Άμυνα – Διπλωματία

Χωρίς την Ελλάδα, η Διάσκεψη για τη Λιβύη (23/6) - Δένδιας: Είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι - Εμμονική η τακτική της Γερμανίας

Χωρίς την Ελλάδα, η Διάσκεψη για τη Λιβύη (23/6) - Δένδιας: Είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι - Εμμονική η τακτική της Γερμανίας

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, η Ελλάδα να αποστεί από τις πάγιες εθνικές θέσεις

Σχετικά Άρθρα

Την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη νέα Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
«Άρα η Ελλάδα έχει απευθείας διάλογο και μια επικοινωνία με τη λιβυκή πλευρά.
Παρά ταύτα, είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι η Γερμανία, εμμένοντας εμμονικά σε μια τακτική, δεν μας κάλεσε και αυτή τη φορά σε αυτή τη συνάντηση.
Και αυτή τη δυσαρέσκεια την έχω και εγώ διαμηνύσει στο συνάδελφό μου και νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα γίνει και σε επίπεδο του πρωθυπουργού και πρόκειται σύντομα να συναντηθώ με τον απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Γιαν Κούμπιτς, ακριβώς για να του μεταφέρω το ίδιο, παρότι γνωρίζω ότι ο ίδιος δεν έχει καμία ευθύνη για αυτό» δήλωσε ο κ. Δένδιας στη συζήτηση για την ελληνική εξωτερική πολιτική στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης περιφερειακής ανάπτυξης «Regional Growth Conference».
Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι αυτό που οφείλει να είναι στη σκέψη της μεταβατικής κυβέρνησης στη Λιβύη είναι η μη ενεργοποίηση του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο είναι ούτως ή άλλως «νομικά ανύπαρκτο», ενώ τόνισε πως πρέπει να αποφασιστεί οπωσδήποτε η άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποστούμε από τις πάγιες εθνικές θέσεις» ενώ αναφερόμενος στο εγκάρδιο κλίμα στη συνάντηση του με τον Τούρκου υπουργό Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu δήλωσε ότι «Δεν είχε διατυπωθεί οτιδήποτε από την άλλη πλευρά που να με υποχρέωνε να αντιδράσω.
Όμως, είπα ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές και τελείως αντίθετες απόψεις σε πάρα πολλά και σοβαρά θέματα. Αυτό το είπα.
Άρα, λοιπόν, μην δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ξαφνικά δια μαγείας λύθηκαν οι ελληνοτουρκικές διαφορές. Δεν είναι καθόλου κάτι τέτοιο. Υπάρχουν, είναι εκεί.
Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα αποστεί στο μέλλον από την παραβατικότητα, πράγμα που θα μας επιτρέψει να δημιουργηθεί ένα τέτοιο κλίμα να τις συζητήσουμε και ίσως, κάποια στιγμή, αν η Τουρκία μεταβάλει απόψεις, να τις επιλύσουμε».

Η επέκταση των χωρικών υδάτων

Όσον αφορά την επέκταση των χωρικών μας υδάτων σημείωσε πως βάσει του δικαίου της θάλασσας και της UNCLOS η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι εθνικό κυριαρχικό μας δικαίωμα. «Θα το κάνει η χώρα όταν το κρίνει, όταν αυτό υπηρετεί το εθνικό της συμφέρον» τόνισε χαρακτηριστικά.
Επεσήμανε δε πως η Τουρκία δεν έχει υπογράψει την UNCLOS και «είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη, η οποία έχει εκπέμψει απειλή πολέμου σε μια άλλη χώρα εφόσον αυτή η άλλη χώρα ασκήσει νόμιμο δικαίωμά της. Είναι η μειοψηφία του ενός».
«Ελπίζουμε ότι η Τουρκία προσλαμβάνει πλέον ότι η εκδήλωση της παραβατικότητας δεν είναι ωφέλιμη ούτε για την Τουρκία και δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο σε όξυνση των σχέσεών μας», σημείωσε και πρόσθεσε πως ελπίζει η Τουρκία να είναι το ίδιο προσεκτική και όσον αφορά τα ζητήματα γύρω από την Κύπρο.

Το Κυπριακό

«Η συμβουλή προς την τουρκική πλευρά είναι να αποφύγει τις περαιτέρω προκλήσεις στο Κυπριακό. Η Τουρκία βρίσκεται εν απολύτω αδίκω στην Κύπρο. Η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο», σημείωσε και πρόσθεσε πως «επιβαρύνει ένα ούτως ή άλλως εξαιρετικά δυσχερές πρόβλημα και δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την επίλυσή του».
«Είμαστε πολύ πίσω από οτιδήποτε θα επέτρεπε μια ελπίδα λύσης στο Κυπριακό. Η τουρκική παρουσία στη Γενεύη πριν μερικές εβδομάδες δυστυχώς μας έχει φέρει στο χειρότερο σημείο από το 1974 μέχρι σήμερα», τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως μέχρι τώρα υπήρχε ένα συμφωνημένο πλαίσιο συζητήσεων, προσπάθεια επίτευξης κανόνων λειτουργίας μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ενώ ξεκαθάρισε πως λύση δε μπορεί να υπάρξει εκτός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου.
«Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή πλευρά έρχεται και αμφισβητεί και αυτό ακόμα το πλαίσιο. Είμαστε στο χειρότερο σημείο από ότι ήμασταν ποτέ. Η Γενεύη δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, η Γενεύη ήταν πολλά βήματα πίσω. Οι λύσεις αναζητούνται μέσα στο πλαίσιο που χορηγεί το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ», σημείωσε.

Στις 23 Ιουνίου, η νέα Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι θα φιλοξενήσει στις 23 Ιουνίου τη δεύτερη διάσκεψη για την ειρήνη στη Λιβύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και, για πρώτη φορά, με τη συμμετοχή της προσωρινής κυβέρνησης του βορειοαφρικανικού κράτους.
Οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν κυρίως την πολιτική μετάβαση στη χώρα, μετά την προηγούμενη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2020 και τα «επόμενα απαραίτητα βήματα για μια βιώσιμη σταθεροποίηση», διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Η έμφαση θα δοθεί στις ετοιμασίες ενόψει των εκλογών που προβλέπονται στις 24 Δεκεμβρίου και στην προβλεπόμενη αποχώρηση, βάσει των όρων της κατάπαυσης του πυρός, των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη», συνεχίζει το υπουργείο.
«Τα μέτρα που αποσκοπούν να ενοποιήσουν τις λιβυκές δυνάμεις ασφαλείας θα συζητηθούν επίσης», προσθέτει, διευκρινίζοντας πως η διάσκεψη αυτή θα είναι «η έκφραση της σταθερής διεθνούς υποστήριξης στη σταθεροποίηση της χώρας» που βυθίστηκε στο χάος μετά την πτώση το 2011 του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης