Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Διαπραγμάτευση κατευνασμού Erdogan με Macron - Από την ανταλλαγή ύβρεων στην... τηλεδιάσκεψη (2/3)

Διαπραγμάτευση κατευνασμού Erdogan με Macron - Από την ανταλλαγή ύβρεων στην... τηλεδιάσκεψη (2/3)
Οι δύο ηγέτες έχουν να συνομιλήσουν από τον περασμένο Σεπτέμβριο
Σχετικά Άρθρα
Έπειτα από μια μακρά περίοδο εντάσεων με ανταλλαγή αλληλοκατηγοριών οι ηγέτες της Γαλλίας και της Τουρκίας θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Τρίτης 2 Μαρτίου.
Μάλιστα, τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για ένα «ραντεβού κατευνασμού», καθώς οι Emmanuel Macron και Recep Tayyip Erdogan έχουν να συνομιλήσουν από τον Σεπτέμβριο του 2020.
Σύμφωνα με τα Ηλύσια Πεδία, και όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, οι δύο πρόεδροι αναμένεται να συζητήσουν περιφερειακά ζητήματα, καθώς και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η προσέγγιση των δύο πλευρών έχει αρχίσει από τις αρχές του έτους, όταν στις 10 Ιανουαρίου ο Macron είχε απαντήσει θετικά και ιδιοχείρως στην επιστολή-πρόσκληση για επικοινωνία του Τούρκου ομολόγου του: «Αγαπητέ Tayyip, ας μιλήσουμε!
Στη διάθεσή σας για μια τηλεδιάσκεψη», έγραφε το ιδιόχειρο σημείωμα του Γάλλου προέδρου.

Η ανταλλαγή ύβρεων

Η αναδημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ μετά τη δολοφονία καθηγητή Ιστορίας και Γεωργαφίας, έξω από το σχολείο, στο οποίο δίδασκε, στα δυτικά προάστια του Παρισιού, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας αλλά και ίδιου του Erdogan.
Οι τόνοι ανέβηκαν, με τον Erdogan να χαρακτηρίζει τον Macron «εγκεφαλικά νεκρό» και να διερωτάται για την ψυχική του υγεία.
Ο Τούρκος πρόεδρος μάλιστα σε ένα από τα παραληρήματά του έχει απειλήσει ανοιχτά τον Macron λέγοντάς: «Ο Macron είναι πολύ απασχολημένος μαζί μου.
Κύριε Macron θα έχεις περισσότερα προβλήματα με μένα, προσωπικά.
Ήδη σου το έχω πει, πολλές φορές, αλλά δεν ακούς.
Δεν έχεις ιστορία και δεν ξέρεις ούτε της χώρας σου».
H Τουρκία είχε επίσης κατηγορήσει τη Γαλλία για ισλαμοφοβία, ζητώντας από μουσουλμανικά κράτη να κάνουν εμπάργκο σε γαλλικά προϊόντα.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ και η Ανατολική Μεσόγειος

Η Άγκυρα προκάλεσε τον εκνευρισμό της Γαλλίας – και άλλων δυτικών χωρών- και με την ανάμειξή της στο Λιβύη, καθώς επίσης και με τη στήριξή της στο Αζερμπαϊτζάν κατά την ένοπλη σύρραξη με την Αρμενία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Ωστόσο, την έντονη αντίδραση της Γαλλίας είχε προκαλέσει και η δραστηριότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και οι έρευνες του τουρκικού Oruc Reis.
Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία είχε λάβει «ανοιχτά» θέση υπέρ της Ελλάδας.

Η... ανακωχή

Όλα αυτά, όμως, φαίνεται πως αποτελούν παρελθόν. Και οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι...
Από τη μια πλευρά, ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης στη Λιβύη βγάζει εκτός παιχνιδιού τη Γαλλία.
Πρόσθετος παράγοντας της αλλαγής πλεύσης του Macron, σύμφωνα με εκτιμήσεις γεωπολιτικών παραγόντων, είναι και η εξομάλυνση των σχέσεων των μοναρχιών του Κόλπου με το Ισραήλ και το Κατάρ. Πρόκειται για μια εξέλιξη, που ανοίγει -έστω κι ένα δύσκολο- πεδίο αποκατάστασης των σχέσεων και της Τουρκίας με τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ.
Από την άλλη πλευρά, η αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ και η εκλογή του Joe Biden οδηγεί τον Erdogan στην αναζήτηση νέων συμμάχων.
Άλλωστε και ο ίδιος o Erdogan έχει εκφράσει την επιθυμία του να ανοίξει «νέα σελίδα» στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης