Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

«Κατασκευάζεται» ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας με ερευνητικά σκάφη και ΑΟΖ… για να δικαιολογηθεί η οπερέτα με την Γαλλία

«Κατασκευάζεται» ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας με ερευνητικά σκάφη και ΑΟΖ… για να δικαιολογηθεί η οπερέτα με την Γαλλία
Όλα αυτά είναι κατασκευασμένες εντάσεις που έχουν στόχο να συντηρήσουν και να δικαιολογήσουν αμυντικούς εξοπλισμούς και ανούσιες συμμαχίες...
Σχετικά Άρθρα

Κατασκευασμένο, σικέ ψυχροπολεμικό κλίμα τείνει να δημιουργηθεί μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος για να δικαιολογηθεί η συμφωνία οπερέτα με την Γαλλία που αφορά την αμυντική συμφωνία και την αγορά φρεγατών.
Όμως στην ουσία της υπόθεσης, η πιθανότητα κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μηδενική, δεν υπάρχει ουδεμία περίπτωση να υπάρξει οποιαδήποτε μορφής θερμό επεισόδιο παρά την επιστροφή του Oruc Reis και την νέα ΝΟΤΑΜ στο Ανατολικό Αιγαίο. 
Όπως η συμφωνία Ελλάδος και Γαλλίας είναι οπερέτα έτσι και οι απειλές Cavusoglu του τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι η Τουρκία θα μπορούσε να ανακηρύξει ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο επανακαθορίζοντας τα σύνορα είναι στο πλαίσιο των απειλών και όχι της ουσίας.
Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε – ξανά – μια τεχνηέντως κατασκευασμένη ένταση στο Ανατολικό Αιγαίο, με ερευνητικά σκάφη, με απειλές για ανακήρυξη ΑΟΖ αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και άλλες απειλές που επί της ουσίας… δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.
Όλα αυτά είναι κατασκευασμένες εντάσεις που έχουν στόχο να συντηρήσουν και να δικαιολογήσουν αμυντικούς εξοπλισμούς και ανούσιες συμμαχίες...
Θα αποδειχθεί στην πράξη ότι τα ελληνογαλλικά πειράματα είναι επικίνδυνα σε μια περιοχή όπως το Αιγαίο που χρειάζεται ειρήνη.

Κλίμα έντασης στο Αιγαίο μετά την συμφωνία οπερέτα με την Γαλλία

Ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan, προκειμένου να δει μέχρι που μπορεί να φτάσει η ελληνογαλλική συμφωνία και κυρίως τι σημαίνει η στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση απειλής, τεστάρει την Ελλάδα οξύνοντας την ένταση στο Αιγαίο.
Ανακοίνωσε την επιστροφή του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέδωσε NOTAM που δεσμεύει όλο το κεντρικό Αιγαίο, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, απείλησε ακόμα και με κήρυξη ΑΟΖ στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Και σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και το μπλόκο του Nautical Geo με στόχο τη ματαίωση των ερευνών για τον EastMed.
Στον αντίποδα, στην ελληνική πλευρά μόνο αισιοδοξία δεν επικρατεί.
Άλλωστε, οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στον κυριακάτικο Τύπο είναι χαρακτηριστικές:
«Όσο η Τουρκία απειλεί τη χώρα μας με πόλεμο, το γνωστό casus belli, έχει έναν τεράστιο αποβατικό στόλο απέναντι μας και ζητεί να αποστρατιωτικοποιήσουμε τα νησιά μας, κάνει επίκληση ενός παράνομου και άκυρου μνημονίου για να δικαιολογήσει τις πράξεις της, προωθεί το επεκτατικό ιδεολόγημα της "Γαλάζιας Πατρίδας" και αγνοεί πλήρως θεμελιώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου, τα περιθώρια ενός εποικοδομητικού διαλόγου είναι μηδαμινά έως ανύπαρκτα».

H ΝΟΤΑΜ για το Κεντρικό Αιγαίο

Με μια NOTAM, η Τουρκία επιχειρεί να δεσμεύσει όλο το κεντρικό Αιγαίο για ασκήσεις έρευνας διάσωσης και περιβαλλοντικής προστασίας, από σήμερα (11/10/2021) έως και τις 12 Νοεμβρίου.
Η ΝΟΤΑΜ είναι μια Ειδοποίηση προς Αεροπόρους που υποβάλλεται από μια αρχή της αεροπορίας ώστε να προειδοποιήσει πιλότους για πιθανούς κινδύνους σχετικά με την πορεία πτήσης τους ή σχετικά με μια τοποθεσία, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν την ασφάλεια της πτήσης.
Από την πλευρά της, η Αθήνα υποστηρίζει πως η Άγκυρα δεν έχει δικαιοδοσία για NOTAM στον FIR Αθηνών.

Η επιστροφή του Oruc Reis

Η επιστροφή του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, συνοδεία των τουρκικών πολεμικών πλοίων, «Ataman» και «Cengiz Han» έρχεται μετά τις παρενοχλήσεις Nautical Geo που πραγματοποιεί έρευνες για τον EastMed. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τη NAVTEX, το τουρκικό ερευνητικό θα πραγματοποιεί έρευνες από τις 8 Οκτωβρίου έως τις 16 Δεκεμβρίου.

Η απειλή για κήρυξη ΑΟΖ

Εν τω μεταξύ, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κήρυξης ΑΟΖ όσον αφορά την αλιεία χωρίς να αποκλείει -μάλιστα- μια τέτοια εξέλιξη να συμβεί σύντομα.
«Μπορούμε να το δηλώσουμε και στη Μεσόγειο.
Εάν η αλιεία είναι ένας σημαντικός τομέας και προτεραιότητα για εμάς στη Μεσόγειο και υπάρχει τέτοια ανάγκη, θα γίνει. Πρέπει να ληφθούν και τα απαραίτητα μέτρα για αυτό, αλλά επειδή δεν υπήρχε τέτοια ανάγκη στη Μεσόγειο, δεν έχει δηλωθεί αποκλειστική οικονομική ζώνη. Μπορεί όμως να γίνει» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Γαλικός καιροσκοπισμός της Pax Mediterranean

Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα περιχαρακώθηκε σε μια καιροσκοπική συμφωνία με την Γαλλία – η Γαλλία με την Pax Mediterranean παίζει δόλια παιχνίδια στην Μεσόγειο - ενώ η Τουρκία ξεδιπλώνει επικίνδυνα την διπλωματία της ενισχύοντας τους συμμάχους της.
Η Γαλλία και ο Macron ο Πρόεδρος της Γαλλίας επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα πόλο εξουσίας στην Ευρώπη, δημιουργώντας αμφισβητήσιμες συμμαχίες με την Ελλάδα με στόχο την Pax Mediterranean… o ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέμα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Josep Borrell προέβη σε δηλώσεις… που σίγουρα πρέπει να προβληματίσουν την Γαλλία και την Ελλάδα με την όψιμη αμυντική συμφωνία.
Ο Borrell είπε ότι «πιστεύω ότι αυτή η σχέση είναι απαραίτητη για εμάς.
Μπορώ να πω ότι είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση με την Τουρκία σε σύγκριση με 1 χρόνο πριν.
Κάποιοι με κατηγόρησαν ότι είμαι Τούρκος. Δεν είμαι ούτε Τούρκος ούτε αντι-Τούρκος» κατέληξε ο Borrell.

Πως μεταφράζεται η παρέμβαση Borrell;


Η Γαλλία είναι μια ισχυρή δύναμη στην Ευρώπη αλλά δεν αποφασίζει για την Ευρώπη.
Η Γαλλία είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά δεν αποτελεί πυλώνα ισχυρής παρέμβασης μετά το άδειασμα από τις ΗΠΑ και την Βρετανία.
Ο Borrell με την δήλωση του έρχεται να περάσει ένα μήνυμα, ότι για την Ευρώπη η Τουρκία είναι σημαντική και ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία είναι σε καλύτερη φάση…
Πως δικαιολογείται λοιπόν η αμυντική συμφωνία Γαλλίας και Ελλάδος;
Όταν οι θεσμικοί παράγοντες της Ευρώπης όπως ο Borrell θεωρούν την Τουρκία είναι απαραίτητη… πως ο Νίκος Δένδιας ο έλληνας υπουργός εξωτερικών κάνει λόγο για εθνικό κίνδυνο;
Μήπως ο εθνικός κίνδυνος είναι μια ελληνική επινόηση;
Το ΝΑΤΟ δεν ανησυχεί για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και o ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέμα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Josep Borrell αναφέρει ότι η Τουρκία είναι απαραίτητη χώρα για την Ευρώπη.
Πως η Γαλλία δημιουργεί ψυχροπολεμικό κλίμα, προβαίνει σε μια αμφιλεγόμενη αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα και τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και ο Borrell αδειάζουν… την Γαλλία;
Μήπως όλα αυτά έρχονται να αποδείξουν ότι η συμμαχία Ελλάδος και Γαλλίας είναι πολιτικός καιροσκοπισμός και ταυτόχρονα αποδεικνύουν ότι το μόνο κίνητρο των Γάλλων είναι η πώληση των φρεγατών στην Ελλάδα έναντι 6 δισεκ. όταν… έχασαν τα 66 δισεκ. της μεγάλης παραγγελίας 12 υποβρυχίων από την Αυστραλία;
Τελικά το περίβλημα ήταν η δήθεν συμμαχία Γαλλίας και Ελλάδος – που προφανώς δεν είναι ιστορική συμφωνία – αλλά η ουσία είναι ότι η Ελλάδα απλά καλύπτει μέρος της μεγάλης ζημίας της Naval Group της μεγάλης αμυντικής βιομηχανίας της Γαλλίας που δραστηριοποιείται σε οπλικά συστήματα με επίκεντρο το πολεμικό ναυτικό;

Η Τουρκία αντί να απομονώνεται… αυξάνει τους συμμάχους στην Ανατολική Μεσόγειο

Επίθεση φιλίας στην Τουρκία από δύο «αντιμαχόμενες χώρες» Ρωσία και Ουκρανία
Αποτελεί εντυπωσιακή εξέλιξη, αλλά η Τουρκία καταφέρνει να προσελκύει ταυτόχρονα δύο αντιμαχόμενες χώρες την Ρωσία και την Ουκρανία.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίγια Ζαχάροβα δήλωσε ότι «στόχος μας είναι να διατηρήσουμε στενή συνεργασία και συντονισμένη δράση με την Τουρκία μέσω διπλωματικών και στρατιωτικών καναλιών, προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση σε ολόκληρη τη Συρία».
Η Ουκρανία θέλει συνεργασία με την Τουρκία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ουκρανίας και Τουρκίας βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της εδώ και 30 χρόνια.
Η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των αρχηγών κρατών συμβάλλει σε αυτό»

Vladimir Jirinovski: Πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας (ο εθνικιστής της Ρωσίας)

Οι απόψεις του Vladimir Jirinovski του εθνικιστή της Τουρκίας έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς απηχεί το εθνικιστικό κίνημα της Ρωσίας με ποσοστά πέριξ του 8% με 10%.
«Πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία.
O Erdogan μας απλώνει το χέρι του και σιωπούμε.
Πρέπει να συμπεριλάβουμε την Τουρκία στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης.
Η Τουρκία θέλει να γίνει ισχυρότερη.
Δεν υπάρχει πρόβλημα για εμάς»

Αλγερία

Υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας Ramtan Lamamra αναφερόμενος στην κρίση Γαλλίας και Αλγερίας, τόνισε δεν νομίζω ότι θα επηρεάσει τις σχέσεις μας με άλλες φιλικές χώρες όπως η Τουρκία.
Αυτό που πρέπει να καταλάβει η Γαλλία είναι ότι δεν θα επιτρέπεται να παρεμβαίνει με κανέναν τρόπο στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλγερίας.
O Αλγερινός τύπος αναφέρει ότι η Αλγερία γνωρίζει πολύ καλά ποιος είναι φίλος και ποιος εχθρός.
Οι ελπίδες της Γαλλίας θα είναι μάταιες κατέληξε ο Αλγερινός τύπος.

Αίγυπτος

Ήδη Τουρκία και Αίγυπτος έχουν ανοίξει διαύλους επικοινωνίας και έχουν συμφωνήσει ένα πλαίσιο διερευνητικών επαφών.
Ο στόχος είναι να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους.

Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Stoltenberg για τους S-400

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ αντί να αδειάσει την Τουρκία για τους ρωσικούς S-400, την κάλυψε.
Φυσικά και είναι εθνικό θέμα οι αγορές αμυντικών συστημάτων.
Δεν μπορέσαμε να πείσουμε την Τουρκία για τους S-400.

Μεγάλη στήριξη από τον Γερμανό Πρόεδρο Steinmeier στην Τουρκία

«Οι Τούρκοι συνέβαλαν πολύ στην ανάπτυξη και την οικονομική επιτυχία της Γερμανίας».
«Οι Τούρκοι ήρθαν επειδή τους καλέσαμε, γιατί τους χρειαζόμασταν».
«Η Τουρκία είναι στρατηγικά σημαντικός εταίρος της Γερμανίας» κατέληξε ο Γερμανός Πρόεδρος.

Μεγάλη προσοχή στις δηλώσεις του Ρώσου Καθηγητή Aleksandr Dugin

"Εάν η Τουρκία παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της Κριμαίας, η Ρωσία θα αναγνωρίσει επίσης την Βόρεια Κύπρο ως νόμιμο κράτος.
Η Ρωσία υποστηρίζει το δόγμα της Τουρκίας για την Γαλάζια Πατρίδα, Mavi Vatam. Επίσης η Ρωσία και η Τουρκία δεν θα έρθουν ξανά αντιμέτωπες, στρατιωτικά και οικονομικά» κατέληξε ο Aleksandr Dugin….

Συμπέρασμα

Ενώ η Ελλάδα συμφώνησε ένα νέο αμυντικό δόγμα με την Γαλλία, η ουσία είναι ότι η Ελλάδα εμφανίζεται ως κομπάρσος της Γαλλίας εξυπηρετώντας την Pax Mediterranean.
Η Τουρκία αναβαθμίζεται και όπως αποδεικνύεται Ρωσία και Γερμανία έχουν καλές σχέσεις με την Τουρκία κόντρα στα Γαλλικά σχέδια.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα στην προσπάθεια της να αναβαθμιστείς την Ανατολική Μεσόγειο ρισκάρει με ένα σύμμαχο την Γαλλία που είναι καιροσκόπος, χρησιμοποιεί την Ελλάδα για τα γαλλικά συμφέροντα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης