Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Βerenberg Βank: Η ύφεση στην Ελλάδα φτάνει στο τέλος της - Μεγάλος ο πολιτικός κίνδυνος

Βerenberg Βank: Η ύφεση στην Ελλάδα φτάνει στο τέλος της - Μεγάλος ο πολιτικός κίνδυνος
Η λιτότητα ήταν το κατάλληλο φάρμακο για την Ελλάδα, ωστόσο η χώρα αναγκάστηκε να πάρει υπερβολική δόση...
Εντυπωσιακή χαρακτηρίζει τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας η Βerenberg Βank, αποτιμώντας τις τρέχουσες εξελίξεις που αφορούν στην κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Όπως επισημαίνει ο Holger Schmieding, επικεφαλής αναλυτής της Βerenberg Βank, η Ελλάδα κατόρθωσε μέχρι στιγμής να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα.
Η χώρα προέβη σε μαζικές περικοπές δαπανών, από την έναρξη της κρίσης μέχρι και σήμερα, περικοπές που εύκολα θα χαρακτηρίζονταν "άγριες".
Παρά την υψηλή φορολόγηση, τα κρατικά έσοδα παραμένουν αδύναμα, έχοντας πληγεί σφόδρα από τη βαθιά ύφεση στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα.





Όπως επισημαίνει στη συνέχεια η Βerenberg Βank, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει σταθεροποιηθεί και η ύφεση φτάνει στο τέλος της.  
Από την αρχή του τρέχοντος έτους, 2014, το momentum της ελληνικής οικονομίας ολοένα και ισχυροποιείται, λαμβάνοντας στήριξη από τη σταδιακή χαλάρωση της λιτότητας.
"Τα χειρότερα για την Ελλάδα έχουν περάσει", αναγνωρίζει ο Holger Schmieding, προειδοποιώντας ωστόσο πως η οικονομία δεν έχει φτάσει ακόμη στο στάδιο εκείνο της πειστικής ανάκαμψης.
Οι επενδύσεις στο επιχειρείν παραμένουν ακόμη αδύναμες, μην έχοντας λάβει ακόμη την αναγκαία ώθηση από τη σταδιακή βελτίωση θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.





Σύμφωνα με την Βerenberg Βank, η πολιτική αβεβαιότητα και η υψηλή φορολόγηση επιδρούν αρνητικά στην οικονομία.
Η ανησυχία της Βerenberg Βank για τον πολιτικό κίνδυνο στην Ελλάδα είναι μεγάλη.
Μάλιστα δεν διστάζει να θεωρήσει το ευάλωτο πολιτικό πεδίο στην Ελλάδα έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους που ενδέχεται να απειλήσει την πρόοδο και την ανάκαμψη της Ευρωζώνης.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τρεις μεγάλους κινδύνους βλέπει η Βerenberg Βank να απειλούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Οι τρεις κίνδυνοι είναι οι εξής:
- Πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα
- Δημοψήφισμα στη Σκοτία
- Ρωσο-ουκρανική κρίση
"Η λιτότητα ήταν το κατάλληλο φάρμακο για την Ελλάδα, ωστόσο η χώρα αναγκάστηκε να πάρει υπερβολική δόση από αυτήν...", σημειώνει, με νόημα, ο Holger Schmieding.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης