Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Προς... ρεβάνς ο Cavusoglu - Στη Θράκη (30/5), πριν από Δένδια, Μητσοτάκη (31/5) - Θα θέσει θέμα «τουρκικής» μειονότητας

Προς... ρεβάνς ο Cavusoglu - Στη Θράκη (30/5), πριν από Δένδια, Μητσοτάκη (31/5) - Θα θέσει θέμα «τουρκικής» μειονότητας

Η Τουρκία έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνει αρνητικό κλίμα ενόψει της επίσκεψης του Mevlut Cavusoglu στην Αθήνα

Σχετικά Άρθρα
(upd 2) Τη... ρεβάνς μετά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, όταν ο Νίκος Δένδιας απάντησε με επιχειρήματα σε όλους τους ισχυρισμούς του, ετοιμάζει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu.
Χαρακτηριστικό των προθέσεων του Mevlut Cavusoglu είναι ότι πρώτος σταθμός του ταξιδιού στην Ελλάδα θα είναι η Θράκη, όπου αναμένεται να μεταβεί την Κυριακή (30/5/2021) πραγματοποιώντας ιδιωτική επίσκεψη.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θα βρίσκεται στην Αθήνα, προσκεκλημένος του Νίκου Δένδια.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Τούρκου ομολόγου του.

Τη Δευτέρα 31 Μαΐου, δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του Mevlut Cavusoglu, στην Ελλάδα, προγραμματίζονται οι επίσημες συνομιλίες των δύο υπουργών Εξωτερικών.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών: «Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του Mevlüt Çavuşoğlu στην Αθήνα την Δευτέρα 31 Μαΐου 2021. Οι συνομιλίες θα εστιαστούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις».
Εν τω μεταξύ, κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Mevlut Cavusoglu στην Αθήνα, την προσεχή Δευτέρα.

Η δήλωση Μητσοτάκη για συνάντηση με Cavusoglu

Τα σενάρια για τη συνάντηση Μητσοτάκη με Cavusoglu -όπως είχε συμβεί και με τον Νίκο Δένδια όταν συναντήθηκε με τον πρόεδρο Erdogan- τροφοδοτούσε, τις τελευταίες ώρες, η τουρκική πλευρά.
Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επειδή στην Τουρκία ήδη γίνεται λόγος ότι ο Cavusoglu θα θέσει κατά την επίσκεψη στη χώρα μας, ζήτημα τουρκικής μειονότητας στην Θράκη, το Μαξίμου δεν «καίγεται» για μία τέτοια συνάντηση.
«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω, ούτε να διαψεύσω αυτά τα δημοσιεύματα.
Δεν έχουμε επίσημη επιβεβαίωση.
Εφόσον τα προγράμματά μας συμπέσουν, αν έρθει, έχω όλη την καλή διάθεση να συναντηθώ μαζί του όπως ο Tayyip Erdogan είδε τον Νίκο Δένδια.
Εγώ θα είμαι στα Χανιά το Σάββατο για άλλο λόγο.
Για το μνημόσυνο του πατέρα μου και για μια σημαντική εκδήλωση στην οποία θα παρουσιάσουμε αναλυτικά και με τη λεπτομέρεια που του αρμόζει το έργο του ΒΟΑΚ», δήλωσε χθες (25/5/2021) ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνάντησης του με τον Mevlut Cavusoglu.

Η Τουρκία πυροδοτεί το κλίμα

Ωστόσο, η Τουρκία έχει αρχίσει να διαμορφώνει ένα κάθε άλλο παρά θετικό κλίμα, ενόψει και της συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Yeni Safak, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα θέσει θέμα «τουρκικής» μειονότητας, με αφορμή και τις πρόσφατες αναφορές του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε «Πομακοχώρια» και «ελληνόπουλα».
Τα περί «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη αποτελούν πάγια θέση της Τουρκίας. Άλλωστε, αυτή ήταν και η αιτία για την επεισοδιακή live κόντρα Δένδια και Cavusoglu στην Άγκυρα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι τελευταίες αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη σε «Πομακοχώρια» και σε «Ελληνόπουλα» για τους μικρούς μαθητές της μειονότητας έχουν εξοργίσει την Άγκυρα που επιδιώκει να δώσει απαντήσεις εντός ελληνικής έδρας.
«Μεταξύ των θεμάτων που κατά προτεραιότητα θα τεθούν στη συνάντηση θα είναι και η απόπειρα της κυβέρνησης Αθήνας να δημιουργήσει μία πλαστή ταυτότητα για την τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Συνάντηση Μητσοτάκη με Erdogan

Πάντως, από την τουρκική πλευρά αναφέρεται ότι η επικείμενη συνάντηση Δένδια - Cavusoglu εκτός από «σημαντική» είναι και «προπαρασκευαστική» της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Recep Tayyip Erdogan, στo περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.
Άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ταχθεί υπέρ μιας συνάντησης του με τον Τούρκο πρόεδρο.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε τηλεοπτική του συνέντευξη στα τέλη Απριλίου, είχε δηλώσει πως «έχει νόημα και θα γίνει η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο», προσθέτοντας -τότε- πως «δεν είμαι σε θέση να σας πω πότε», αλλά «δεν θα αργήσει ιδιαίτερα».
Ο κ. Μητσοτάκης είχε τονίσει, όπως έχει πει και στο παρελθόν, πως δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση μια τέτοια συνάντηση, αν και αντιλαμβάνεται πως αποτελεί στην παρούσα φάση, λόγω της έντασης που προηγήθηκε όλο το 2020.
«Σε όλες τις συνομιλίες που είχαμε κρατήσαμε πάντα θετική προσέγγιση στο θέμα της συνάντησης μας με τον κ. Μητσοτάκη. Έχουν γίνει συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών
μας.
Είπαμε πως μπορούν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές και οι αντιπροσωπείες μας μπορούν να συναντηθούν.
Είπαμε επίσης πως μπορούμε να συναντηθούμε με τον κύριο πρωθυπουργό, πως μπορούμε να κάνουμε τέτοια βήματα.
Οι εξελίξεις είναι προς αυτή την κατεύθυνση» είχε δηλώσει τότε ο Erdogan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης