Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παρίσι: Οι 8 κόκκινες κάρτες της τρόικας στην Αθήνα - Εντείνει τις πιέσεις για ασφαλιστικό, απολύσεις στο δημόσιο και ενιαίο μισθολόγιο

Παρίσι: Οι 8 κόκκινες κάρτες της τρόικας στην Αθήνα - Εντείνει τις πιέσεις για ασφαλιστικό, απολύσεις στο δημόσιο και ενιαίο μισθολόγιο
Η λίστα με τα μέτρα που παρουσίασε η ελληνική πλευρά με το σκεπτικό ότι θα έφεραν περισσότερα έσοδα δεν ικανοποίησε την τρόικα
Με την… ουρά κάτω από τα σκέλια επέστρεψε για δεύτερη φορά η κυβέρνηση από το Παρίσι.
Οι δανειστές όχι μόνο προσγείωσαν τη λίστα με τα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού το 2015 που παρουσίασε η ελληνική πλευρά αλλά ενέτεινε τις πιέσεις στα εξής τρία «καυτά» μέτωπα της διαπραγμάτευσης:
Τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, τις απολύσεις στο δημόσιο, το νέο απεργιακό νόμο και το νέο ενιαίο μισθολόγιο.
Επιδεικνύοντας για το ποιος κάνει κουμάντο σε αυτές τις συζητήσεις, ανεξαρτήτως του εδάφους επί του οποίου λαμβάνουν χώρα, οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) κατά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και τα υπόλοιπα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας εξέφρασαν την δυσφορία τους για το γεγονός ότι η κυβέρνηση προχώρησε μονομερώς στη θεσμοθέτηση της ρύθμισης των 100 δόσεων για όσους χρωστούν σε Εφορία και Ταμεία.
Αυτή ήταν η πρώτη κόκκινη κάρτα από τους δανειστές. Ακολούθησαν και άλλες που αφορούσαν στα εξής μέτωπα:
1. Την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015 που υπολογίζεται από την τρόικα στα 3,6 δισ. ευρώ.
Η λίστα με τα μέτρα που παρουσίασε η ελληνική πλευρά με το σκεπτικό ότι θα έφεραν περισσότερα έσοδα δεν ικανοποίησε την τρόικα.
Αυτά ήταν:
*Η μεγαλύτερη απόδοση του ΕΝΦΙΑ (πάνω από 80% αντί για εκτίμηση τρόικας 70%)
* Πρόσθετα έσοδα από την νομιμοποίηση αυθαιρέτων.
*Δέσμευση καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων από όσους εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και απάτης.
* Επιπλέον έσοδα από το μέρισμα της ανάπτυξης ( σ.σ. ο πήχης έχει τοποθετηθεί στο 2,9% του ΑΕΠ για το 2015).
* Την καλύτερη του αναμενομένου εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού που κλείσει με πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ.
2. Την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, που κατά το ΔΝΤ εντοπίζεται στο Β΄ εξάμηνο του 2015 και φθάνει τα 12,6 δισ. ευρώ.
Το ζήτημα αυτό συνδέεται άμεσα με τη διαπραγμάτευση για την περαιτέρω απομείωση του χρέους που έχει πάει αρκετά πίσω.
3. Τη διαμόρφωση του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, το οποίο θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από το 2015.
4. Την υιοθέτηση παραμετρικών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα με βάση αναλογιστικές μελέτες και την κατάργηση εναπομεινάντων φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν κύρια ασφαλιστικά ταμεία με νόμο που θα ψηφιστεί τον Νοέμβριο.
5. Την εκ νέου αξιολόγηση του πλαισίου για τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο.
6. Την κατάργηση των περισσότερων υφιστάμενων κοινωνικών επιδομάτων και παροχών από το 2015 και την ένταξή τους σε ένα ενιαίο επίδομα φτώχειας που θα ονομαστεί «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» και θα καταβάλλεται μόνο σε όσους έχουν ετήσιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα μέχρι 4.800 ευρώ.
7. Την αλλαγή του καθεστώτος στο ΦΠΑ.
8. Την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων καθώς οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο για έσοδα 9,6 δισ. ευρώ έως το 2016.
Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης συνάντησης της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, στο Παρίσι αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν το χάσμα σε σχέση με τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015.
«Δεν καθορίστηκε ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα.
Θα ανακοινωθεί ημερομηνία τις επόμενες ημέρες», συμπλήρωσε ο ίδιος αξιωματούχος ερωτηθείς για την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα και πρόσθεσε ότι «δεν συζητήθηκε παράταση του τρέχοντος προγράμματος της χώρας μετά το τέλος του έτους».
Μετά το Παρίσι, την σκυτάλη των συζητήσεων με την τρόικα παίρνει το σημερινό Euroworking Group στο οποίο η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Τάσο Αναστασάτο.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης