Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Συναγερμός στην Αθήνα για την εναέρια απειλή του Erdogan - Σχεδιάζονται τα ελληνικά «αντίμετρα» - Κρίσιμη η 11η Νοεμβρίου για κυρώσεις της ΕΕ στην Τουρκία

Συναγερμός στην Αθήνα για την εναέρια απειλή του Erdogan -  Σχεδιάζονται τα ελληνικά «αντίμετρα» - Κρίσιμη η 11η Νοεμβρίου για κυρώσεις της ΕΕ στην Τουρκία
Η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει ήδη αρχίσει να εξοπλίζει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας - Η προκλητικότητα της Άγκυρας ενδεχομένως να επιφέρει κυρώσεις από τις Βρυξέλλες
(upd) Η συστηματική χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Τουρκία στο Αιγαίο προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα, που εκλαμβάνει τη νέα αυτή εναέρια απειλή ως ιδιαίτερα σημαντική, ενώ συνολικά η επιθετική συμπεριφορά της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ έχει θορυβήσει την ΕΕ, που πιθανώς τον Νοέμβριο να εκκινήσει τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων.  
Η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει ήδη αρχίσει να εξοπλίζει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας, κάποια από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν  στις επιχειρήσεις της βόρειας Συρίας αλλά και στη Λιβύη, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Realnews.
Έτσι την Πέμπτη (31/10/2019) στη Λέσχη Αξιωματικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) με ερευνητικές ομάδες πανεπιστημίων αλλά και με εκπροσώπους ελληνικών εταιρειών με ένα και μοναδικό θέμα: τη λήψη ελληνικών «αντίμετρων» στην απειλή των τουρκικών UAV’s  και τον σχεδιασμό νέου ελληνικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.
Η συνάντηση οργανώθηκε από τη ΓΔΑΕΕ στο πλαίσιο υλοποίησης της Εθνικής Αμυντικής και Βιομηχανικής Στρατηγικής (ΕΑΒΣ) με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις Ένοπλες Δυνάμεις, το υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας  αλλά και του ενδιαφέροντος για το θέμα είναι ότι, η συζήτησε ξεκίνησε το πρωί με ομιλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος στην παρέμβασή του ζήτησε να προχωρήσει άμεσα ο σχεδιασμός για τη δημιουργία γραμμής παραγωγής ελληνικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ο κρίσιμος ρόλος των UAV’s

Τα μη επανδρωμένα  οχήματα αναλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο κρίσιμους ρόλους στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων, όπως αυτόν της επιτήρησης, της έρευνες και διάσωσης ή ακόμη και της προσβολής στόχων με αποτέλεσμα να θεωρούνται απαραίτητη προσθήκη στο οπλοστάσιο κάθε στρατού που φιλοδοξεί να αντεπεξέλθει με αποφασιστικότητα στις πολυσύνθετες επιχειρησιακές απαιτήσεις των καιρών.  
Στον τομέα αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρέπει να συμπεριληφθούν και όλα εκείνα τα συστήματα που προορίζονται να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν τα μη επανδρωμένα οχήματα, κάτι που βρίσκεται ακόμα σχετικά, στα πρώτα του βήματα και ήδη προσελκύει το ενδιαφέρον της αμυντικής βιομηχανίας.
Οι εκπρόσωποι των Γενικών Επιτελείων παρουσίασαν τις προδιαγραφές που χρειάζονται για τα UAV’s τα οποία πρέπει να αποκτήσει η Ελλάδα.
Κάθε επιτελείο είχε τις δικές του «ξεχωριστές απαιτήσεις» και αυτό επισημάνθηκε ως πιθανό πρόβλημα.
Θα πρέπει οι περισσότερες από αυτές τις απαιτήσεις να συμπεριληφθούν σε ένα ή το πολύ δύο UAV’s προκειμένου να αποφευχθεί το πρόβλημα της πολυτυπίας.

Ορόσημο η 11η Νοεμβρίου για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Την  ίδια ώρα ορόσημο για τη δρομολόγηση των κυρώσεων, κατά νομικών και φυσικών προσώπων που συμμετέχουν στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, επιχειρείται σύμφωνα με πληροφορίες, να καταστεί η 11η Νοεμβρίου, εν μέσω των απειλών Erdogan ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα.
Βρυξέλλες και Λευκωσία εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου, εάν είναι δυνατόν, στις 11 Νοεμβρίου να υιοθετηθεί η «λευκή λίστα» (empty annex), από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, κάτι που θα αποτελέσει την αφετηρία της διαδικασίας για την επιβολή περιοριστικών μέτρων κατά νομικών και φυσικών προσώπων που συμμετέχουν ή διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας, σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος».
Οι ίδιες πληροφορίες τ αναφέρουν ότι καταγράφηκε σημαντική πρόοδος επί της έγκρισης των δύο νομικών πράξεων στην ομάδα εργασίας Relex, με τη Λευκωσία να διασφαλίζει ένα σημαντικό πολιτικό κέρδος.
Κατόπιν αυστηρών οδηγιών του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, η Λευκωσία ζήτησε και εξασφάλισε ότι το κείμενο των νομικών πράξεων θα αντανακλά τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία οι έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας λαμβάνουν χώρα εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Κατά συνέπεια και μετά από παρέμβαση του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέσβη Νίκου Αιμιλίου, οι υπό συζήτηση και έγκριση νομικές πράξεις, αναμένεται να καθιστούν σαφές ότι τα νομικά και φυσικά πρόσωπα εμπλέκονται σε γεωτρητικές δραστηριότητες, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, σε όλο το εύρος τους.
Μια τέτοια εξέλιξη, θα ανατρέψει οριστικά την προσπάθεια γκριζαρίσματος της κυπριακής ΑΟΖ, στην οποία επιδόθηκε τους τελευταίους μήνες η Βρετανία.
Οι διαφορές επί των κειμένων των νομικών πράξεων που συζητούνται από τους «28» στην ομάδα εργασίας Relex, έχουν μεν σμικρυνθεί, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη κάποια σημεία διαφωνιών, επί των οποίων θα επιδιωχθεί συμφωνία τις προσεχείς μέρες, τόσο στην εν λόγω ομάδα εργασίας, όσο και στο ανώτατο διπλωματικό επίπεδο της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (Coreper).
Στόχος της όλης προσπάθειας είναι η «λευκή λίστα» να εγκριθεί εντός Νοεμβρίου, με το επίκεντρο να βρίσκεται στην 11η του τρέχοντος μηνός, προκειμένου η επιδιωκόμενη συμφωνία να εξασφαλίσει και τυπική πολιτική υιοθέτηση από το Συμβούλιο, ως σημείο Α, δηλαδή χωρίς συζήτηση.
Σε πρακτικό επίπεδο, εάν υλοποιηθεί ο στόχος αυτός, τότε ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει στα χέρια του τη «λευκή λίστα» και θα είναι πλέον σε θέση να υποβάλει συγκεκριμένα ονόματα νομικών και φυσικών προσώπων, τα οποία συμμετέχουν, εμπλέκονται ή διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας, στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ονόματα νομικών και φυσικών προσώπων έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν όλα τα κράτη-μέλη. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται να συνοδεύονται από εξαιρετικά λεπτομερή τεκμηρίωση, καθώς η περίληψή τους στη λευκή λίστα, θα συνεπάγεται την επιβολή ευρωπαϊκών περιοριστικών μέτρων εις βάρος τους.
Σημειώνεται ότι και κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης της λευκής λίστας με ονόματα νομικών και φυσικών προσώπων, θα ακολουθεί ανάλογη διαδικασία συζήτησης και εξασφάλισης συμφωνίας στην ομάδα εργασίας Relex, έγκρισης από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων, Coreper και υιοθέτησης με τυπική διαδικασία σε πολιτικό επίπεδο από οποιοδήποτε Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

•    Για νομικά πρόσωπα: Αναμένεται το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων που ενδεχομένως διαθέτουν εντός του εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
•    Για φυσικά πρόσωπα: Εφόσον πρόκειται για πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε θα επιβληθεί επίσης πάγωμα περιουσιακών στοιχείων. Εάν πρόκειται για πολίτες τρίτων χωρών, τότε θα τους επιβληθεί απαγόρευση εισόδου εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας, ενώ θα τεθεί και θέμα παγώματος περιουσιακών στοιχείων, εάν και εφόσον βεβαίως αυτά βρίσκονται εντός του εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι επί του παρόντος, η ομάδα εργασίας Relex, η οποία παρακολουθεί νομικά θέματα και επεξεργάζεται τη σύνταξη νομικών πράξεων, συζητά επί δύο προσχεδίων νομικών πράξεων που έχουν τεθεί ενώπιόν της. Αφενός, συζητείται προσχέδιο που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ της οποίας προΐσταται η Federica Mogherini) αναφορικά με τη σύσταση νέου καθεστώτος αυτόνομων περιοριστικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Και αφετέρου συζητείται ένα προσχέδιο εφαρμοστικού Κανονισμού, το οποίο υπέβαλε η Κομισιόν και αναπαράγει το πλαίσιο καθεστώτος αυτόνομων περιοριστικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νομικές υπηρεσίες των εμπλεκόμενων θεσμικών οργάνων, προσβλέπουν στη διασφάλιση ότι τα υπό συζήτηση δύο προσχέδια νομικών πράξεων, δεν θα αφήνουν περιθώριο για ενδεχόμενες νομικές επιπλοκές, καθώς το ζήτημα θεωρείται sui generis, μοναδικής φύσεως.
Εξαιρετικής σημασίας θεωρείται η «στόχευση» του όλου εγχειρήματος, ενώ μια από τις ιδιαιτερότητες του ζητήματος, η οποία οδηγεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να είναι εξαιρετικά προσεκτικές, αφορά στο γεγονός ότι τα πρόσωπα που εμπλέκονται στις έκνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, θα τοποθετηθούν στη λίστα «οριζόντια», ανεξαρτήτως δηλαδή της υπηκοότητάς τους ή της τοποθεσίας στην οποία ευρίσκονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης