Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέες απειλές της Τουρκίας για πόλεμο: Εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα, η Τουρκία θα επέμβει

Νέες απειλές της Τουρκίας για πόλεμο: Εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα, η Τουρκία θα επέμβει
Τούρκος αναλυτής προειδοποιεί για τις συνέπειες επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων
Σχετικά Άρθρα

Σε ραγδαία κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της προχωρά η Τουρκία διατηρώντας στο τραπέζι το casus belli (αιτία πολέμου).
Τη σκυτάλη έλαβε ένας Τούρκος αναλυτής ο οποίος προειδοποίησε με πόλεμο σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα. «Οταν η Ελλάδα επεκτείνει στα 12 μίλια τα χωρικά ύδατα, η Τουρκία θα επέμβει και η Ελλάδα τι θα πει τότε; Θα πει πως “Αυτό ήταν δικαίωμά μας αλλά όταν προσπαθήσαμε να το εφαρμόσουμε η Τουρκία μας επιτέθηκε”» υποστήριξε ο Ibrahim Keles.
Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία θέτει θέμα casus belli (αιτία πολέμου). Πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Aydinliκ, με τίτλο «Νέα συνωμοσία των ΗΠΑ με Ελλάδα», φιλοξενούσε δηλώσεις του τ. αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας, και επικεφαλής του Κέντρου Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του ιδιωτικού πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ, ο οποίος σχολίασε την πρόσφατη αναφορά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο τουρκικό casus belli, κατά την ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ.
«Προειδοποιώ! Δεν είναι τυχαίο πως ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο ψήφισμα της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης το 1995» τόνισε, σημειώνοντας πως για πρώτη φορά σ’ επίσημο αμερικανικό κείμενο, αναφέρεται πως: «η Τουρκία αποτελεί απειλή». Μάλιστα, ο θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας» ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να επαναλάβει δημόσια την απειλή πολέμου προς τη χώρα μας, σε περίπτωση που επιχειρηθεί να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της στο Αιγαίο Πέλαγος.
Άλλωστε, η Τουρκία έχει θέσει casus belli ακόμα και για την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών . «Λένε πως αναγνωρίζουν το καθεστώς της Λωζάννης και εξοπλίζουν τα νησιά. Τα νησιά είναι υπερεξοπλισμένα. Η Τουρκία το κοινοποίησε αυτό στα Ηνωμένα Έθνη και αυτό είναι αιτία πολέμου» τόνισε πρόσφατα ο Mesut Hakki Casin, σύμβουλος του προέδρου Erdogan.
Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά έχει ενημερώσει ΗΠΑ και ΕΕ για τις απειλές πολέμου που δέχεται από την Τουρκία. Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση του με τη Βρετανίδα ομόλογο του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, χαρακτήρισε την Τουρκία «περιφερειακό ταραξία» που προσπαθεί να αναβιώσει το «νεοοθωμανικό φάντασμα» απειλώντας την Ελλάδα με πόλεμο αν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Η... προειδοποίηση του Τούρκου αναλυτή

Πιο αναλυτικά, ο Τούρκος αναλυτής Ibrahim Keles, ειδικός σε θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, σχολίασε: «Αν λοιπόν η Ελλάδα κάνει μία τέτοια τρέλα, που μπορεί άραγε να την κάνει; «Ναι, μπορεί να την κάνει». Κι αυτό, «διότι έχει πίσω της την Αμερική τη Γαλλία και υπάρχουν όπως ανέφερε λίγο πριν και ο καθηγητής μας κύριος Mehmet και οι διμερείς συμφωνίες. Στηριζόμενη σε αυτά μπορεί να το κάνει».
Ωστόσο, ο Keles προειδοποίησε ότι «όταν η Ελλάδα επεκτείνει στα 12 μίλια τα χωρικά ύδατα, η Τουρκία θα επέμβει και η Ελλάδα τι θα πει τότε; Θα πει πως “Αυτό ήταν δικαίωμά μας αλλά όταν προσπαθήσαμε να το εφαρμόσουμε η Τουρκία μας επιτέθηκε”».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης