Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στα μπλόκα και πάλι οι αγρότες - Την Δευτέρα (15/2) θα αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεων τους

Στα μπλόκα και πάλι οι αγρότες - Την Δευτέρα (15/2) θα αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεων τους
Οι αγρότες επέστρεψαν στα μπλόκα
(συνεχής ενημέρωση) Αύριο, Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, κρίνεται το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων, ενώ συνεχίζονται οι αποκλεισμοί δρόμων από τον αγροτικό κόσμο.
Οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, που ήδη βρίσκονται στη βάση τους μετά κάθοδό τους στην Αθήνα για τα δυο συλλαλητήρια, πρόκειται αύριο το απόγευμα  να συνεδριάσουν για να αποφασίσουν τις παραπέρα μορφές κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων τους.
Σήμερα επέστρεψαν στη Νίκαια και τα 18 τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας που διένυσαν απόσταση 700 χιλιομέτρων με προορισμό την Αθήνα, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις στο κέντρο της πόλης, αλλά και τονίζοντας την αμετακίνητη βούληση των αγροτών να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, «ζήσαμε συγκλονιστικές στιγμές με την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα που μαζί με τη μαζική παρουσία των αγροτών υπογράμμισαν την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τον αγώνα, όπως και το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας.
Έχουμε την πεποίθηση ότι στείλαμε ένα ηχηρό μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες και θα συνεχίσουμε από τα μπλόκα της μικρομεσαίας αγροτιάς την κλιμάκωση του αγώνα μας, μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα που έχουμε θέσει για την επιβίωσή μας».
Στο μεταξύ, σε επ΄ αόριστον κλείσιμο των Τεμπών προχώρησε σήμερα ο αγροτικός κόσμος, ενώ τα μπλόκα καλά κρατούν.
Σημειώνεται ότι οι  αγρότες των Τεμπών δεν έλαβαν μέρος στο συλλαλητήριο του Συντάγματος και πλέον τηρούν στάση αναμονής, καθώς περιμένουν πρόσκληση από την κυβέρνηση για διάλογο, στη βάση των προτάσεων που έχουν καταθέσει μαζί με τους αγρότες του μπλόκου Μικροθηβών.
Πάντως, όπως διαμήνυσε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Παναγιώτης Καλογιάννης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «δεν πρόκειται να ανοίξουμε μέχρι να γίνει το τηλεφώνημα από τον γραφείο του πρωθυπουργού, που θα μας καλούν σε διάλογο επί των προτάσεών μας».
Όπως είπε, «η  κυβέρνηση για να μην δυναμιτίσει τον διάλογο, πρέπει να κατανοήσει και να επιλέξει ορθά με ποιους θα κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η κουβέντα και ο διάλογος πρέπει να γίνει πέραν των κομματικών γραμμών και των πολιτικών πεποιθήσεων του καθενός, αφού τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν, αφορούν το σύνολο του κόσμου».
Πάντως, αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεών τους πρόκειται να λάβουν οι αγρότες αύριο, οπότε και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων θα συγκαλέσει γενική συνέλευση των 68 μπλόκων που συμμετείχαν στα δύο συλλαλητήρια που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας.
Στο μεταξύ, απόψε εκπνέει η προθεσμία που έχει δοθεί στους αγρότες στα μπλόκα της χώρας να υπογράψουν τις προτάσεις που θα στείλει τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων της χώρας, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της, Χρήστος Γκόντιας "μέχρι στιγμής έχουμε τη θετική απάντηση από 35 μπλόκα της χώρας, ενώ η αίσθηση που έχω μιλώντας με εκπροσώπους μπλόκων στην Ελλάδα, είναι θετική".
Τέλος, αναφέρεται ότι πρωτοβουλίες για τον αγροτικό κόσμο προαναγγέλλει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου.

Συνεχίζονται τα μπλόκα στις εθνικές οδούς

Στο μεταξύ, συνεχίζουν τους αποκλεισμούς δρόμων οι αγρότες.
Μέχρι τις 23:00 θα είναι κλειστός ο αυτοκινητόδρομος Τρίπολης - Κορίνθου στο ύψος των διοδίων της Νεστάνης και έτσι, η κυκλοφορία θα διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - 'Αργους μέσω Αχλαδόκαμπου.
Ακόμη, στις 18:00 οι αγρότες έκλεισαν την παλαιά εθνική οδό Κορίνθου - Αθήνας και η κυκλοφορία θα γίνεται με παράκαμψη μέσα από το χωριό Καλαμάκι, ενώ κλειστή επ' αόριστον είναι η νέα εθνική οδός στο ύψος του Ισθμού.
Πάντως, το απόγευμα, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο Χρήστος Αναγνωστάκος από το μπλόκο του Ευρώτα, εκπρόσωποι των αγροτών θα συναντηθούν στην Κόρινθο για να καθορίσουν τόσο το πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους, όσο και της πιθανής συνάντησης με την κυβέρνηση.
Επιπλέον, στον επ΄ αόριστο αποκλεισμό της εθνικής οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου του Κεφαλόβρυσου, προχώρησαν οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας.
Μέχρι τις 22:00 θα παραμείνει κλειστή η εθνική οδός Πατρών - Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, ενώ για τρεις ώρες έκλεισε η εθνική οδός Πατρών - Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου.
Στην Κρήτη, αύριο, Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου , θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός της ΔΟΥ Ηρακλείου, ενώ παραμένει το μπλόκο στο Οροπέδιο Λασιθίου, με τους αγρότες να δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Πάντως, το σημερινό δελτίο των κινητοποιήσεων για τη βόρεια Ελλάδα έχει ως εξής:
- Το μπλόκο στη Δερβένι ακολουθεί το συνηθισμένο πρόγραμμα αποκλεισμού, βάσει του οποίου κατά τις ώρες 11:00- 18:00 είναι κλειστές οι δύο λωρίδες και στα δύο ρεύματα και είναι από μία σε κάθε πλευρά δοσμένη στην κυκλοφορία, σύμφωνα με τον συντονιστή, Αναστάση Σοϊλεμέζη.
- Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο.
«Σήμερα έκλεισαν στις 12.00 το μεσημέρι και θα ανοίξουν στις 18.00 οι δύο πρώτες είσοδοι για τα Μουδανιά και έτσι η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από Τρίγλια και Πλάγια», δήλωσε νωρίτερα ο συντονιστής του μπλόκου στον κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης.
-Δεν προγραμματίζεται κινητοποίηση στο μπλόκο της αερογέφυρας Θέρμης, στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία») και σε εκείνο επάνω στον κρατικό αερολιμένα.
«Για αύριο στις 19.00 έχει προγραμματιστεί συναυλία, με τη συμμετοχή οκτώ μουσικών, και έτσι θα είναι κλειστός ο δρόμος», τόνισε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο πράσινα φανάρια, Βασίλης Μαυροσκάς.
-Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων,ενώ σήμερα είναι ελεύθερη η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Καβάλας.
-Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας- πΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός (12:00- 15:00 και 20:00- 23:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 18:00 έως τις 22:00.
-Στα διόδια των Μαλγάρων, η συντονιστική επιτροπή, με άλλους συμμετέχοντες στο μπλόκο, ακόμα βρίσκονται στο δρόμο της επιστροφής στη Θεσσαλονίκη.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής του μπλόκου, Αχιλλέας Καμπούρης τόνισε: «Νωρίς το απόγευμα έχουμε γενική συνέλευση προκειμένου να καθορίσουμε την επόμενή μας κίνηση».
-Σε αποκλεισμό παραμένει για 14η μέρα σήμερα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας.
Το βράδυ θα γίνει γενική συνέλευση προκειμένου να καθοριστεί η επόμενη κίνηση, αλλά και να οριστεί και ο εναλλακτικός τρόπος διαμαρτυρίας τους στις επόμενες ημέρες.
-Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας από τις 16:00.
-Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κλείσιμο των κόμβων: Μελισσίου (17:00- 22:00), Μαυροβουνίου (17:30- 21:00), Μεσημερίου (17:30- 21:00), Αλυσίδας Βεγορίτιδας (12:00- 14:00 και 17:30- 21:00), Αψάλου (17:00- 21:00) και Γυψοχωρίου (17:00- 17:30).
-Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, ο αποκλεισμός θα διήρκησε έως τις 18.00 και σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Παναγιώτη Ανδρικόπουλο, «θα έχουμε και γενική συνέλευση να δούμε πως θα κινηθούμε στο εξής».
-Στάση αναμονής τηρούν οι συμμετέχοντες στο μπλόκο της Χαλκηδόνας, που σήμερα δεν προγραμματίζουν να προβούν σε αποκλεισμό του δρόμου.
Το βράδυ θα γίνει γενική συνέλευση στο μπλόκο.
-Στον νομό Πιερίας, σε Αιγίνιο και Κατερίνη, σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Χρήστο Βάγια, «θα γίνει γενική συνέλευση το βράδυ, να δούμε πως θα κινηθούμε».
-Στον κόμβο Αντιγόνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, σύμφωνα με την επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Διαμάντω Κρητικού, «γίνεται γενική συνέλευση και προσπαθούμε να καταλήξουμε στο ποια θα είναι η επόμενή μας κίνηση».
- Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, το τελωνείο είναι ανοιχτό για όλους στο χρονικό διάστημα 11.00- 15.00, ενώ τις υπόλοιπες ώρες δεν επιτρέπεται η διέλευση κανενός φορτηγού και νταλίκας.
-Στο τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Βασίλης Καστίδης, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το καθημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής: 10:00- 15:00 και 17.00-22.00 είναι κλειστό το τελωνείο για την κυκλοφορία των ΙΧ και λεωφορείων.
Παραμένουν τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας, αν και δεν προγραμματίσει κινητοποίηση για σήμερα.
Στη Δυτική Μακεδονία, με τα εννέα μπλόκα, σύμφωνα με τον συντονιστή όλων, Δημήτρη Μόσχο, γίνεται στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την πΓΔΜ 24ωρος, όπως και  στο Άργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 24ωρος αποκλεισμός το πρωί, και ελευθέρας σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη.
Στη Νεάπολη Τσοτυλίου ο απιοκλεισμός γίνεται κατά τις ώρες 14:00- 16:00 και 18:30- 20:00, ενώ στα  διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα δεν θα γίνει αποκλεισμός.

Τη Δευτέρα αποφασίζουν οι αγρότες για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους

Από την ερχόμενη Δευτέρα σε συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν στα μπλόκα οι αγρότες ανά την Ελλάδα, πρόκειται να λάβουν αποφάσεις για την κλιμάκωση, και με εναλλακτικές μορφές, των κινητοποιήσεων τους, όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Βαγγέλης Μπούτας, εκ μέρους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Μπλόκων.
Μεταξύ άλλων, είπε ότι τα αιτήματα, όπως διαμορφώθηκαν από τα 68 μπλόκα , τα οποία συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της Αθήνας, "υποστηρίζουν την ύπαρξη και επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς".
Υπενθυμίζεται ότι ζητούν την απόσυρση των προωθούμενων μέτρων για το ασφαλιστικό και φορολογικό αλλά και την ανάληψη δράσεων για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα".
Σημειώνεται ότι την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου, το βράδυ, εκπνέει η προθεσμία που έχει δοθεί σε όσους επιθυμούν να μελετήσουν και να υπογράψουν τις προτάσεις που θα στείλει τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων της χώρας, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.

Αλεξανδρούπολη: Στο αεροδρόμιο της πόλης περίμεναν αγρότες τους βουλευτές Έβρου

Στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης μετακινήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 13 Φεβρουαρίου το αγροτικό μπλόκο του τελωνείου των Κήπων.
Οι αγρότες του νοτίου Έβρου άνοιξαν προσωρινά το τελωνείο προκειμένου να συνομιλήσουν με τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του νομού, Αναστασία Γκαρά και Δημήτρη Ρίζο, που επέστρεφαν από την Αθήνα και να τους ζητήσουν να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Γκαρά εξήγησε πως κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο ενημερώθηκαν για το αίτημα των αγροτών να συνομιλήσουν μαζί τους. «Η συνάντηση έγινε.
Μιλήσαμε με την πενταμελή αντιπροσωπεία τους και στη συνέχεια με όλους τους συγκεντρωμένους στον χώρο αγρότες.
Τέθηκαν κυρίως ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος, όπως τα προβλήματα με τις πλημμύρες και τις πληρωμές, αλλά και το φορολογικό και ασφαλιστικό.
Για όλα αυτά έγινε ενημέρωση», αναφέρει η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Έβρου, συμπληρώνοντας πως στο αίτημα των αγροτών να μην ψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό η απάντησή τους ήταν πως «δεν υπάρχει νομοσχέδιο αυτή τη στιγμή».
Να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους δηλώνουν έτοιμοι οι αγρότες - «Με άδεια χέρια δεν γυρίζουμε πίσω».
Έτοιμοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους εμφανίζονται οι αγρότες, διαμηνύοντας σε κάθε τόνο ότι «με άδεια χέρια πίσω δεν γυρίζουμε».
Ειδικότερα, σε αυτή τη δήλωση προχώρησε το μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων, κ. Ρίζος Μαρούδας.
Παράλληλα σημείωσε πως η απόσυρση του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ για να προσέλθουν οι αγρότες στο τραπέζι του διαλόγου, όπως έχει καλέσει η κυβέρνηση.
«Ο καθένας θα κριθεί από τις επιλογές του», σχολίασε ο κ. Μαρούδας, σχετικά με την πρόθεση του μπλόκου των Τεμπών.


Αποστόλου: Σειρά πρωτοβουλιών για τον αγροτικό κόσμο

Σειρά πρωτοβουλιών για τον αγροτικό χώρο με ουσιαστικές παρεμβάσεις εξυγίανσης στην αγορά αγροτικών προϊόντων και δυναμικά εργαλεία διευκόλυνσης της παραγωγής - εντός του έτους - ανακοινώνει σε συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, ενώ μιλά και για τις σκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο αναφορικά με τη βελτίωση του ασφαλιστικού, αλλά και του φορολογικού.
Ο υπουργός αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν τον ΟΓΑ, ο οποίος πέραν του ασφαλιστικού οργανισμού για τους αγρότες, είχε ανέκαθεν και έναν ρόλο κοινωνικό και προνοιακό. Επισημαίνει ότι δίνει συντάξεις σε πολύ περισσότερους, «κοινωνικού χαρακτήρα θα λέγαμε, που παίρνουν οι μανάδες τους, οι πατεράδες τους, οι άνθρωποι που κράτησαν τα χωριά μας ζωντανά».
Υπογραμμίζει ότι με το σχέδιο της κυβέρνησης «οι αγρότες παύουν να είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού, αποκτούν ίσα δικαιώματα με όλους τους Έλληνες, εξασφαλίζουν την εθνική σύνταξη και χτίζουν δικαιώματα όπως όλοι».
Για το φορολογικό ο κ. Αποστόλου ανακοινώνει ότι η κυβέρνηση εξετάζει βελτιώσεις, τονίζοντας ότι «με την υιοθέτηση του συστήματος εσόδων- εξόδων και με το αφορολόγητο των επιδοτήσεων μέχρι 12.000 ευρώ, οι αγρότες θα έχουν τελικά πολύ μικρή επιβάρυνση».
Αναγνωρίζει το υψηλό κόστος παραγωγής στην Ελλάδα και επιμένει ότι η αποτύπωση στο βιβλίο εσόδων- εξόδων όλων των πωλήσεων και δαπανών (εργόσημο, μεροκάματα αλλοδαπών, και μελών της οικογένειας), το φορολογητέο υπόλοιπο για την τεράστια πλειοψηφία των αγροτών θα είναι πολύ μικρό.
Αναφορικά με το παράλληλο πρόγραμμα για τον αγροτικό χώρο που θα ληφθεί το 2016 ο υπουργός ανακοινώνει ορισμένες παρεμβάσεις που θα επιλύσουν χρόνια προβλήματα του κλάδου, όπως:
- Χρηματοδοτικά εργαλεία με τη μόχλευση πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και αξιοποίηση σχολάζουσας δημόσιας αγροτικής περιουσίας ως εγγύηση για την άντληση ρευστότητας.
- Μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας με αξιοποίηση των ΑΠΕ, αλλά και της παραγωγής, με παρεμβάσεις στον τομέα των εφοδίων (φυτοφάρμακα, σπόροι, λιπάσματα). Ήδη συστάθηκε επιτροπή συγκέντρωσης στοιχείων για παρέμβαση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
- Στον τομέα της διακίνησης των προϊόντων θα ληφθούν μέτρα για την καταστολή της δράσης των μεσαζόντων «που λυμαίνονται τον χώρο» και των αφορολόγητων υπερκερδών τους.
-       Ενίσχυση συλλογικών μορφών οργάνωσης της παραγωγής και μεταποίησης.
-       Επαναφορά του γεωπόνου στο χωράφι με συμβουλευτικές δομές σε όλη τη χώρα.
Τέλος αναφορικά με το Μητρώο των επαγγελματιών αγροτών το οποίο κατηγορείται για «ταξική μεροληψία», ο κ. Αποστόλου το χαρακτηρίζει ως εργαλείο για να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αφορά μόνο τους μαγαλοαγρότες, γιατί η χώρα έχει ανάγκη την παραγωγή και την αγροτική δραστηριότητα όσων ζουν στην ύπαιθρο αλλά έχουν έσοδα και από άλλες δραστηριότητες.





(Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Twitter από τον χρήστη @MakisSinodinos)


(Φωτογραφία που αναρτήθηκε στο Twitter από τον χρήστη @SavvasKarma)


(Φωτογραφία που αναρτήθηκε στο Twitter από τον χρήστη @risinggalaxy)








(Φωτογραφίες του BankingNews.gr)

Αποστόλου (υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης): Στον διάλογο των αγροτών με τον πρωθυπουργό θα λειανθούν πολλά ζητήματα


«Στον διάλογο με τον Πρωθυπουργό θα λειανθούν πολλά ζητήματα που έχουν προκύψει», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, από τη βήμα της Βουλής, υπογραμμίζοντας ότι «ο διάλογος είναι στο DNA μας».
«Μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό έχουμε δει όλους τους αγρότες σε όλη την Ελλάδα και βεβαίως πάντα τους περιμένει ο Πρωθυπουργός που πολύ σύντομα θα τους δει». 
Μιλώντας στη Βουλή σε επερώτηση του ΠΑΣΟΚ για το αγροτικό, ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε ότι «υπάρχουν 3,5 δισ. ευρώ ενισχύσεις για τους αγρότες κάθε χρόνο. 
Η κυβέρνηση τόσο για το φορολογικό όσο και για το ασφαλιστικό αντιμετωπίζει όσο γίνεται πιο ευνοϊκά, και με την ιδιαιτερότητά του, τον αγροτικό χώρο».
Τα εισοδήματα του 2015 δεν θα έχουν αλλαγή σε σχέση με αυτά που ισχύουν σήμερα: θα είναι περίπου 255 εκατ. ευρώ αυτά που θα πληρώσουν και θα ισχύουν τα αφορολόγητα που ισχύουν και σήμερα» τόνισε ο κ. Αποστόλου.
Ο κ. Αποστόλου απευθυνόμενος στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σημείωσε: «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. Βρήκαμε το νόμο που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν και φορολογεί με 13% από το πρώτο ευρώ. 
Θα πλήρωναν το 2014 670 εκατ. και με την παρέμβαση που κάναμε πλήρωσαν 240 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι έμειναν εκτός φορολογητέας ύλης 5.000 ευρώ για κάθε αγρότη».


Τι μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr: 

Τεταμένη είναι η κατάσταση σε πολλά σημεία της Αττικής καθώς από το πρωί εκτυλίσσονται επεισόδια και συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και αγρότες, οι οποίοι προσεγγίζουν την Αθήνα για το μεγάλο συλλαλητήριο του κατά των μέτρων της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.
Ύστερα από τα επεισόδια που ξέσπασαν νωρίς το πρωί έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, συγκρούσεις υπήρξαν και στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, στο ύψος του Χαϊδαρίου.
Τα επεισόδια στο Χαϊδάρι άρχισαν όταν η αστυνομία εμπόδισε την πορεία των αγροτών από την Πελοπόννησο, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να περάσουν τα αγροτικά οχήματα παρά μόνο τα λεωφορεία που μεταφέρουν τους αγρότες.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των αγροτών, οι οποίοι άρχισαν να επιτίθενται με πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή, οι οποίες απάντησαν με χημικά.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, οι αγρότες έσπασαν περιπολικό της αστυνομίας.
Σε παρέμβαση του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ.Τόσκας απέδωσε τα επεισόδια στο Χαϊδάρι σε ακροδεξιά στοιχεία.
«Είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε τη διαδήλωση των αγροτών, όμως ακροδεξιά στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή και έχουν τραυματίσει αστυνομικούς.
Ακροδεξιά στοιχεία της Χρυσής Αυγής δημιούργησαν τα επεισόδια στο Χαϊδάρι και είμαι σίγουρος ότι οι αγρότες θα απομονώσουν όσους προσπαθούν να αμαυρώσουν τη συγκέντρωση» υποστήριξε ο κ.Τόσκας, τονίζοντας ότι τα επεισόδια στο Χαϊδάρι δεν είχαν σχέση με όσα εκτυλίχθηκαν έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Νωρίτερα, στα επεισόδια έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές τεσσάρων αγροτών, κίνηση που προκάλεσε την αντίδραση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων.
«Καταγγέλουμε την χωρίς αιτία σύλληψη του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου πρώην Δήμου Κρυονερίδας Γιώργου Μαριδάκη καθώς και του συνάδελφου Νίκου Μπουρμπάκη από τις αστυνομικές αρχές.
Κατασχέθηκε επίσης και το αγροτικό όχημα με τις προμήθειες των διαδηλωτών από τα Χανιά.
Ο αυταρχισμός και η προσπάθεια δημιουργίας κλίματος τρομοκρατίας δεν θα περάσει.
Απαιτούμε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι ο συνάδελφοι που κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως καθώς και το αγροτικό αυτοκίνητο με τις προμήθειες μας» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία.
Σημειώνεται ότι πριν από λίγο τα διόδια των Αφιδνών πέρασαν πάνω από 17 τρακτέρ αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας καθώς συνεχίζεται η προσέλευση των αγροτών στην πόλη της Αθήνας προκειμένου να λάβουν μέρος στο παναγροτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος.

Αποστόλου (υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης): Οι σκηνές έξω από το υπουργείο είχαν στόχο να αμαυρώσουν τον αγώνα των αγροτών
Στα επεισόδια έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε και ο υπουργός Ευάγγελος Αποστόλου, ο οποίος κάλεσε τους εκπροσώπους των αγροτών να απομονώσουν και να καταδικάσουν «αυτές τις ακραίες συμπεριφορές».
«Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχαν στόχο να αμαυρώσουν τον αγώνα των αγροτών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο 1ος όροφος του υπουργείου υπέστη ζημιές και ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί εργαζομένων.
Είναι κρίμα για την ιστορία του αγροτικού κινήματος να προστεθούν τέτοιες μαύρες σελίδες» τόνισε ο κ.Αποστόλου, ο οποίος υποστήριξε: «Ο δρόμος είναι ένας: ο δρόμος του διαλόγου και αυτόν τον έχει ήδη ανοίξει ο Πρωθυπουργός».
Εστία έντασης από το πρωί ήταν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Εκεί κατέφτασαν από το πρωί οι αγρότες από την Κρήτη, οι οποίοι ζήτησαν από τις εκεί παρατεταγμένες αστυνομικές δυνάμεις να αποχωρήσουν προκειμένου να πραγματοποιήσουν ειρηνική και συμβολική διαμαρτυρία στο υπουργείο.
Νωρίτερα, οι συγκεντρωμένοι αγρότες και ενώ περίμεναν την απόφαση της αστυνομίας, επικράτησε ένταση, όταν έμαθαν πως στην πλατεία Καραϊσκάκη η αστυνομία εμποδίζει να συνεχίσει την πορεία του ένα αγροτικό αυτοκίνητο φορτωμένο με αγροτικά προϊόντα.
Στην συνέχεια εκτυλίχθηκαν πρωτόγνωρες σκηνές, όταν ομάδα αγροτών πήρε στο... κυνήγι άνδρες των ΜΑΤ και περιπολικά της αστυνομίας.
Κατόπιν του περιστατικού αυτού οι αγρότες επέστρεψαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου ήταν παρατεταγμένες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην είσοδο του.
Αν και προσωρινά διαφάνηκε πως η ένταση είχε αποκλιμακωθεί, η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο με τους αγρότες να πετούν τομάτες, μπουκάλια, πέτρες και καπνογόνα στις δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες απάντησαν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης.
Από τον πετροπόλεμο έχουν σπάσει τα τζάμια του κτηρίου του υπουργείου ενώ ο χώρος μπροστά από το υπουργείο παραπέμπει σε βομβαρδισμένο τοπίο.

Τόσκας (υπ. Προστασίας του Πολίτη): Απαράδεκτα τα όσα συνέβησαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – Τραυματίες 10 αστυνομικοί
Απαράδεκτα χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν νωρίτερα σήμερα το πρωί έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανάμεσα σε δυνάμεις των ΜΑΤ και αγρότες από την Κρήτη.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο υπουργός υποστήριξε πως η κυβέρνηση θέλει να διαφυλαχθεί το δημοκρατικό δικαίωμα της διαμαρτυρίας, υπό την προϋπόθεση ότι οι διαδηλώσεις θα είναι ειρηνικές.
Ο κ. Τόσκας υποστήριξε ότι οι απαιτήσεις των αγροτών να ανέβουν στον χώρο του υπουργείου και να κάνουν κατάληψη ήταν απαράδεκτες, επισημαίνοντας πως από τα επεισόδια τραυματίστηκαν 10 αστυνομικοί.

AGROTESPEIRAIAS7

Την ίδια στιγμή, οι πρώτες σκηνές των αγροτών έχουν στηθεί στην πλατεία Συντάγματος, διαμηνύοντας πως θα παραμείνουν στην πλατεία τόσο σήμερα όσο και αύριο Σάββατο.

Θα μπουν τρακτέρ στο κέντρο
Σε συμφωνία με τους αγρότες της Νίκαιας κατέληξε η αστυνομία, η οποία θα επιτρέψει την είσοδο μικρού αριθμού τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πρότεινε στα μπλόκα που επέμεναν να κατεβάσουν τρακτέρ στο Σύνταγμα, να στείλουν έναν συμβολικό αριθμό με συγκεκριμένους όρους αλλά οι εκπρόσωποι των περισσότερων μπλόκων δεν συμφώνησαν, εκτός από το μπλόκο της Νίκαιας.
Κατόπιν αυτού, υπήρξε συμφωνία μεταξύ υπουργείου και αγροτών να έρθουν στην Αθήνα 17 τρακτέρ του μπλόκου της Νίκαιας, καθώς και τρία-τέσσερα αγροτικά αυτοκίνητα, συνοδευόμενα από περιπολικά.
Τα τρακτέρ θα κινηθούν στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ 4-6 το απόγευμα, πάντα με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων και στη συνέχεια θα αποχωρήσουν.

Στο πλευρό των αγροτών ΑΔΕΔΥ και άλλοι εργαζόμενοι
Στην πλατεία Συντάγματος θα βρεθούν το απόγευμα οι αγρότες από τουλάχιστον 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα.
Το αγροτικό συλλαλητήριο θα έχει χαρακτήρα διαμαρτυρίας όλων των επαγγελματικών κλάδων ενάντια στο Ασφαλιστικό, αφού συμμετοχή έχει δηλώσει η ΑΔΕΔΥ, ενώ συγκεντρώσεις στο υπουργείο Εργασίας και στην Κλαυθμώνος έχουν προγραμματίσει γιατροί, δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Η ΑΔΕΔΥ προγραμματίζει στις 5 το απόγευμα συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή.
Σήμερα, Παρασκευή και αύριο Σάββατο η Αθήνα θα είναι πόλη υπό πολιορκία, αφού το Σάββατο εκτός από τους αγρότες που θα παραμένουν στο Σύνταγμα, όπως τουλάχιστον έχουν σχεδιάσει, συλλαλητήριο έχει προγραμματίσει και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.
Οι αγρότες διεκδικούν μεταξύ άλλων απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό, κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, καθιέρωση αφορολόγητου πετρελαίου αλλά και αποτροπή κατάσχεσης πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή εκτάσεων εξαιτίας δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο».

AGROTESPEIRAIAS10

Απροσπέλαστο το κέντρο
Απροσπέλαστο είναι το κέντρο της Αθήνας λόγω των συγκεντρώσεων των αγροτών.
Ήδη είναι κλειστές οι οδοί Αθηνάς, Πειραιώς και Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα κλείσουν οι περισσότεροι κεντρικοί δρόμοι της πόλης.
Μετ΄εμποδίων θα διεξάγεται σήμερα η κίνηση, καθώς σε λίγη ώρα, αναμένεται να κλείσουν οι περισσότεροι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας.


agrtiam7

agrtiam2

Καπνογόνα και ντομάτες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Ένταση υπήρξε νωρίτερα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου βρέθηκαν οι αγρότες από την Κρήτη.
Ομάδα αγροτών μάζεψε ορισμένες ντομάτες από το δρόμο και κατευθύνθηκαν στο υπουργείο όπου τις πέταξαν στους άνδρες των ΜΑΤ.







(πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 08:46)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης