Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τι αναμένει η ελληνική πλευρά από την επίσκεψη του Mevlut Cavusoglu – Τι προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην Αθήνα

Τι αναμένει η ελληνική πλευρά από την επίσκεψη του Mevlut Cavusoglu – Τι προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην Αθήνα
Δεν αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα, καθώς οι διαφορές των δύο χωρών παραμένουν ενώ στον αντίποδα θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα τεθεί εκ νέου θέμα «τουρκικής μειονότητας»
Σχετικά Άρθρα

Χαμηλές προσδοκίες καλλιεργούνται για την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu στην Ελλάδα και τις συναντήσεις, που θα έχει τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2021 με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έρχεται στην Ελλάδα την Κυριακή 30/5 για ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη.
Δεν αναμένονται σε διπλωματικό επίπεδο θεαματικά αποτελέσματα, καθώς οι διαφορές των δύο χωρών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο παραμένουν ενώ στον αντίποδα θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα τεθεί εκ νέου θέμα «τουρκικής μειονότητας» και για τον λόγο η έλευση Cavusoglu αρχίζει με ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη.
Την πρόγευση έδωσε ο ίδιος ο Cavusoglu λέγοντας πως «μια αμοιβαία αποδεκτή θέση επί του εύρους των χωρικών υδάτων θα επηρέαζε θετικά τα υπόλοιπα θέματα», αλλά συμπλήρωσε πως είναι λάθος να πιστεύει η Ελλάδα ότι η Τουρκία θα περιοριστεί στις ακτές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
Στο ίδιο μήκος κύματος τόνισε η Άγκυρα παραμένει ανοιχτή σε κάθε μέθοδο διευθέτησης μέσω τρίτου μέρους, όμως η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά αφού προηγηθούν διμερείς διαπραγματεύσεις, προτείνοντας τρία βήματα για την καλή γειτονία: τον ειλικρινή διάλογο, την αποφυγή λαϊκιστικής ρητορικής και προκλήσεων και την πολιτική βούληση επίλυσης των θεμάτων.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Erdogan στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ;

Αυτό που μένει να αποδειχθεί στις συναντήσεις της Δευτέρας (31/5) είναι το κατά πόσο υπάρχει το πρόσφορο έδαφος για ένα τετ α τετ κορυφής μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan.
Καλή ευκαιρία για μία τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να αποτελέσει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες με φυσική παρουσία των ηγετών.
Επίσης η επίσκεψη Cavusoglu πραγματοποιείται σχεδόν ένα μήνα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου, όπου μεταξύ άλλων θα εξεταστεί η συμπεριφορά της Άγκυρας.

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

«Η τουρκική συμπεριφορά αξιολογείται και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούν, τόσο την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών, όσο και την ανάγκη ομαλής συνέχισής τους.
Δηλαδή, αποφυγής μονομερών ενεργειών κατά τη διάρκειά τους.
Σε κάθε περίπτωση, προσβλέπουμε πάντα σε ανοιχτούς διαύλους και στην αποκλιμάκωση.
Ελπίζω πως αυτή θα συνεχιστεί. Και είναι στο χέρι της Τουρκίας, βεβαίως, να το αποδείξει εμπράκτως και απέναντί μας και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν επιθυμεί να έχει μια στρατηγική σχέση με τους Ευρωπαίους», έχει διαμηνύσει η Ελληνίδα κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Ωστόσο η Τουρκία , αν και επιμένει στην ευρωπαϊκή της προοπτική , δεν αποδίδει καθοριστικό ρόλο στην ΕΕ, όπως διαφάνηκε από τα λεγόμενα Cavusoglu, λίγες ώρες πριν επισκεφθεί την Ελλάδα.
«Όσον αφορά την προσέγγιση Ελλάδας- Τουρκίας πιστεύω ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε την συναλλακτική προσέγγιση και να υιοθετήσουμε μια πιο ολιστική γεωπολιτική προοπτική
Η Ελλάδα θα έπρεπε να απέχει από την χρήση της ΕΕ ως μοχλό εναντίον της Τουρκίας και να εναγκαλιστεί το τρέχον θετικό momentum.
Μόνο Τουρκία και Ελλάδα μπορούν να επιλύσουν τα εκκρεμή τους ζητήματα όχι η ΕΕ με ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο», δήλωσε ο Cavusoglu.

Η αποκλιμάκωση

Η Αθήνα θα θεωρούσε την επίσκεψη Cavusoglu εποικοδομητική, εάν θα συμβάλλει στη λεγόμενη αποκλιμάκωση ειδικότερα την περίοδο του καλοκαιρού.
Σε μία τέτοια κατεύθυνση θετικό ρόλο θα διαδραμάτιζε μία συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη – Erdogan κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Για τον λόγο αυτό η Αθήνα επεδίωξε να έλθει ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ώστε να διερευνηθεί εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μία συνάντηση Μητσοτάκη – Erdogan.
Η ελληνική πλευρά εκτιμά, πως εάν τα πράγματα εξελιχθούν με αυτόν τον τρόπο και η οικονομική συνεργασία προχωρήσει, θα μπορούσε να υπάρξει μία βελτίωση στις διμερείς σχέσεις έως τα τέλη του 2021, κάτι που παραμένει προγραμματικός στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Πάντως η Αθήνα ανησυχεί για το ενδεχόμενο, αυτή η προσδοκία να μείνει κενό γράμμα και η Άγκυρα να επαναλάβει τις πρακτικές του 2020 σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας ερευνητικά ή πλοία γεωτρύπανα σε περιοχές που έχουν οριοθετηθεί από τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου δυτικά του 28ου μεσημβρινού.
Διπλωματικές πηγές θεωρούν, πως το ενδεχόμενο αυτό δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, αφού η Άγκυρα επιδιώκει την επαναπροσέγγιση με το Κάιρο και δεν αμφισβητήσει συμφωνίες που έχει υπογράψει η Αίγυπτος.

Η ανησυχία

Υπάρχει επιφυλακή αλλά δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση για προκλήσεις εκ μέρους Cavusoglu, τόσο κατά την ιδιωτική του επίσκεψη στη Θράκη, όσο και τη Δευτέρα στην Αθήνα.
Η Αθήνα πιστεύει, πως η τουρκική πλευρά επιχειρεί να βελτιώσει τις προοπτικές διαπραγματευτικής θέσης της χώρας τόσο απέναντι στην ΕΕ, όσο και προς τις ΗΠΑ, επομένως δεν αναμένονται ιδιαίτερες προκλήσεις.
Πάντως το θέμα της μειονότητας θεωρείται βέβαιο πως θα τεθεί και για τον λόγο αυτό άλλωστε πραγματοποιείται η επίσκεψη Cavusoglu στη Θράκη.
Η τουρκική πλευρά και ο Erdogan παρουσιάζονται ως οι υπερασπιστές και προστάτες των μουσουλμάνων ενώ το συγκεκριμένο θέμα δεν προκαλεί έντονες αντιδράσεις από την Ευρώπη, όπως το μεταναστευτικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης