Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η «απάντηση» της Άγκυρας στην ελληνογαλλική συμφωνία: Η Navtex για το Καστελόριζο - «Με δανεικά στήνουν θαλάσσια δύναμη»

Η «απάντηση» της Άγκυρας στην ελληνογαλλική συμφωνία: Η Navtex για το Καστελόριζο - «Με δανεικά στήνουν θαλάσσια δύναμη»
Η συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία προβλέπει και άμεση στρατιωτική συνδρομή εάν υπάρξει επίθεση
Σχετικά Άρθρα

Εκνευρισμός και αμηχανία επικρατεί στην Τουρκία μετά και τη συμφωνία με τη Γαλλία, όπου εκτός από την προμήθεια Rafale, των φρεγατών Belharra, προβλέπεται και η άμεση στρατιωτική συνδρομή εάν υπάρξει επίθεση.
Μάλιστα, λίγες ώρες μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου Κυριάκου Μητσοτάκη και Emmanuel Macron, η Άγκυρα εξέδωσε Navtex δεσμεύοντας περιοχές που περικλείει το Καστελόριζο. Βέβαια είχε προηγηθεί το αιχμηρό μήνυμα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, για την ανάδυση του υποβρυχίου «Παπανικολής» έξω από το λιμάνι της Μεγίστης στο Καστελόριζο.
Την ίδια στιγμή, θεωρητικός του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» σχολίασε στα κοινωνικά δίκτυα πως… λυπάται τους Έλληνες, διότι οι φόροι τους ξοδεύονται για τους εξοπλισμούς.
Η αμηχανία των Τούρκων είναι εμφανής και στα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, με τη Hurriyet να αφήνει να εννοηθεί ότι η Ελλάδα και Γαλλία θέλουν να κυριαρχήσουν στη Μεσόγειο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι επί 30 με 35 χρόνια η Ελλάδα δεν είχε κάνει κινήσεις για νέες φρεγάτες. Στον αντίποδα, η Τουρκία έκανε κάποιες εξοπλιστικές κινήσεις, ωστόσο έχει περιέλθει σε αδιέξοδο τόσο με τα μαχητικά F-35 όσο και με τους S-400.

H νέα Navtex της Τουρκίας για το Καστελόριζο

Η τουρκική Navtex «κυκλώνει» το Καστελόριζο και εκτείνεται έως την κυπριακή ΑΟΖ.
Συγκεκριμένα, με την NAVTEX 850/21 η Τουρκία δεσμεύει περιοχή που περικλείει το Καστελόριζο και εκτείνεται εντός της Κυπριακής AOZ για έρευνες του YUNUS-S μέχρι τις 9 Οκτωβρίου.
Σημειώνεται ότι μέχρι τις 8 Οκτωβρίου στην ίδια περιοχή θα κινείται και το ερευνητικό σκάφος «Bilim-2», για το οποίο έχει δεσμευτεί μεγαλύτερη περιοχή. Οι έρευνες του «Bilim-2» θα πραγματοποιηθούν εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της περιοχής ευθύνης όπου τυπικά έχει δικαιοδοσία ο υδρογραφικός σταθμός του Ηρακλείου για την έκδοση Navtex, όμως η Άγκυρα εξέδωσε δική της Navtex αμφισβητώντας τις θέσεις της Ελλάδας.

Η ανάδυση του «Παπανικολής»

Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, προχώρησε σε μια ιδιαίτερα... αιχμηρή ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα με αφορμή την ανάδυση του υποβρυχίου «Παπανικολής».
«Το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ αναδύθηκε επιβλητικά έξω από το λιμάνι της Μεγίστης στο Καστελόριζο, δημιουργώντας στους κατοίκους του ακριτικού νησιού μας την αίσθηση της απόλυτης ασφάλειας, «διευκολύνοντας» έστω και έτσι την αγωνιώδη προσπάθεια εκείνων που επιχειρούν να το εντοπίσουν» έγραψε στο Facebook ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος αναρτώντας τις σχετικές φωτογραφίες.

«Με δανεικά στήνουν θαλάσσια δύναμη»

Χαρακτηριστικό της αμηχανίας που επικρατεί στην Τουρκία είναι και το σχόλιο του θεωρητικού της «Γαλάζιας Πατρίδας» ότι «λυπάται» τους Έλληνες, επειδή οι φόροι τους ξοδεύονται για νέους εξοπλισμούς.
«Λυπάμαι για τον ελληνικό λαό. Οι φόροι τους ξοδεύονται μάταια. Δίνουν χαρά στους εμπόρους γαλλικών όπλων και στους μεσάζοντες. Με δανεικά στήνουν θαλάσσια δύναμη. Με παραδειγματικό τρόπο πέφτουν στην παγίδα του Θουκυδίδη» έγραψε στο twitter o Cem Gurdeniz.

 

Η αντίδραση του τουρκικού Τύπου


Ο εκνευρισμός της Άγκυρας για την ελληνογαλλική συμφωνία είναι έκδηλος και στον τουρκικό Τύπο.
Ειδικότερα, όπως μετέδωσε ο Σκάι, η εφημερίδα Hurriyet αναφέρεται αναλυτικά στις υψηλές δυνατότητες των φρεγατών Belharra, περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά τους, και χαρακτηρίζει ως πολύ σημαντική την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία. «Η Ελλάδα και η Γαλλία κάνουν υπολογισμούς για την Ανατολική Μεσόγειο» γράφει η εφημερίδα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θέλουν να κυριαρχήσουν.
Από πλευράς της, η εφημερίδα Cumhurriyet αναφέρει για το αμυντικό σύμφωνο ότι η «Ελλάδα και Γαλλία επιχειρούν ένωση δυνάμεων» σχολιάζοντας ότι ο γάλλος πρόεδρος Macron έκανε λόγο για «κοινά συμφέροντα Γαλλίας και Ελλάδας».
Η Yeni Safak κάνει λόγο για «γκάζια στο ‘Μήτσο’ απ’ τον Macron» σχολιάζοντας την ώθηση των Γάλλων στην Ελλάδα. «Υποτίθεται ότι η Ελλάδα δεν κάνει κούρσα εξοπλισμών αλλά αγοράζει φρεγάτες από τη Γαλλία» σημειώνει, κάνοντας αναφορά στη δήλωση του πρωθυπουργού.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης