Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μήνυμα Erdogan: Το Yavuz έχει νέα δουλειά στη Μεσόγειο - Αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών ζητεί ο Akar

Μήνυμα Erdogan: Το Yavuz έχει νέα δουλειά στη Μεσόγειο - Αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών ζητεί ο Akar
Στη Μεσόγειο θα κάνουμε άλλη κίνηση, το Yavuz θα προχωρήσει στη νέα του δουλειά καθώς σημασία έχει τι λέμε εμείς, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος
Σχετικά Άρθρα

(upd )Την έξοδο του γεωτρητικού πλοίου Yavuz στη Μεσόγειο προανήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan κατά τη διάρκεια της τελετής για την ανακάλυψη 135 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα και ενώ η Άγκυρα επιμένει σε μία επιθετικά διεκδικητική ρητορική παρά τις διακηρύξεις για επίλυση των προβλημάτων μέσω του διαλόγου και της καλής γειτονίας.
Στη Μεσόγειο θα κάνουμε άλλη κίνηση, το Yavuz θα προχωρήσει στη νέα του δουλειά καθώς σημασία έχει τι λέμε εμείς, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα Sabah.
«Mε τα δικά μας πλοία κάνουμε σεισμικές έρευνες όπως και γεωτρήσεις.
Η απόφαση είναι δική μας», δήλωσε ο Erdogan.
«Tώρα πια με τα δικά μας πλοία κάνουμε σεισμικές έρευνες όπως και γεωτρήσεις .
Κι όταν τα κάνουμε αυτά, δεν αναρωτιόμαστε ''ποιος θα πει τι''.
Διότι από εδώ και πέρα έχει σημασία το τι λέμε εμείς. Η απόφαση είναι δική μας», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.
Το πλοίο μήκους 230 μέτρων και πλάτους 36, βρίσκεται για συντήρηση στο λιμάνι του Tasucu.
«H Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα που η δύναμη της και οι ευθύνες της δεν θα περιορίζονται εντός των συνόρων της.
Θα χτίζει τις γέφυρες από το παρελθόν στο μέλλον και θα συνεχίσουμε να προχωράμε προς το μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Erdogan

Akar: Αποστρατιωτικοποίηση νησιών

Θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών αλλά και του ελληνικού εναερίου χώρου έθεσε εκ νέου ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar επιμένοντας ωστόσο στην αναγκαιότητα του διαλόγου για την επίλυση όλων των προβλημάτων.
«Βλέπουμε το διεθνές δίκαιο. Τι λέει η Λοζάνη; Τα νησιά δεν μπορούν να τα στρατιωτικοποιήσουν.
Όμως, βλέπετε ότι τα έχουν στρατιωτικοποιήσει», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Akar σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ηurriyet.
«Σε ποιο μέρος του κόσμου υπάρχουν στο ίδιο σημείο χωρικά ύδατα 6 μίλια και εναέριο χώρο 10 μίλια. Σκεφτείτε ένα νησί.
Λένε ότι έχουν 6 μίλια χωρικά ύδατα σε αυτό το νησί. Αλλά προσπαθούν να δηλώσουν εναέριο χώρο 10 μίλια, στο ίδιο νησί.
Πού υπάρχει δίκαιο και δικαιοσύνη σε αυτό;
Δεν επιτρέπουμε αυτό το τετελεσμένο, Δεν υπερασπιζόμαστε τίποτα άλλο από τα δικαιώματά μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Θετική ατζέντα και διάλογος

Η Τουρκία τάσσεται υπέρ της επίλυσης όλων των προβλημάτων στην περιοχή και τον κόσμο με βάση το διεθνές δίκαιο και των σχέσεων καλής γειτονίας, επισήμανε στη συνέντευξή του ο Akar.
«Πιστεύουμε ειλικρινά ότι τα προβλήματα στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου και προσπαθούμε για αυτό» είπε.
Υπενθυμίζοντας ότι για αυτό, πραγματοποιήθηκαν διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα ο Akar πρόσθεσε: «Πάντα θέλουμε να επικεντρωθούμε στη θετική ατζέντα.
Πρέπει τώρα να γίνει κατανοητό ότι η πιο σωστή και ευκολότερη λύση για την ειρήνη και τη σταθερότητα θα είναι δυνατή με σεβασμό των δικαιωμάτων του άλλου και με τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Η Γαλάζια Πατρίδα

«Δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα κανενός.
Όμως, είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα στις θάλασσες μας και στη Γαλάζια Πατρίδας μας όπως και στην Κύπρο», επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Δένδιας: Τι επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις μας με την Τουρκία

Με την Τουρκία έχουμε διαμετρικά αντίθετες απόψεις επί ιδιαίτερα σημαντικών ζητημάτων, ξεκαθαρίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και επισημαίνει ότι αυτό επιβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu στην Αθήνα.
«Από πλευράς μας επισημάνθηκαν εκ νέου οι τουρκικές ενέργειες οι οποίες αποτελούν βασικό εμπόδιο σε όποια προσπάθεια αποκλιμάκωσης και στο απώτερο μέλλον, εφόσον υπάρχουν οι συνθήκες, σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης», τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».
«Έθεσα στο τραπέζι επιτακτικά όλα τα ζητήματα τα οποία επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις μας με την Τουρκία» σημειώνει και προσθέτει πως κυρίως επιβεβαιώθηκε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερή στις θέσεις της οι οποίες εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο.
«Αποδείχθηκε για μία ακόμα φορά πως και στη γειτονική μας χώρα γνωρίζουν πλέον πολύ καλά, μετά την επίσκεψή μου στην 'Αγκυρα, τις θέσεις μας και τις “κόκκινες γραμμές” μας και ότι στέλνουμε τα απαραίτητα σε κάθε περίπτωση μηνύματα στην άλλη πλευρά, ώστε να μην υπάρχει η οποιαδήποτε παρανόηση», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά και τονίζει πως ακόμη και αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την Τουρκία οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς.

Ελληνική Λύση: Έρευνες στη …Σαλαμίνα

Επίθεση στην κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα εξαπολύει η Ελληνική Λύση, με αφορμή τις νέες δηλώσεις Erdogan και Akar.
Πριν ακόμα στεγνώσει το «ξέπλυμα» της κυβέρνησης στην φασιστική Τουρκία, με τις δηλώσεις περί «καλού κλίματος» αναφορικά με την επίσκεψη Cavusoglu στην Ελλάδα, ο Erdogan και ο Akar προβαίνουν σε νέες, ευθείες απειλές κατά της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας, σημειώνει η Ελληνική Λύση.
«Απειλές που μέχρι αυτή την ώρα, παραμένουν αναπάντητες.
Ίσως ‘’ανησυχήσουν’’ εάν η Τουρκία κάνει έρευνες στον ναύσταθμο στην Σαλαμίνα», αναφέρει το κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
«Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να υπερασπίσει τα εθνικά μας συμφέροντα», καταλήγει η ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης.



yavuz.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης