Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δραματική ανατροπή στο παρά πέντε - Το ΝΑΤΟ δεν στέλνει στρατό στην Ουκρανία – Η Ρωσία «κλειδώνει» Οδησσό, τρόμος στη Δύση

Δραματική ανατροπή στο παρά πέντε - Το ΝΑΤΟ δεν στέλνει στρατό στην Ουκρανία –  Η Ρωσία «κλειδώνει» Οδησσό, τρόμος στη Δύση
Η Corriere della Sera αποκαλύπτει προσχέδιο εγγράφου της επικείμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ σύμφωνα με το οποίο η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν θα στείλει στρατό στην Ουκρανία 
Το ΝΑΤΟ τελικά απορρίπτει την άμεση επέμβαση στον πόλεμο της Ουκρανίας, όπως αποκαλύπτεται σε προσχέδιο απόφασης της Συνόδου κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην Ουάσινγκτον (9 – 11 Ιουλίου 2024).
Σύμφωνα με το προσχέδιο του εγγράφου, που φέρνει στη δημοσιότητα η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, το ΝΑΤΟ δεν θα εγκρίνει κάποιο επιχειρησιακό σχέδιο για την Ουκρανία και ενώ προηγήθηκαν οι αυστηρές προειδοποιήσεις της Ρωσίας για σκληρά αντίποινα σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής της Δύσης.  
«Όχι μπότες στο έδαφος», τιτλοφορείται χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της Corriere della Sera.
Η στρατηγική, που υπαγορεύεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν αλλάζει, όχι χερσαίες δυνάμεις στο θέατρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων γράφει χαρακτηριστικά.
Το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα στην εμπόλεμη ζώνη για να βοηθήσει την Ουκρανία, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.
«Δεν υπάρχουν σχέδια για αποστολή μάχιμων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία», είπε.
Πάντως πρόσθεσε με νόημα ότι ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν στρατιωτικούς αξιωματούχους στις πρεσβείες τους στο Κίεβο, που παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη στο ουκρανικό καθεστώς.

Το ΝΑΤΟ δεν στέλνει στρατό αλλά ενισχύει την ανατολική του πτέρυγα

Μέχρι τώρα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin, ήταν εκείνος που ηγούνταν της «ομάδας Ramstein», δηλαδή εκείνων των 50 χωρών που υποστηρίζουν τον ουκρανικό στρατό.
Στη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου, ωστόσο, θα αποφασιστεί η μεταφορά αυτού του έργου στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Η κίνηση έχει έναν πρακτικό λόγο: το 99% του υλικού που παραδίδεται στο Κίεβο προέρχεται από τους 32 εταίρους της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, όμως υπάρχει όμως και μια πολιτική εξήγηση: Η δράση του δυτικού μπλοκ θα είναι πιο συμπαγής τόσο στα μάτια της κοινής γνώμης των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ, όσο και απέναντι στη Ρωσία.
Κατά τα λοιπά, το ΝΑΤΟ συνεχίζει να ενισχύει την ανατολική του πλευρά
Μέσα σε λίγες εβδομάδες η Συμμαχία θα μπορεί να υπολογίζει σε 300.000 στρατιώτες έτοιμους να αναπτυχθούν κατά μήκος της κορυφογραμμής από τη Βαλτική στη Βουλγαρία.
Φτάνουν ανησυχητικά νέα από το μέτωπο
Σύμφωνα με την Corriere della Serra, το ΝΑΤΟ ανησυχεί ότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν να διασπάσουν τα ανατολικά χαρακώματα στην Ουκρανία.
Επιπλέον, πόλεις όπως το Kharkiv και η Οδησσός μένουν χωρίς ασπίδα: Πρόκειται για έναν εύκολο στόχο πλέον για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

corriere.JPG
Οι κόκκινες γραμμές που είχε θέσει το ΝΑΤΟ

Το δημοσίευμα της Corriere della Sera έρχεται να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα μίας άλλης ιταλικής εφημερίδας, της La Repubblica που αναφερόταν στις δύο κόκκινες γραμμές που είχε θέσει το ΝΑΤΟ και οι οποίες δεν φαίνεται να παραβιάζονται ώστε να προκληθεί η στρατιωτική εμπλοκή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Η πρώτη «κόκκινη γραμμή» αφορά στην άμεση ή έμμεση συμμετοχή τρίτου στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο, που συνοδεύεται από έντονες ανησυχίες και δισταγμούς στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και περιστρέφεται γύρω από τη βεβαιότητα ότι η Ρωσία θα διασπάσει τις αμυντικές γραμμές της Ουκρανίας.
Τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, εξάλλου, είναι πολύ μεγάλα και ευάλωτα και τα στρατεύματα του Zelensky δεν είναι πλέον σε θέση να τα ελέγξουν, επισημαίνει η La Repubblica.
Ωστόσο ο πραγματικός εφιάλτης για το ΝΑΤΟ είναι η πιθανότητα να προκαλέσει ένα ρήγμα στα βορειοδυτικά της Ουκρανίας.
Οι αξιωματούχοι του Βορειοατλαντικού Συμφώνου εκτιμούν ότι έτσι θα δημιουργούνταν ένας διάδρομος μεταξύ Κιέβου και Λευκορωσίας.
Είναι ένα σενάριο το οποίο το θεωρούν άκρως ρεαλιστικό.
Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ σε μία τέτοια εξέλιξη, η Λευκορωσία θα εμπλεκόταν άμεσα στον πόλεμο.
Τα στρατεύματά της και το οπλοστάσιό της είναι κρίσιμα για τη Μόσχα.
Και μόνο αυτή η περίσταση θα ενεργοποιούσε την επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, επισημαίνει η ιταλική εφημερίδα.
Η δεύτερη κόκκινη γραμμή περιλαμβάνει μία «στρατιωτική πρόκληση» της Ρωσίας κατά της Βαλτικής ή της Πολωνίας ή μια στοχευμένη επίθεση κατά της Μολδαβίας.
Στο εν λόγω ενδεχόμενο δεν περιλαμβάνεται κατ’ ανάγκη μία ρωσική εισβολή.
Η νατοϊκή επέμβαση θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί και με μία ρωσική στρατιωτική ώθηση που θα δοκίμαζε τη δυτική αντίδραση.
Όπως επισημαίνει η La Repubblica, η συλλογική Δύση εκτιμά ότι μία τέτοια ρωσική κίνηση θα αποφασιζόταν λόγω του ρευστού πολιτικού σκηνικού σε ΗΠΑ και ΕΕ καθώς το 2024 είναι έτος εκλογών για πολλές χώρες.
Νατοϊκοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Κρεμλίνο θα προσπαθούσε να προκαλέσει σύγχυση σε ΝΑΤΟ, ΕΕ.
Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν πως το ΝΑΤΟ σε μία τέτοια περίπτωση θα επέμβει.

Η Δύση αποδέχεται την κατάληψη ολόκληρου του Donbass από τη Ρωσία

ΝΑΤΟ και ΕΕ παρακολουθούν με έντονη ανησυχία τις εξελίξεις γύρω από τη ρωσική επίθεση στο Donbass καθώς είναι ορατό το σενάριο κατάρρευσης των στρατευμάτων της Ουκρανίας.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τους δυτικούς ηγέτες να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στον Vladimir Putin: άλλο είναι να διεισδύσεις βαθιά στα ανατολικά εδάφη, άλλο να κατακτήσεις την πρωτεύουσα ή να εμπλέξεις τρίτα κράτη στον πόλεμο, σημειώνει η ιταλική εφημερίδα.
Με άλλα λόγια το ΝΑΤΟ θα επέμβει στην Ουκρανία σε κάθε περίπτωση για να μην πέσει η πρωτεύουσα Κίεβο στα χέρια της Ρωσίας, αποδεχόμενο κατά κάποιο τρόπο τη ρωσική νίκη στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
nato_6.jpg

Η αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ θα έφερνε πιο κοντά το πυρηνικό ολοκαύτωμα

Εν τω μεταξύ ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto τόνισε ότι η αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή που είχε χαράξει η συμμαχία για τον εαυτό της.
Μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε σε μια παγκόσμια σύγκρουση, είπε ο Szijjarto, σημειώνοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.
Ο Scott Ritter, πρώην αξιωματικός της CIA, πιστεύει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ θα έλθουν αντιμέτωπες με πυρηνικό όλεθρο, εάν στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία.
Εάν τα κράτη του ΝΑΤΟ στείλουν τον στρατό τους στη ζώνη σύγκρουσης, η Ρωσία μπορεί να αρχίσει να εξαπολύει πυρηνικά πλήγματα όχι στο έδαφος της Ουκρανίας, αλλά αμέσως σε κέντρα λήψης αποφάσεων σε χώρες μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, πιστεύει ο Ritter.
Η Δύση είναι αυτή που κλιμακώνει τη σύγκρουση καταρχήν και το ΝΑΤΟ μπορεί έτσι να έχει έναν πυρηνικό πόλεμο στο κατώφλι του, εκτιμά ο Αμερικανός ειδικός.

Η Ρωσία κλειδώνει Οδησσό και Kharkiv – Τώρα θα επιτεθεί με μεγαλύτερη ένταση

Η Ρωσία πρέπει να πάρει τον έλεγχο της Οδησσού και του Kharkiv τον Ιούνιο 2024, πιστεύει ο Τσετσένος ηγέτης Ramzan Kadyrov.
«Πιστεύω ότι πρέπει να επιτεθούμε με μεγαλύτερη ένταση, πρέπει να χτυπήσουμε σκληρά όσο υπάρχει χρόνος.
Αυτόν τον μήνα πρέπει να πάρουμε το κοντινότερο έδαφος, πρέπει οπωσδήποτε να πάρουμε την Οδησσό και το Kharkiv.
Στη συνέχεια, o Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky θα αναγκαστεί να συνθηκολογήσει, υπογράφοντας όλες εκείνες τις συμφωνίες που εγγυώνται την ασφάλεια της Ρωσίας αλλά και των πολιτών μας που ζουν στο έδαφος της Ουκρανίας επισημαίνει ο Kadyrov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης