Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Fukuyama: Η ανάπτυξη drones από την Τουρκία αλλάζει το παιχνίδι και την αναβαθμίζει ως περιφερειακή δύναμη

Fukuyama: Η ανάπτυξη drones από την Τουρκία αλλάζει το παιχνίδι και την αναβαθμίζει ως περιφερειακή δύναμη

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας των drones θα επιτρέψει στην Τουρκία να καταστεί εξαγωγέας αμυντικής τεχνολογίας και αναβαθμίζει τον περιφερειακό της ρόλο, επισημαίνει ο διάσημος Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας, οικονομολόγος και συγγραφέας, Francis Fukuyama

Σχετικά Άρθρα
Βασική γεωπολιτική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός πως η απόκτηση μιας νέας αμυντικής τεχνολογίας, η οποία κατά το παρελθόν ανήκε σε λίγες χώρες, δηλαδή τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, έχει τη τρέχουσα μερίοδο αναβαθμίσει την Τουρκία σε σημαντικό διαμεσολαβητή και εξαγωγέα αυτού του είδους του εξοπλισμού και ταυτόχρονα επιτρέπει στην Άγκυρα να αναβαθμίσει τον περιφερειακό της ρόλο, επεσήμανε ο διάσημος για τις προβλέψεις του Αμερικανός  πολιτικός επιστήμονας, οικονομολόγος και συγγραφέας, Francis Fukuyama.

Ο Fukuyama έστρεψε την προσοχή των μελετητών των  γεωπολιτικών εξελίσεων στα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για άλλη μια φορά στο άρθρο του με τον τίτλο «Droning on in the Middle East», το οποίο δημοσιεύθηκε στις 5 Απριλίου στο Americanpurose.com.

Αλλάζει το παιχνίδι

Υπενθυμίζοντας τις θέσεις που είχε αναπτύξει σε ένα άρθρο της Financial Times το 2012, το οποίο δημοσιεύτηκε με τον τίτλο «Γιατί όλοι χρειαζόμαστε ένα δικό μας drone», ο  Fukuyama υποστήριξε ότι αν και άλλοι «παίκτες» αποκτήσουν  επίσης πρόσβαση στην τεχνολογία drone, που ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ,  αυτό θα είχε «μείζονες επιπτώσεις στις παγκόσμιες γεωπολιτικές ισορροπίες» και αναπόφευκτα «θα αλλάξει τη φύση των διακρατικών συγκρούσεων».
Επισήμανε ότι αν και τα drones δεν χρησιμοποιούνται ακόμη σε μεγάλο βαθμό σε αποστολές για τα πληγούν κρίσιμες υποδομές όπως οι πυρηνικοί σταθμοί, «το παγκόσμιο τοπίο έχει ήδη αλλάξει από τη χρήση των στρατιωτικών drones».

Η τακτική της Άγκυρας

Εδώ μπαίνει στη σκηνή η Τουρκία, σημειώνει ο Fukuyama ο οποίος υπογραμμίζει ότι πρόκειται για χώρα που στο παρελθόν βασίστηκε σε εισαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού όπως τα ισραηλινά αεροσκάφη Heron, αλλά δεν πέτυχε την ευρεία και αποτελεσματική χρήση τους, ανέπτυξε έτσι τη δική της τεχνολογία.
Τόνισε, επίσης, ότι τα εμπάργκο που επέβαλαν οι ΗΠΑ το 1975 στη σύμμαχό της του ΝΑΤΟ στις πωλήσεις αεροσκαφών Predator και Reaper οδήγησαν την Τουρκία στην εγχώρια παραγωγή των αεριωθούμενων αμυντικών οχημάτων.
«Ωστόσο, τα μη επενδρωμενα αεροσκάφη δεν είναι τόσο δύσκολο να κατασκευαστούν και τα πιο πρόσφατα τούρκικα είναι αρκετά εντυπωσιακά.
Το TB2 μπορεί να παραμείνει εν πτήσει για 24 ώρες και μπορεί να πραγματοποιήσει αποστολές αναγνώρισης και επίθεσης», έγραψε.

Οι κατασκευαστές

Επί του παρόντος, υπάρχουν δύο μεγάλοι κατασκευαστές drone στην Τουρκία, η Baykar - με επικεφαλής τον Selçuk Bayraktar ο οποίος σπούδασε στο MIT - που πούλησε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Bayraktar TB2 (UCAV) σε πολλές «συμμαχικές» χώρες, δηλαδή το Αζερμπαϊτζάν και την Ουκρανία, και την Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TAI) που πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία εξαγωγής για το όχημα Anka UCAV με την Τυνησία.

Αλλαγή παιχνιδιού

Σύμφωνα με τον Fukuyama, η χρήση των μη απανδρωμένων αεροσκαφών από την Τουρκία επιφέρει μια αλλαγή στις ισορροπίες ισχύος στις χερσαίες αντιπαραθέσεις παρόμοια με την αλλαγή προκλήθηκε από τα βρετανικά θωρηκτά τα οποία εξαιτίας των αεροπλανοφόρων ήταν παρωχημένα στις αρχές του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου» και άλλαξε το τοπίο στις ναυτικές μάχες..
Αυτό που πέτυχαν τα τουρκικά αεροσκάφη σηματοδοτώντας αυτή τη νέα εποχή είναι, σύμφωνα με τον διάσημο Αμερικανό διανοούμενο, αμφισβητεί το κάποτε ευρέως αποδεκτό επιχείρημα ότι «μόνο ένα τανκ θα μπορούσε να καταστρέψει ένα άλλο τάνκ».

Στόχοι


«Ένα από τα ελάχιστα γνωστά γεγονότα για τον πόλεμο της Μέσης Ανατολής του 1967 ήταν ότι μόνο λίγα αιγυπτιακά άρματα μάχης καταστέφηκαν από τη μαζική εναέρια εναέρια επίθεση του Ισραήλ, επειδή ήταν πολύ δύσκολο να χτυπήσεις έναν τόσο μικρό στόχο με ένα αεροπλάνο αυτό άλλαξε με την ανάπτυξη πυρομαμιχών ακριβείας αλλά χρειάζτηκε να χρησιμοποιηθούν πανάκριβες πλατφόρμες εκτοξευσή τους όπως το αεροσκάφος A-10 ενώ τώρα, όπως σημειώνει ο Fukuyama, έχει καταστέι δυνατόν φθηνότερος εξοπλισμός όπως τα drones να πλήττουν με σημαντικη ακρίβεια μικρούς στόχος χωρίς ταυτόχρονα να τίθεταιι σε κίνδυνο η ζωή των πιλότων.

Στη Συρία

«Στη διαδικασία, η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε σημαντικό περιφερειακό παικτη, με μεγαλύτερη ικανότητα διαμόρφωσης γεωπολιτικών απότελεσμάτων από τη Ρωσία, την Κίνα ή τις Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε ο Fukuyama, τονίζοντας ότι «η αποτελεσματικότητα αυτών των όπλων αποδείχθηκε για πρώτη φορά πέρα από τα σύνορα της Τουρκίας στη Συρία τον Μάρτιο του 2020, όπου σε αντίποινα για μια ρωσική - συριακή επίθεση που σκότωσε 36 Τούρκους στρατιώτες, η Άγκυρα ξεκίνησε μια καταστροφική επίθεση κατά των συριακών τεθωρακισμένων που μετακινούνταν στην επαρχία Idlib κατά μήκος των τουρκικών συνόρων»
«Βίντεο έδειξαν να καταστρέφουν το ένα συριακό τεθωρακισμένο όχημα μετά το άλλο, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 100 οχήματα μεταφοράς προσωπικού και συστημάτων αεροπορικής άμυνας»

Στη Λιβύη

Τα τουρκικά αεροσκάφη στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για να επιτεθούν σε μια αεροπορική βάση στη Λιβύη που χρησιμοποιήθηκε από τον Khalifa Haftar, υποστηριζόμενο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σταματώντας την επίθεση του πολέμαρχου της Λιβύης εναντίον της αναγνωρισμένης από το Ηνωμένο Βασίλειο κυβέρνησης της Τρίπολης.

Nagorno-Karabakh

Πιο πρόσφατα, κατά τη διάρκεια του πολέμου Nagorno-Karabakh, τουρκικά αεροσκάφη που παρενέβησαν υπέρ του Αζερμπαϊτζάν εναντίον των κατοχικών δυνάμεων της Αρμενίας, σημείωσε ο Φουκουγιάμα, «κατέστρεψε περίπου 200 τανκ, 90 άλλα τεθωρακισμένα οχήματα και 182 συστοιχίες αεράμυνας, αναγκάζοντας τα τελευταία να αποσυρθούν».

Μέση Ανατολή

«Τα μη απανδρωμένα αεροσκάφη έχουν συμβάλλει καταλυτικά  για να προωθήσουν την άνοδο της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης το 2020», καταλήγει ο Fukuyama, καθιστώντας τη Μέση Ανατολή γνήσια πολυπολική γεωπολιτική σκακιέρα, καθώς η Άγκυρα δεν συμμορφώνεται πλήρως με τα κράτη του Σουνιτικκού Κόλπου ή τις σιιτικές διαχωριστικές γραμμές που φαίνεται διχάζουν την περιοχή, αλλά διεκδικούν τη διεύρυνση της ισχύος τους κερδίζοντας έδαφος.

Τα κέρδη

«Αντιτάχθηκε στις αδελφές σουνιτικές δυνάμεις, τα κράτη του Κόλπου, στη Λιβύη. ταυτόχρονα, με τη Ρωσία, αγοράζοντας το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 ενώ επιτέθηκε στις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία», είπε ο όδιος, και επίσης πούλησε αεροσκάφη TB2 στην Ουκρανία, τα οποία θα ήταν δυνατό επίσης να αλλάξουν τις ισορροπίες στην εκεί συγορυση.
Μια τέτοια χρήση των μαχητικών αεροσκαφών οδήγησε τους μελετητές των γεωπολτικών συσχετισμών ισχύος να «προσπαθούν να καταλάβουν πώς να αμυνθούν έναντι των drones, και δεν είναι σαφές ποιος θα κερδίσει τον αγώνα μεταξύ των drone και των αντιμέτρων εναντίον τους».
DroNES.jpg
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης