Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Daily Sabah: Η Ελλάδα αρνείται την τουρκική ταυτότητα στη Δυτική Θράκη και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Daily Sabah: Η Ελλάδα αρνείται την τουρκική ταυτότητα στη Δυτική Θράκη και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Αν λένε ότι είναι Τούρκοι, τότε είναι Τούρκοι. Πρέπει να το αποδεχτείτε, ανέφερε ο Cavusoglu

Η Ελλάδα συνεχίζει να απορρίπτει την ταυτότητα της τουρκικής κοινότητας στη Δυτική Θράκη παραβιάζοντας τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Sabah.
Όπως σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια την Πέμπτη, η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τους Τούρκους Μουσουλμάνους
Αναφερόμενος στην τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, ο Cavusoglu τόνισε: "Αν λένε ότι είναι Τούρκοι, τότε είναι Τούρκοι. Πρέπει να το αποδεχτείτε... Η Τουρκία έχει εφαρμόσει πολλές πρακτικές χωρίς αποκλεισμούς όσον αφορά τις μειονότητές της. Περιμένουμε μια αντίστοιχη θετική προσέγγιση από την Ελλάδα για την τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη."

Απαγόρευση της λέξης

Ο πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης Ozan Ahmetoglu επανέλαβε ότι η Ελλάδα απαγόρευσε τη χρήση της λέξης «τουρκική» στο όνομα της ένωσης πριν από 38 χρόνια, παρόλο που ιδρύθηκε το 1927. Αφού οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης υπέβαλαν αίτηση για τη νομιμότητα και την προστασία των δικαιωμάτων τους, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε υπέρ αυτών το 2008. Παρά την απόφαση, η Ελλάδα συνεχίζει να χαρακτηρίζει την κοινότητα ως «μουσουλμανική μειονότητα» απορρίπτοντας την τουρκική τους ταυτότητα. Οι ελληνικές αρχές απαγορεύουν τη χρήση της λέξης "τουρκικό" σε ονόματα οργανώσεων και πολλές μειονοτικές ομάδες έχουν κλείσει λόγω της χρήσης του όρου.
«Όταν λέτε: 'οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης έχουν κάποια προβλήματα', λένε: 'Δεν υπάρχουν Τούρκοι εκεί, είναι μόνο μουσουλμάνοι'. Υποστήριξαν τη Συνθήκη της Λωζάνης. Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία που να καθορίζει την εθνική ταυτότητα μιας κοινότητας που ζει σε μια περιοχή. Η Συνθληκη της Λωζάνης αναφέρει τους Έλληνες που ζουν στην Κωνσταντινούπολη ως μη μουσουλμάνους, αλλά η Τουρκία δεν έχετε πρόβλημα να τους ονομάζετε Έλληνες. Ακόμη και οι εκκλησίες έχουν επιγραφές με τη ελληνικές λέξεις."

Βλέποντας τη λέξη «Τούρκος» ως απειλή κατά της εθνικής της ασφάλειας, η Ελλάδα αρνείται να εφαρμόσει τις τρεις προηγούμενες αποφάσεις που ελήφθησαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τις υποθέσεις της Τουρκικής Ένωσης Θράκης, της Ένωσης Τούρκων Γυναικών Ροδόπης και της Ένωσης Νεολαίας Μειονοτήτων Meric, παρά τις εγκλήσεις από τις ευρωπαϊκές αρχές.
Ο Ahmetoglu υπογράμμισε ότι η ένωσή τους ήταν η πρώτη που ιδρύθηκε από τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης και πρόσθεσε: "Δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα μέχρι το 1983. Από κει και έπειτα, είπαν: 'Δεν υπάρχει Τούρκος στη Δυτική Θράκη.' Πρώτα, κατέβασαν την επιγραφή μας και στη συνέχεια ήθελαν να κλείσουν την ένωση. Ο εθνικός νόμος αποφάσισε εναντίον μας 22 χρόνια αργότερα. Υποβάλαμε αίτηση στο ΕΔΑΔ το 2005. Το 2008, κερδίσαμε την αγωγή ομόφωνα."

Πίστη και μουφτήδες

Ανέφερε επίσης ότι ανεξηθρησεία και εκπαιδευτικών δικαιωμάτων της τουρκικής κοινότητας έχει επίσης παραβιαστεί από την Ελλάδα. Ο Ahmetoglu είπε: «Θέλουμε τους εκλεγμένους μουφτήδες, όχι εκείνους που ορίζονται από την Ελλάδα. Διδάσκουν τη θρησκεία του Ισλάμ στα ελληνικά σε παιδιά της Τουρκίας. Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζονται στον τομέα της εκπαίδευσης των μειονοτήτων. Κάνουμε εκκλήσεις για βελτίωση της εκπαίδευσης. Όμως, δεν λαμβάνουν υπόψη τις απαιτήσεις ή τα παράπονά μας σχετικά με τον εκπαιδευτικό τομέα."
Η κοινότητα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης εκτιμάται ότι έχει 100.000 έως 150.000 μέλη, συνεχίσει το δημοσίευμα της Daily Sabah. Τα δικαιώματα των Τούρκων στην περιοχή κατοχυρώθηκαν βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923. Από τότε, ωστόσο, η κατάσταση είναι σταθερά επιδεινούμενη. Μετά την εξουσία της ελληνικής στρατιωτικής χούντας το 1967, η μειονοτική κοινότητα άρχισε να αντιμετωπίζει σκληρότερες διώξεις και παραβιάσεις δικαιωμάτων από το κράτος. Μετά την επιχείρηση της Τουρκίας το 1974 στην Κύπρο για την προστασία των Τουρκοκυπρίων εκεί, η ελληνική στρατιωτική χούντα τελικά έπεσε, αλλά οι αυστηροί περιορισμοί για την ομάδα των μειονοτήτων επέμειναν και εντάθηκαν. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ορισμένα δικαιώματα των Τούρκων αποκαταστάθηκαν εν μέρει, αλλά συνεχίστηκαν προβλήματα σχετικά με τις συλλογικές και τις πολιτικές ελευθερίες και νέες προκλήσεις έχουν εμφανιστεί.
Το ζήτημα της εκλογής των μουφτήδων αποτελεί χρόνιο πρόβλημα της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας από το 1991. Η εκλογή των μουφτή από μουσουλμάνους στην Ελλάδα ρυθμίστηκε στη Συνθήκη της Αθήνας του 1913 μεταξύ της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αργότερα συμπεριλήφθηκε στον νόμο της χώρας 2345/1920. Ωστόσο, η Ελλάδα ακύρωσε το νόμο το 1991 και άρχισε να διορίζει τους ίδιους τους μουφτήδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης