Άμυνα – Διπλωματία

Σερβία. Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία: Προχώρησαν σε εμπορική συμφωνία λόγω κωλυσιεργίας στη διεύρυνση της ΕΕ

Σερβία. Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία: Προχώρησαν σε εμπορική συμφωνία λόγω κωλυσιεργίας στη διεύρυνση της ΕΕ
Η ανακοίνωση αναμένεται την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021 ενώ προς το τέλος της χρονιάς αναμένεται να τεθεί σε ισχύ
Σχετικά Άρθρα

Σερβία, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία αποφάσισαν να άρουν τους μεταξύ τους συνοριακούς ελέγχους και να διευκολύνουν τη διασυνοριακή κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, ιδρύοντας μια «μίνι ζώνη Σένγκεν» των Βαλκανίων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 29 Ιούλιο 2021.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η ανακοίνωση αναμένεται σήμερα (29/7), ενώ η υλοποίησή της προβλέπεται να αρχίσει προς τα τέλη της χρονιάς.

«Κόπωση της διεύρυνσης».

Ένας από τους σημαντικούς λόγους που οδηγεί τις χώρες των Βαλκανίων σε αυτήν την κίνηση είναι η διστακτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια και η περίφημη «κόπωση της διεύρυνσης».
Η δημιουργία ζώνης ελεύθερων μετακινήσεων περιλαμβάνει όσες πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες δεν έχουν ενταχθεί στην Ε.Ε., καθώς και την Αλβανία.
Η ζώνη είναι απότοκος της απογοήτευσης των χωρών της περιοχής με τους αργούς ρυθμούς της διαδικασίας ένταξης στην Ε.Ε.
Τα τρία πρώτα μέλη, η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία, προτίθενται να άρουν τους μεταξύ τους συνοριακούς ελέγχους και να διευκολύνουν τη διασυνοριακή κινητικότητα του εργατικού δυναμικού.

Εξέλιξη

Υπάρχουν ελπίδες ότι σε δεύτερη φάση θα ενταχθούν το Μαυροβούνιο, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, και το Κόσοβο.
Σε πλήρη ανάπτυξη, θα προκύψει ένα είδος ανασύστασης της ζώνης εμπορίου της πρώην Γιουγκοσλαβίας, με την εξαίρεση της Σλοβενίας και της Κροατίας, που είναι ήδη μέλη της Ε.Ε. και με την προσθήκη της Αλβανίας.

Το veto απο την Βουλγαρία

«Γνωρίζουμε ότι στην Ε.Ε. υπάρχει κόπωση με τις διευρύνσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vučić.
«Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τους εαυτούς μας, πώς μπορούμε να μεγαλώσουμε τις αγορές μας».
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Zoran Zaev, εξέφρασε απογοήτευση για το γεγονός ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν κάνει όσα υπόσχεται», ενώ ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Edi Rama‎, συνέκρινε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το θεατρικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό».
Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία επρόκειτο να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις πέρυσι, αλλά αντιμετωπίζουν το veto της Βουλγαρίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης