονάδες.
Πιο μετριοπαθής η άνοδος για τον δείκτη DAX στη Φρανκφούρτη, ο οποίος ενισχύεται κατά 0,60%, στις 9.861 μονάδες, αλλά και για τον CAC 40 στο Παρίσι, ο οποίος κινείται υψηλότερα κατά 0,43%, στις 4.483 μονάδες.

Απομακρύνεται από τα χαμηλά η στερλίνα

Το βρετανικό νόμισμα «απελευθερώνεται» πλέον από το κλίμα μέγιστης αβεβαιότητας που θα μπορούσε να προκαλέσει μια νίκη των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας.
Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, με την εμφάνιση των πρώτων αποτελεσμάτων, η ισοτιμία της ενισχύθηκε μέχρι το 1,6526 δολάριο, πάνω από το 1,64 δολ. που είχε διαμορφωθεί όταν έκλεισαν οι κάλπες στη Σκοτία.
Εν συνεχεία, γύρισε ελαφρώς χαμηλότερα όταν έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα για την περιφέρεια της Γλασκώβης, τη μεγαλύτερη πόλη της Σκοτίας, που σαφώς υπερίσχυσε εκεί το «ναι», για να ξεκινήσει εκ νέου το ράλι όταν φάνηκε ότι τελικά θα υπερισχύσει το «όχι».
Ωστόσο, η ευφορία άρχισε να μειώνεται, με τη στερλίνα να υποχωρεί ελαφρώς προς ο 1,6464 δολάριο πριν τη ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων.

(πρώτη ενημέρωση 19 Σεπτεμβρίου 2014, 09:39)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης