Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ο Erdogan δεν θέλει να πουλήσει τουρκικά drones στην Σ. Αραβία... λόγω Ελλάδας – Κοινή άσκηση Τουρκίας - ΗΠΑ

Ο Erdogan δεν θέλει να πουλήσει τουρκικά drones στην Σ. Αραβία... λόγω Ελλάδας – Κοινή άσκηση Τουρκίας - ΗΠΑ
Erdogan: Οι Σαουδάραβες ζητούν τουρκικά UAV ενώ συνεργάζονται με τους έλληνες…
Σχετικά Άρθρα

Η Σαουδική Αραβία θέλει να αγοράσει τουρκικά μη επανδρωμένα drones δηλαδή UAV αλλά ο Erdogan ο τούρκος Πρόεδρος… εμφανίζεται προβληματισμένος.
Η Σαουδική Αραβία έχει συμμαχήσει με την Ελλάδα, θεωρεί ο Erdogan την συμμαχία Ελλάδος με Σαουδική Αραβία ως αντικίνητρο για πωλήσεις των τουρκικών UAV που κρίθηκαν άκρως αποτελεσματικά στον πόλεμο Αζερμπαϊτζάν με Αρμενία.

Erdogan: Οι Σαουδάραβες ζητούν τουρκικά UAV ενώ συνεργάζονται με τους έλληνες…

Η Σαουδική Αραβία ζήτησε να αγοράσει οπλισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) από την Τουρκία.
«Είναι συγκεχυμένο ενώ διεξάγουν στρατιωτική άσκηση με την Ελλάδα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο τούρκος Πρόεδρος Erdogan.
Η Σαουδική Αραβία παρευρέθηκε πρόσφατα σε μια συνάντηση την οποία η Τουρκία θεωρούσε «συμμαχία ενάντια στην Τουρκία».
Το «Φόρουμ της Φιλίας» πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και του Μπαχρέιν.
Οι αξιωματούχοι από τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συναντήθηκαν στην Αθήνα με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, οι οποίοι έχουν τακτική επαφή, και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian.
Οι χώρες αυτές έχουν πάρει θέση υπέρ της Ελλάδος στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία διαφωνούν εδώ και αρκετά χρόνια για διάφορα περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του δημοσιογράφου Khashoggi στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018.
Εκτός από το περιστατικό με τον Khashoggi, η προσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ, η υποστήριξη του πραξικοπήματος στην Αίγυπτο και η στάση όσον αφορά τη Λιβύη και τη Συρία είναι άλλα σημεία διαμάχης μεταξύ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας.

Οι Τούρκοι εξάγουν τεχνολογία

Το 2020, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Baykar σημείωσε πωλήσεις 360 εκατομμύρια δολάρια (2,5 δισεκατομμύρια λίρες τουρκίας) σε εξαγωγές.
Η Ουκρανία και το Κατάρ χρησιμοποιούν επί του παρόντος τα UAV καθώς και το Αζερμπαϊτζάν, τα οποία συνέβαλλαν στην νίκη επί της Αρμενίας στην πρόσφατη ένοπλη σύγκρουση στο Nagorno Karabakh.
Σύμφωνα με μελέτες, πολλά συστήματα αεροπορικής άμυνας, συστήματα ραντάρ, θωρακισμένα οχήματα, φορτηγά, οπλοστάσια, θέσεις και μονάδες που ανήκουν στον Αρμενικό Στρατό καταστράφηκαν με το TB2 της Bayraktar.
Το UAV Bayraktar σημείωσε ρεκόρ πτήσεων 27 ωρών κατά τη διάρκεια μιας δοκιμαστικής πτήσης στο Κουβέιτ το 2019.

Κοινή άσκηση Τουρκίας και ΗΠΑ

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και ο στρατός των ΗΠΑ αναμένεται να πραγματοποιήσουν κοινή εκπαίδευση για την αύξηση της διαλειτουργικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο πλαίσιο αυτό η τουρκική φρεγάτα TCG Gemlik, θα συμμετάσχει σε ναυτική άσκηση με επικεφαλής το πολεμικό σκάφος USS Eisenhower, στα νότια της Ρόδου.
Το TCG Gemlik, θα συμμετάσχει σε κάποια εκτεταμένη άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο στις 18 Μαρτίου.
Επίσης θα συμμετάσχει και σε άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο με το USS Eisenhower Aircraft Carrier, με τη συμμετοχή φρεγατών από τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων.

Η Τουρκία προσβλέπει σε βελτίωση του καθεστώτος θεώρησης Visa με την ΕΕ

Μπορούν να γίνουν βελτιώσεις σχετικά με την απελευθέρωση των θεωρήσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Cavusoglu.
Σε συνέντευξη Τύπου με τον Σλοβάκο υπουργό εξωτερικών, τονίστηκε ότι οι θεωρήσεις Visa σχεδιάστηκαν έτσι ώστε οι Τούρκοι πολίτες με διαβατήρια να μπορούν να εισέρχονται στις χώρες της Συνθήκες Σένγκεν εντός 180 ημερών για τρεις μήνες χωρίς καμία θεώρηση.
Η πρώτη σύνοδος κορυφής Τουρκίας-ΕΕ πραγματοποιήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2015.
Ταυτόχρονα η Τουρκία θα υποστηρίξει την προσφυγική κρίση έναντι μιας συμφωνίας για την τελωνειακή ένωση.
Η ΕΕ επίσης είχε υποσχεθεί να επιταχύνει τη διαδικασία των θεωρήσεων Visa για τους Τούρκους πολίτες.
Στην σύνοδο κορυφής στις 18 Μαρτίου 2016, τέθηκε εκ νέου το θέμα της θεώρησης της visa και προσδιορίστηκε νέα ημερομηνία, τον Ιούνιο του 2016.
Κατά την Τουρκία παρά την συμφωνία, δεν υπήρξε βελτίωση στο ζήτημα των θεωρήσεων visa.
Στις 10 Δεκεμβρίου 2020, οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν να καταρτίσουν έναν κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Ενώ η Γαλλία, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν πιέσει σκληρά για μέτρα κατά της Τουρκίας, άλλα κράτη της ΕΕ με επικεφαλής την Γερμανία ήθελαν διπλωματική προσέγγιση.
Η Τουρκία επανέλαβε πρόσφατα ότι είναι μέρος της ΕΕ και βλέπει το μέλλον της στην ΕΕ, ενώ θα συνεχίσει τις προσπάθειες για πλήρη ένταξη.
Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν επίσης πει ότι ελπίζουν για πρόοδο το 2021 και αναμένουν ότι η ΕΕ θα λάβει πρωτοβουλίες.
Εκτός από τους διμερείς δεσμούς μεταξύ Βρυξελλών και Τουρκίας, τέσσερα θέματα αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ημερήσια διάταξη, όπως ενημέρωση της μεταναστευτικής συμφωνίας με την ΕΕ, απελευθέρωση Visa για Τούρκους πολίτες, αλλαγές στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ και πρόταση της Τουρκίας για διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης