Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ο Erdogan τεστάρει την ελληνογαλλική συμφωνία - NOTAM για όλο το κεντρικό Αιγαίο, το Oruc Reis στη Μεσόγειο, απειλή για χάραξη ΑΟΖ

Ο Erdogan τεστάρει την ελληνογαλλική συμφωνία - NOTAM για όλο το κεντρικό Αιγαίο, το Oruc Reis στη Μεσόγειο, απειλή για χάραξη ΑΟΖ

Η Κομισιόν δηλώνει ότι αξιολογείται καθημερινά ό,τι συμβαίνει από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα

Σχετικά Άρθρα

(upd) Αποφασισμένος να φτάσει την κατάσταση στα άκρα εμφανίζεται ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, προκειμένου να δει μέχρι που μπορεί να φτάσει η ελληνογαλλική συμφωνία και κυρίως τι σημαίνει η στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση απειλής.
Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση σε όλα τα επίπεδα τόσο σε ρητορικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Ειδικότερα, ανακοίνωσε την επιστροφή του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέδωσε NOTAM που δεσμεύει όλο το κεντρικό Αιγαίο, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, απείλησε ακόμα και με κήρυξη ΑΟΖ στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Και σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και το μπλόκο του Nautical Geo με στόχο τη ματαίωση των ερευνών για τον EastMed.
Στον αντίποδα, στην ελληνική πλευρά μόνο αισιοδοξία δεν επικρατεί. Άλλωστε, οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στον κυριακάτικο Τύπο είναι χαρακτηριστικές: «Όσο η Τουρκία απειλεί τη χώρα μας με πόλεμο, το γνωστό casus belli, έχει έναν τεράστιο αποβατικό στόλο απέναντι μας και ζητεί να αποστρατιωτικοποιήσουμε τα νησιά μας, κάνει επίκληση ενός παράνομου κι άκυρου μνημονίου για να δικαιολογήσει τις πράξεις της, προωθεί το επεκτατικό ιδεολόγημα της "Γαλάζιας Πατρίδας" και αγνοεί πλήρως θεμελιώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου, τα περιθώρια ενός εποικοδομητικού διαλόγου είναι μηδαμινά έως ανύπαρκτα».

H ΝΟΤΑΜ για το Κεντρικό Αιγαίο

Με μια παράνομη NOTAM, η Τουρκία επιχειρεί να δεσμεύσει όλο το κεντρικό Αιγαίο για ασκήσεις έρευνας διάσωσης και περιβαλλοντικής προστασίας, από σήμερα (11/10/2021) έως και τις 12 Νοεμβρίου.
Η ΝΟΤΑΜ είναι μια Ειδοποίηση προς Αεροπόρους που υποβάλλεται από μια αρχή της αεροπορίας ώστε να προειδοποιήσει πιλότους για πιθανούς κινδύνους σχετικά με την πορεία πτήσης τους ή σχετικά με μια τοποθεσία, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν την ασφάλεια της πτήσης.
notam.jpg

Από την πλευρά της, η Αθήνα υποστηρίζει πως η Άγκυρα δεν έχει δικαιοδοσία για NOTAM στον FIR Αθηνών. Επίσης, επισημαίνει πως μόνο το κέντρο επιχειρήσεων του Πειραιά έχει αρμοδιότητα για συντονισμό επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης και ότι η δέσμευση τόσο μεγάλων περιοχών και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα είναι αντίθετη προς τις συστάσεις του διεθνούς οργανισμού ICAO και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια τόσο διεθνών όσο και εγχώριων πτήσεων.

Η επιστροφή του Oruc Reis

Η επιστροφή του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, συνοδεία των τουρκικών πολεμικών πλοίων, «Ataman» και «Cengiz Han» έρχεται μετά τις παρενοχλήσεις Nautical Geo που πραγματοποιεί έρευνες για τον EastMed. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τη NAVTEX, το τουρκικό ερευνητικό θα πραγματοποιεί έρευνες από τις 8 Οκτωβρίου έως τις 16 Δεκεμβρίου.

Η απειλή για κήρυξη ΑΟΖ

Εν τω μεταξύ, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κήρυξης ΑΟΖ όσον αφορά την αλιεία χωρίς να αποκλείει -μάλιστα- μια τέτοια εξέλιξη να συμβεί σύντομα.
«Μπορούμε να το δηλώσουμε και στη Μεσόγειο. Εάν η αλιεία είναι ένας σημαντικός τομέας και προτεραιότητα για εμάς στη Μεσόγειο και υπάρχει τέτοια ανάγκη, θα γίνει. Πρέπει να ληφθούν και τα απαραίτητα μέτρα για αυτό, αλλά επειδή δεν υπήρχε τέτοια ανάγκη στη Μεσόγειο, δεν έχει δηλωθεί αποκλειστική οικονομική ζώνη. Μπορεί όμως να γίνει» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Μέχρι που φτάνει η ελληνογαλλική συμφωνία

Είναι σαφές ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να τραβήξει το σχοινί στα άκρα.
Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας ότι το Nautical Geo παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα αλλά και η… υπόσχεση ότι θα συνεχίζει να μπλοκάρει τις έρευνες, η απειλή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για «απάντηση επί του πεδίου» και στη συνέχεια η απειλή για κήρυξη ΑΟΖ, το γεγονός ότι το… αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση έχει αναβαθμιστεί σε… αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά στα νησιά, η επιστροφή του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά η έκδοση NOTAM για το κεντρικό Αιγαίο, αποδεικνύουν τις προθέσεις του Erdogan. Ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να δει πότε και αν η Γαλλία θα στηρίξει -στην πράξη- την Ελλάδα, με απώτερο στόχο να αποδείξει ότι η ελληνογαλλική συμφωνία είναι... άνευ ουσίας.
Και τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι μέχρι που μπορεί να φτάσει η στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα αλλά τι ακριβώς σημαίνει η στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση απειλής από τρίτη χώρα.
Ωστόσο, οι Γάλλοι αποκλείεται να συνδράμουν την Ελλάδα σε αμφισβητούμενες περιοχές, κάτι που σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά δεν θα πρέπει να περιμένει στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση παραβίασης ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδας. Επίσης, σε καμία περίπτωση, δεν προβλέπεται οι Γάλλοι να παρέμβουν σε περίπτωση που δεν απειλούνται και τα δικά τους συμφέροντα. Κι αυτό είναι κάτι που γνωρίζει πολύ καλά η ελληνική πλευρά...

Η αντίδραση της Κομισιόν

«Αναμένουμε από την Τουρκία ότι οι ενέργειές της προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα παραμείνουν εποικοδομητικές, δεν θα είναι μονομερείς και θα βασίζονται στις σχέσεις καλής γειτονίας και στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Peter Stano, κληθείς να σχολιάσει τη νέα τουρκική NAVTEX και τις έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Stano εξήγησε ότι στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης και 25ης Ιουνίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρουν ξεκάθαρα τι προσδοκούν από την Τουρκία. «Τότε είχαν καλωσορίσει την αποκλιμάκωση, τονίζοντας τη σημασία για βιώσιμη αποκλιμάκωση», υπενθύμισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής. «Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη παρακολουθούν την κατάσταση στενά. Αν χρειαστεί θα ξανασυζητήσουν το ζήτημα της συνολικής σχέσης με την Τουρκία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κάνει την τελική αξιολόγηση όταν έρθει η ώρα. Ό,τι συμβαίνει από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, καθημερινά αξιολογείται», προσέθεσε.
Τέλος, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προστεθεί το θέμα της Τουρκίας στην ατζέντα του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών που θα γίνει στις 18 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο. Σε κάθε περίπτωση, είπε, «τα κράτη-μέλη συζητούν τακτικά το ζήτημα σε διάφορα επίπεδα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης