Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στην Κομοτηνή ο Cavusoglu - 'Αναψε «φωτιές» με την «τουρκική» μεινότητα, επίσκεψη στο προξενείο

Στην Κομοτηνή ο Cavusoglu -  'Αναψε «φωτιές» με την  «τουρκική» μεινότητα, επίσκεψη στο προξενείο
Στην Κομοτηνή ο Cavusoglu - "Βρίσκομαι στην Ελλάδα για να συναντήσω μέλη της τουρκικής μειονότητας στην Δυτική Θράκη και να συζητήσω για τις διμερείς μας σχέσεις", έγραψε στο twitter
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές upd) Ιδιωτική επίσκεψη στην Κομοτηνή πραγματοποιεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, ο οποίος αναχωρώντας το πρωί της Κυριακής 30/5 από την Άγκυρα για την Αλεξανδρούπολη, δήλωσε στους δημοσιογράφους άτι έρχεται στη χώρα μας με θετική ατζέντα.
Πάντως με την άφιξή του στην Ελλάδα άναψε «φωτιές», λέγοντας πως έρχεται να συναντήσει μέλη της «τουρκικής» μεινότητας, επιβεβαιώνοντας πως η Άγκυρα θα επιμείνει στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Σημειώνεται ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ έφτασε αεροπορικώς στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης λίγο πριν τις 11 το πρωί της Κυριακής 30/5 και μετέβη οδικώς στην Κομοτηνή, συνοδευόμενος από τα μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας και δημοσιογράφους.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά πως η ιδιωτική επίσκεψη Cavusoglu στη Θράκη δεν θα εκτροχιάσει εντελώς το ταξίδι του στη χώρα μας, ωστόσο μένει να φανεί εάν θα επιλέξει να πολώσει το κλίμα λίγες ώρες πριν τις επαφές του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Tα tweet Cavusoglu

«Βρίσκομαι στην Ελλάδα για να συναντήσω μέλη της τουρκικής μειονότητας στην Δυτική Θράκη και να συζητήσω για τις διμερείς μας σχέσεις», έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter ο Τούρκος ΥΠΕΞ, λίγη ώρα μετά την άφιξή του στην Αλεξανδρούπολη, κάνοντας εκ νέου λόγο για τουρκική μειονότητα.
Ακολούθησαν και άλλες αναρτήσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ από  την Κομοτηνή, η μία εκ των οποίων για την επίσκεψή του στο προξενείο και η άλλη για την επίσκεψή που στο Μειονοτικό Γυμνάσιο - Λύκειο Κομοτηνής.
«Το έργο των Μουφτήδων συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση και ενίσχυση της ενότητας και αλληλεγγύης της ‘τουρκικής μειονότητας’», έγραψε σε σχετική του ανάρτηση, ανεβάζοντας και σχετική φωτογραφία.


cavusoglu2_1.JPG
cavusoglu22.JPG
Η ανάρτηση του Τούρκου ΥΠΕΞ για την επίσκεψή του στο Μειονοτικό Γυμνάσιο - Λύκειο Κομοτηνής Celal Bayar:

cavusoglu3.JPG
c6.JPG
Οι σταθμοί της επίσκεψης στην Κομοτηνή

Πρώτος του σταθμός στην Κομοτηνή ήταν το Τουρκικό Προξενείο όπου τον υποδέχτηκαν ο Τούρκος πρόξενος Μουράτ Ομέρογλου και οι δυο ψευδομουφτήδες Ιμπραήμ Σερίφ της Κομοτηνής και Αχμέτ Μετέ της Ξάνθης.
Θεωρείται πιθανό ότι σε αυτή τη συνάντηση συμμετείχε  και ο Λεβέντ Σαδίκ, γιος του πρώην βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ, ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς για την Τουρκία στην περιοχή.

Στη συνέχεια μετέβη στο Μειονοτικό Γυμνάσιο- Λύκειο Κομοτηνής “«ζελάλ Μπαγιάρ» όπου συνομίλησε με μέλη της Σχολικής Επιτροπής και αντιπροσωπεία μαθητών.
Μόλις βγήκε από το σχολείο κατέβηκε από το αυτοκίνητο και χαιρέτισε μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας.
Αμέσως μετά μετέβη στον οικισμό Θαμνά, έξω από την Κομοτηνή και παρακάθισε σε γεύμα με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας.
Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του στην Κομοτηνή ο τάφος του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ και περίπου στις 16:00. ο Cavusoglu αναμένεται να αναχωρήσει αεροπορικώς από την Αλεξανδρούπολη για την Αθήνα.
Να σημειωθεί ότι, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν θα επισκεφθεί το νομό Ξάνθης και τα Πομακοχώρια, λόγω έντονων αντιδράσεων.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων χαρακτηρίζει τον Mavlut Cavusoglu, «Persona non grata».


1_39.JPG
2_32.JPG


Σε εγρήγορση η Αθήνα

Η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε εγρήγορση αλλά δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία για προκλήσεις εκ μέρους Cavusoglu, τόσο κατά την ιδιωτική του επίσκεψη στη Θράκη, όσο και τη Δευτέρα (31/5) στην Αθήνα.
Η Αθήνα πιστεύει, πως η τουρκική πλευρά επιχειρεί να βελτιώσει τις προοπτικές διαπραγματευτικής θέσης της χώρας τόσο απέναντι στην ΕΕ, όσο και προς τις ΗΠΑ, επομένως δεν αναμένονται ιδιαίτερες προκλήσεις.
Εξάλλου, όπως και έγινε, η Άγκυρα θέτει συνεχώς το ζήτημα της μειονότητας και του σεβασμού των δικαιωμάτων της.
Η τουρκική πλευρά και ο Erdogan παρουσιάζονται ως οι υπερασπιστές και προστάτες των μουσουλμάνων ενώ το συγκεκριμένο θέμα δεν προκαλεί έντονες αντιδράσεις από την Ευρώπη, όπως το μεταναστευτικό.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης