Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Απειλές Erdogan για προσφυγικό: Η Τουρκία δεν θα γίνει θυρωρός κανενός – Θα συναντήσω τον Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη - Δεν επιβεβαιώνει η Ελλάδα

Απειλές Erdogan για προσφυγικό: Η Τουρκία δεν θα γίνει θυρωρός κανενός – Θα συναντήσω τον Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη - Δεν επιβεβαιώνει η Ελλάδα
O Erdogan κάλεσε εκ νέου τον δυτικό κόσμο να αναλάβει τις ευθύνες του  για την επίλυση της παγκόσμιας μεταναστευτικής κρίσης
Σχετικά Άρθρα

(upd) Αυστηρές προειδοποιήσεις προς πάσα κατεύθυνση απηύθυνε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan πριν την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, όπου την Τρίτη (21/9/2021) αρχίζουν οι εργασίες της 76ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Επίσης αποκάλυψε πως θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, κάτι πάντως που δεν επιβεβαιώνει η Αθήνα.
Στην ατζέντα του Τούρκου προέδρου είναι κυρίως το προσφυγικό λόγω και των εξελίξεων στο Αφγανιστάν, η ισλαμοφοβία και ο Erdogan κάλεσε εκ νέου τον δυτικό κόσμο να αναλάβει τις ευθύνες του για την επίλυση της παγκόσμιας μεταναστευτικής κρίσης.
«Φυσικά, θα έχουμε ένα μήνυμα για το θέμα των μεταναστών γιατί εμείς είμαστε αυτοί που φέρουμε το μεγαλύτερο βάρος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συνάντηση με Μητσοτάκη

Ο Erdogan δήλωσε επίσης ότι θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης για να συζητήσει τη συνεργασία κατά της μεταναστευτικής κρίσης και άλλα περιφερειακά και διμερή ζητήματα.
«Πρέπει να δούμε τα βήματα που πρέπει να γίνουν από τους γύρω μας.
Εάν δεν τα δούμε (σ.σ. τα βήματα) θα λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις και τα ανάλογα μέτρα», είπε σε απειλητικό ύφος ο Τούρκος πρόεδρος για τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
«Εμείς θα πραγματοποιήσουμε το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Εκεί έχουμε συνάντηση μαζί του», επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος.
Αναφέρθηκε πάντως στη σύνοδο EUMED 9 λέγοντας πως:
«Σε αυτή τη συνάντηση των “9” που διοργάνωσαν έγιναν ανεπιθύμητες δηλώσεις.
Βέβαια το υπουργείο Εξωτερικών μας έδωσε τις απαραίτητες απαντήσεις. Εκεί θα δούμε πόσο ειλικρινείς είναι και πόσο θα αντισταθούν».

Η Τουρκία δεν είναι θυρωρός

Η Τουρκία δεν είναι θυρωρός κανενός, ξεκαθάρισε ο Erdogan
επαναλαμβάνοντας πως η χώρα του δεν μπορεί να υποδεχθεί ένα νέο κύμα μεταναστών.
Η Τουρκία εγκαταλείφθηκε στις προσπάθειές της να αποτρέψει την παράτυπη μετανάστευση, συνέχισε.
«Η Τουρκία έχει μείνει μόνη στον δύσκολο της αγώνα για να αποτρέψει την παράτυπη μετανάστευση που προέρχεται από τη Συρία», συνέχισε ο Erdogan.

Αδιάλλακτη η Ελλάδα

Λέγοντας ότι η προσφυγική κρίση του 2015 - όταν 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι ταξίδεψαν στην Ευρώπη για να ζητήσουν άσυλο - θα μπορούσε να έχει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ο Erdogan είπε ότι η Αθήνα έχασε αυτή την ευκαιρία με την «αδιάλλακτη στάση της».
Ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu τόνισε επίσης πρόσφατα τη σημασία της κοινής δράσης για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, καθώς προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμόσει σωστά τους όρους της συμφωνίας του 2016 και να αναλάβει ευθύνες καταμερισμού του βάρους, παρατηρεί η Daily Sabah.

Δεν επιβεβαιώνει η Ελλάδα


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν έχει γίνει καμία σχετική συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών για τη συνάντηση.
Η ελληνική πλευρά σύμφωνα με πληροφορίες αποσαφηνίζει πως δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα για συνάντηση Μητσοτάκη – Erdogan, ούτε το Μαξίμου έχει δεχθεί τέτοια κρούση από την τουρκική πλευρά.
Επίσης η Αθήνα υποστηρίζει, πως δεν συμπίπτει το πρόγραμμα των δύο ανδρών στη Νέα Υόρκη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη συνέντευξή του στη ΔΕΘ είχε αναφέρει, πως δεν υπάρχει επικείμενη συνάντηση με Erdogan, ούτε καν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που θα βρίσκονται και οι δύο.
«Νομίζω ότι και προγράμματά μας δεν συμπίπτουν», είχε πει χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης